İstanbul | Boğaziçi Üniversitesi’nde ‘Rektör’ Protestosu

Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanan Melih Bulu'ya yönelik protestolar sürüyor.

Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanan Melih Bulu'ya yönelik protestolar sürüyor.

159 ÖĞRENCİDEN 10'UNA EV HAPSİ VERİLDİ

"İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Boğaziçi Üniversitesi Kampüsü ve çevresindeki eylemlerde 1 Şubat'ta gözaltına alınan 159 kişiden 98'inin e serbest bırakıldığını, adliyeye sevk edilen 10 kişi için "konutu terk etmeme" kararı verildiğini, 51 kişinin ise işlemlerinin sürdüğünü açıkladı."

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Boğaziçi Üniversitesi Kampüsü ve çevresindeki eylemlerde 1 Şubat’ta gözaltına alınan 159 öğrenciye ilişkin bilgileri paylaştı.

Açıklamaya göre, gözaltına alınanlardan 98'sinin emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Adliyeye sevk edilen 10 kişi için “konutu terk etmeme” kararı verildi.

51 kişinin ise işlemleri sürüyor. Gözaltıları takip eden avukatların sosyal medya paylaşımlarına göre 51 öğrencinin bugün adliyeye sevk edilmesi bekleniyor.

PolitiKARS tarafından ajanslardan derlenen bilgilere göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın açıklaması şöyle: “Boğaziçi Üniversitesi Kampüsü ve çevresinde 01/02/2021 tarihinde bazı topluluklar tarafından gerçekleştirilen yasa dışı gösterilerde ikaza rağmen dağılmayan ve bu suretle 2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşü kanununa muhalefet eden 108 şüpheliden 98'i kolluktaki ifadelerinin ardından serbest bırakılmıştır. 

“Cumhuriyet Başsavcılığımızca ifadeleri alınan diğer 10 şüpheli hakkında konutu terk etmeme şeklinde adli kontrol talep edilmiş, İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince de talep gibi karar verilmiştir. 

“Aynı gün kampüs içerisinde rektörlük binasını kuşatan ve rektörlük çalışanlarının dışarı çıkmasını engellediği için 'kişi hürriyetini yoksun kılma, kamu malına zarar verme ve 2911 sayılı kanuna muhalefet etmek' suçlarından gözaltına alınan 51 kişi hakkındaki tahkikat işlemleri devam etmektedir. Maddi gerçeğin ortaya çıkarılmasına yönelik olarak tüm soruşturma işlemleri titizlikle yürütülmektedir.”

Haberin öncesi

KADIKÖY’DE REKTÖR PROTESTOSU

Güney Kampüs'te dün yaşanan polis şiddetinin ve 159 öğrencinin gözaltına alınmasının ardından bugün Kadıköy Rıhtım'a çağrı yapan üniversitelilere, polis biber gazı ve plastik mermiyle müdale etti. Polis çok sayıda öğrenciyi gözaltına alırken, Kadıköy'de yurttaşlar ise tepkilerini "çocuklarımızı bırakın" diyerek gösterdi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, eyleme ilişkin açıklama yaparken, 104 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Saat 20.00 itibariyle gözaltına alınanlardan 43 kişi Kadıköy Rıhtım Karakolu'nda tutulurken, polis araçlarında bekletilen 77 kişi hastane kontrolleri için yola çıkarıldı.

Bu kişilerin Sarıyer, Bayrampaşa ve Haseki hastanelerinde yapılacak sağlık kontrollerinin ardından Fatih'te bulunan Vatan Emniyet Müdürlüğü'ne götürülecekleri ifade ediliyor.

PSİKOLOJİK BASKI

Kadıköy Rıhtım Karakolu önünde gazetecilere açıklama yapan avukat Gülden Doğan, gözaltıların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 11. Maddesini ihlal olduğunu söyledi.

Kadıköy’de gözaltına alınan kişilerin Fatih’teki Vatan Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüklerini ve bunun da kanunsuz olduğunu ifade eden Doğan, gözaltı olacaksa, bunun eylemin gerçekleştiği yerde olması gerektiğini, yapılanın psikolojik baskı olduğunu söyledi.

ENGELLEME

Polis öğrencilerin yaptığı 18.00'de Kadıköy'deki toplanma çağrısına önce öğrencilerin Beşiktaş'tan Kadıköy'e geçmesi engellemeye çalışarak karşılık verdi. Beşiktaş'tan Kadıköy'e geçmek isteyenlerin çantaları arandı, çantasını aratmak istemeyenlerin motora binmesine izin verilmedi. 

Öte yandan Boğaziçi Dayanışması, paylaştığı video ile "Okul önündeki otobüs durağında bekleyen öğrencilerin hiçbir gerekçe gösterilmeden gözaltına alındığını" ayrıca üniversitenin bulunduğu Hisarüstü'nde otobüslerin polis tarafından durdurulup içindekilere GBT taraması yapıldığını, Beşiktaş-Kadıköy vapur/motorlarına ise kimlik kontrolü yaptıktan sonra Boğaziçi öğrencileri alınmadığını duyurdu. 

18.00'de Kadıköy Rıhtım'da ise toplanabilen öğrencilere polis biber gazı sıktı, plastik mermiyle müdahale etti. Öğrenciler ise sloganlarla karşılık veriyor. Milletvekilleri Ahmet Şık ve Barış Atay öğrencilere desteğe gelirken, Kadıköylüler ise pencerelerden tencere ve tavalarla ses çıkararak öğrencilere destek veriyor. Polis Kadıköy'de her yere barikat kurdu ve havadan helikopterle kontrol etmeye çalışıyor.

NE OLMUŞTU

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2 Ocak'ta, 2015'te AKP'den milletvekili aday adayı olan Prof. Dr. Melih Bulu'yu Boğaziçi Üniversitesi'ne kararname ile rektör olarak atadı.

2002'de Sarıyer AK Parti İlçe Örgütü'nün kuruluşunda yer alan Bulu'nun Boğaziçi Üniversitesi'ne atanmasına öğrenciler ve akademisyenler tepki gösterdi. İlk defa üniversite dışından bir rektör atandığını, bunun kabul edilemez olduğunu ve Bulu'nun "kayyım" olduğunu söyleyen öğrenciler, 4 Ocak Pazartesi Boğaziçi Üniversitesi'nde eylem düzenledi. Polis, burada öğrencilere biber gazı ve plastik mermiyle müdahale etti. Üniversite kapısına kelepçe vuruldu.

Bulu'yu protesto eden Boğaziçi Üniversitesi'nden akademisyenler de rektör devir-teslim törenine tepki göstererek Rektörlük binasına sırt dönme eylemi başlattı.

Polis, gösterilere katılan öğrencilerin evlerini bastı. Çok sayıda öğrenci gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar, savcılık işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

Protestolar kapsamında Güney Kampüs'te düzenlenen bir açık hava sergisinde yer alan Kabe görseline LGBTİ+ bayrakları ve Şahmeran resmi olması gerekçe gösterilerek beş öğrenci gözaltına alındı. Öğrenciden ikisi, "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçlamasıyla tutuklandı. İki öğrenciye de ev hapsi verildi. Bir öğrenci ise serbest bırakıldı.

Tutuklu iki öğrencinin serbest bırakılmasını isteyen Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve üniversite dayanışmaları, 1 Şubat'ta Hisarüstü'ndeki Güney Kapı'da arkadaşlarının serbest bırakılması talebiyle açıklama yapmak istedi. Ancak polis eyleme izin vermedi, gün boyunca 159 öğrenci gözaltına alındı.

"Kayyım rektör istemiyoruz", "Melih Bulu istifa" diyen öğrenciler, mezunlar, çalışanlar ve akademisyenler protestolarını 4 Ocak'tan bu yana sürdürüyor.

Melih Bulu kimdir?

Prof. Dr. Melih Bulu, 2016 ile 2019 yılları arasında İstinye Üniversitesi'nde dekanlık ve rektörlük yaptı. 17 Ocak 2020'de Haliç Üniversitesi rektörlüğüne atanan Bulu, bu görevde bir yılı tamamlamadan Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne atandı. Bulu, 2010 ile 2016 yılları arasında İstanbul Şehir Üniversitesi'nde İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi İşletme Bölümü'nde bölüm başkanlığı yaptı. Aynı zamanda AK Parti Sarıyer İlçe Teşkilatı kurucularından biri olan Bulu, 2015'te de İstanbul 1. bölge milletvekili aday adayı oldu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Endüstri Mühendisliği'nden 1992 yılında mezun olan Bulu, yüksek lisans ve doktora eğitimini Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü'nde tamamladı.

İlgili Haberler

Güncel Haberleri

Mardin, Batman ve Halfeti'ye Kayyum Atandı.. DEM Parti, Gaspa İzin Vermeyeceğiz!
'Sine-i Millet' Çağrısı.. Kemal Kılıçdaroğlu'ndan Kayyum Tepkisi!
KCK'dan Öcalan ile Görüşmeler Öncesi Kritik Açıklama.. Sürece Bağlılık Vurgusu!