Bitlis Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından il genelinde bulunan vakıf eserleri, tarihi dokusuna uygun olarak büyük bir titizlilikle onarılıyor.
Bitlis Vakıflar Bölge Müdür Vekili Said Sancar, şu ana kadar 35 eseri onardıklarını ve halen onarımı devam eden eserlerin bulunduğunu söyledi. Onarımı biten ve devam eden vakıf eserlerini gezen Sancar, restorasyon hakkında bilgi aldı. Eserlerin yüzde yüz tarihi dokusuna uygun olarak onarıldığını kaydeden Sancar, "Onarmakla iş bitmiyor. Önemli olan halkın esere sahip çıkmasıdır. Biz Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak 2002’den 2016 yılına kadar toplam mülkiyetimizde bulunan 58 eserden 35 tanesinin restorasyonu bitmiş veya devam etmektedir. Halen son iki yılda devam eden proje sayımız ise 15’tir. Bunlardan 4 tanesi proje kapsamındadır, 11 tanesi ise onarımdır. Bunlardan halen onarımı devam etmekte olan Feyzullah El Ensari Alemdar Camisi, Adilcevaz Zal Paşa Camisi ve Ahlat’taki 13 tane kümbetin çevre düzenlemeleri devam eden işlerimiz arasındadır. Bugüne kadar yapmış olduğumuz harcama takriben 8 milyon 500 bin TL civarındadır. Ayrıca Mutki ilçesinde yeni eser olan bir camimiz var, onun da ihalesi biter bitmez onarımına başlayacağız" diye konuştu.
“Eseri korurken de en azından bir asır daha ayakta tutma çabası içindeyiz”
Sancar, Vakıflar Genel Müdürünün ve Bitlis milletvekilinin vakıf eserleri konusunda Bitlis’e çok büyük önem verdiklerini ifade ederek, şunları söyledi:
"Vakıf ve kültür eserlerimiz ile tescilli eserlerimizi onarmak, kesin bir sonuç değildir. Tamam bizler bunları onarmakla yükümlüyüz, ancak kullanıcıların daha duyarlı ve daha sağlıklı kullanmaları şarttır. Özellikle camilerimizi onardığımızda mümkün mertebe din görevlilerimizden tarihi eserin dokusuna aykırı bir şey yapılmamasını rica ediyoruz. Camilerimize çivi çakılmaması gerekiyor, çünkü her çakılan bir çivi o taştan bir parça almaktadır. Bizler Bitlis halkından da şu duyarlılığı bekliyoruz. Belki restorasyonlarımız uzun sürebilir, bizim işlerimiz genellikle yıllara yayılıdır. Biz de işin başlama ve bitimi yoktur. Örneğin çalışma esnasında bir done çıkar veya ufak bir detay çıkar, orada işler durur yeniden projelendirilir ve yeniden kurullara sunulur. Kurul da kabul ettikten sonra tekrardan işe başlanılır, dolayısıyla sabır işidir. Biz sadece Bitlis halkında bu konuda biraz daha sabırlı davranmalarını, yani işimizi daha güzel yapmak için, daha güzel eserler meydana getirmek için ve ecdadımızdan kalan bu eserleri asırlara taşımak için elimizden gelen çabayı titizlilikle sarf ettiğimizden dolayı bu konuda bize yardımcı olsalar, daha anlayışlı davransalar çok daha iyi olacaktır. Ben Bitlis halkında bunu özellikle istirham ediyorum. Restore edilen camilerde acele etmemelerini, çünkü biz yeni eser yapmıyoruz, tarihi mevcut eseri koruyoruz. O eseri korurken de en azından bir asır daha ayakta tutma çabası içindeyiz. İnşallah bunlarla beraber özellikle şunu ifade edeyim, genel müdürlüğümüz ve milletvekilimiz, Bitlis ile alakalı bu konuda çok büyük çaba sarf etmektedirler. Bugüne kadar da özellikle parasal konuda asla bir sıkıntı yaşanmamıştır. Müteahhitlerimiz de bu konuda çalışmalarını en hızlı şekilde yapmaktadırlar. Bu konuda Vakıflar Genel Müdürüme ve Bitlis Milletvekilimiz Vedat Demiröz’e teşekkür ediyorum."
“Eserin özü neyse biz bunu yapmakla mükellefiz”
Vakıflar Bölge Müdür Vekili Said Sancar, mülkiyetlerinde bulunan 58 eserin orijinal hali neyse restorasyonda da buna dikkat ettiklerini belirterek, "Tarihi eserleri onarıma alırken, mümkün mertebe yüzde yüz kendi orijinal halini korumakla mükellefiz. Bu camimizde daha önceden sıva yapılmıştı. Ama bu camini orijinal hali sıva değildi taştı. Biz orijinal halini çıkardık, sıvayı tamam söktük ve orijinal taşları ortaya çıkardık. Biz kesinlikle orijinal halinin dışında herhangi bir uygulamaya müsaade etmiyoruz. Çünkü eserin özü neyse biz bunu yapmakla mükellefiz. Örneğin bazı camilerde fayanslar döşeniyor, bazı camilerde farklı işlemler yapılıyor. Şu an içinde bulunduğumuz camimizin altında bulunan türbe daha önce pimapen ile kapatılmıştı. Biz tamamen bu uygulamaları ortadan kaldırıyoruz ve orijinal hali neyse o şekilde yapıyoruz" diye konuştu.
“Bu şehir kadim ve aziz bir şehirdir”
Sancar, Vakıflar Genel Müdürlüğünün hayır işlerinden de bahsederek, "Vakıflar Genel Müdürlüğünün ayrıca hayır şartlarını gerektiren bazı hizmetleri bulunmaktadır. Bunlardan bazıları ortaöğrenim burslarıdır. Halen Bitlis’te 80 öğrenciye ayda 60 TL, 58 üniversite öğrencisine ayda 250 TL, 86 yetim, muhtaç ve engelli vatandaşımıza ayda 601 TL ve tespit edilen 227 aileye ise her ay 12 çeşit kuru gıda olmak üzere kargoyla evlerine yollanıyor. Genel müdürlüğümüzün çalışmaları kapsamında tarihi eserlerin korunması yönünde Bitlis’te elimizden geldiğince bu ilimizin tarihi kültürüne ve tarihi mirasına sahip çıkmak için bütün çabamızı sarf ettik ve sarf etmeye de devam ediyoruz. Bu şehir kadim ve aziz bir şehirdir ve bu şehre ne kadar hizmet edilirse de azdır. İnşallah Rabbim muvaffak ederse, bu şehre daha da hizmet etmek için elimizden geleni yapacağız. Ben bütün çalışmaları benimle beraber yürüten başta Sanat Eserleri Şube Müdürüm, teknik elemanlarım, mimarlarım ve mühendislerime teşekkür ediyorum. Çünkü bütün bu güzellikler bu ekibin sayesindedir" şeklinde konuştu.