Başbakan Binali Yıldırım Gündemi Değerlendirdi

Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti 25. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı için bulunduğu Afyonkarahisar’da gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Musul Operasyonu kapsamında şu an için Türkiye’nin kara harekatı içerisinde aktif olarak yer almasını gerektirecek bir durumun söz konusu olmadığını belirten Başbakan Binali Yıldırım, “Musul operasyonunda hava unsurları arasında Türkiye yer alacak. Bunda mutabakat sağlandı” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti 25. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı için bulunduğu Afyonkarahisar’da gazetecilerin sorularını yanıtladı. ABD Savunma Bakanı Carter’ın açıklamaları sorulan Yıldırım, Musul Operasyonu kapsamında Türkiye’nin kara harekatı içerisinde aktif olarak yer almasını gerektirecek bir durumun şu an için söz konusu olmadığını söyledi. Binali Yıldırım, “Musul operasyonunda hava unsurları arasında Türkiye yer alacak. Bunda mutabakat sağlandı” dedi.

“IRAK’IN BİZE TEŞEKKÜR ETMESİ LAZIM”

Türkiye’nin Başika’daki askeri varlığına ilişkin Irak Merkezi Hükümetinden gelen tepkiler sorulan Yıldırım, “Başika’daki askeri varlığımıza yönelik Bağdat ileri geri açıklamalar yapıyor. İç siyaset sebebiyle veya başka ülkelerin yönlendirmesiyle Irak rahatsız edici ifadeler kullanıyor. Amaç DEAŞ’ı Irak’tan temizlemekse bizim Başika’daki üssümüz bunu yapıyor. Irak’ın bize teşekkür etmesi lazım” diye konuştu.

“ÖNCE PKK’YA YATAKLIK YAPMASINLAR”

Irak Hükümetine tepkileri sürdüren Yıldırım, “Irak bize laf edeceğine önce alçak, bölücü PKK’ya yataklık yapmasınlar. Önce ülkelerine sahip çıksınlar. Ülkelerindeki terör örgütlerini zapturapt altına alamıyorlar, Türkiye’ye kafa tutmaya kalkıyorlar” dedi.

“GEREKİRSE IRAK’TA DA AYNI ŞEYİ YAPARIZ”

Yıldırım, bölgede mezhep çatışması riski gördüklerini ve bu yüzden sürekli uyarılarda bulunduklarını belirterek, yeni Kerbelalar oluşmasını istemediklerini ifade etti. Fırat Kalkanı Harekatı ile terör örgütü DEAŞ’ı Türkiye sınırlarından uzaklaştırdıklarını belirten Başbakan, “Gerekirse Irak’ta da aynı şeyi yaparız” diye konuştu.

Musul Operasyonundan sonra demografik yapının değişebileceği ihtimalini hatırlatan Yıldırım, 2 milyona yakın mültecinin Türkiye’ye gelebileceği yönünde endişeler olduğunu ifade ederek, “Irak’tan gelecek her türlü terör ve mülteci akınına karşı Türkiye kayıtsız olamaz ve müdahale etmekte tereddüt göstermeyeceğiz” dedi.

“TÜRKİYE OLMADAN BU BÖLGEDE PLAN YAPMAK AKLA ZİYAN BİR ŞEYDİR”

“Türkiye olmadan bu bölgede plan yapmak akla ziyan bir şeydir” diyen Başbakan Binali Yıldırım, “Bu bölgeyle alakası olamayanlar masada yer alacak Türkiye yer almayacak; böyle bir durum söz konusu olamaz. Buralar hâlâ Misak-ı Milli sınırları içindedir” vurgusu yaptı. Türkiye’nin bir yayılma politikası içinde olmadığının altını çizen Yıldırım, “Bize acı çektiren sorunları çözmek için oradayız” ifadelerini kullandı.

IRAK VE İRAN YÖNETİMLERİNİ UYARDI

Mezhep çatışması konusunda Bağdat ve İran’a uyarılarda bulunan Başbakan, “Mezhep konusunda Bağdat ve İran daha sorumlu davranmalıdır” dedi. Yıldırım, bu konuda İslam üst çatısı altında birlik-beraberlik vurgusu yaptı. Bölgedeki duruma ilişkin Türkiye ile İran arasındaki görüşmelerin kesintisiz sürdüğünü açıklayan Başbakan Binali Yıldırım, bölge ülkelerinin aktif olması ve bölgedeki sorunları başkalarına bırakmaması gerektiğini anlattı.

“KİMSEDEN İCAZET ALMAYIZ”

Türkiye-ABD ilişkilerinin 1 Mart tezkeresinin reddinden sonra rota değişikliğine girdiğini, bunu gizlemenin anlamı olmadığını belirten Yıldırım, bu tarihten sonra ABD’nin bölgede başka müttefik arayışına girdiğini ifade etti. Rakka Operasyonu için Türkiye’den destek istendiğini söyleyen Yıldırım, “-YPG/PYD de olacak- dediler. -Terör örgütleriyle yan yana bulunamayız- dedik” ifadelerini kullandı. “ABD’ye -bizden medet umuyorsanız önce YPG ile bağınızı kopartın- dedik” diye devam eden Yıldırım, Münbiç’le ilgili de ABD’nin tüm taahhütlerine rağmen ayak direttiğini anlattı. Başbakan Yıldırım, adı ne olursa olsun yurt içinde ya da yurt dışında Türkiye’ye tehdit yönelten her terör örgütüyle gerekli mücadeleyi yaptıklarını ve yapacaklarını, bu konuda da kimseden izin ve icazet almadıklarını, almayacaklarını vurguladı. “Biz PKK’dan ne kadar rahatsızsak Kuzey Irak yönetimi de o kadar rahatsız” diyen Başbakan Binali Yıldırım, terörden arındırılmış bölge konusunda Barzani’nin de kendileriyle ortak çalışmaya hazır olduğunu ifade etti.

Haberin devamı..

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Başbakan Binali Yıldırım, başkanlık sistemi konusunda, "Bizim düşüncemiz, sistemde 5 yıllığına başkan seçilecek. Henüz içeriğe girmedik ama eskisi gibi milletvekili seçimlerinin de 5 yılda bir olması uyum açısından yerinde olur, diye düşünüyoruz" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti 25. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı için bulunduğu Afyonkarahisar’da gazetecilerin sorularını yanıtladı. MHP lideri Bahçeli’nin ‘başkanlık sistemi’ çıkışı sorulan Yıldırım, “Devlet Bahçeli zaman zaman sürpriz çıkışlar yapar. Bu çıkışlar da ülkenin çözülemeyen sorunlarına çözüm kapısı aralar” dedi. Yüzde 52 oyla seçilmiş bir cumhurbaşkanına -sen hiç bir işe karışma, gelen kanunları imzala- denilemeyeceğini belirten Yıldırım, “Böyle bir şey yok” dedi. Yıldırım, “Başkanlığı getirip Cumhurbaşkanımız üzerinden tartışmaya başlarsanız doğru sonuca varamazsınız. Bu kişilere göre düzenlenecek bir iş değil" diye devam etti. Yıldırım, başkanlık sisteminde parlamentonun daha güçleneceğini de ekledi.

Başkanlık sisteminde yasama ve parlamento ayrı olduğu için daha sağlıklı bir sistemin söz konusu olduğunu ifade eden Yıldırım, "Başkan kendi başına kadrosunu kuracak ve çalışacak. Meclis’te denetim yapacak, önerilerini sunacak, Başkanın teleplerini karşılayacak ya da karşılamayacak. Yasaları hazırlayacak" diye konuştu. Yıldırım, başkanlık sistemine ilişkin ise, "Bizim düşüncemiz, sistemde 5 yıllığına başkan seçilecek. Henüz içeriğe girmedik ama eskisi gibi milletvekili seçimlerinin de 5 yılda bir olması uyum açısından yerinde olur, diye düşünüyoruz" dedi.

PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI İHTİMALİ

Partili cumhurbaşkanlığı ihtimali sorulan Yıldırım, "Yapacağımız değişiklik tek bir sefer olacak. Türkiye yaz boz tahtası değil. Düşünelim bir kez karar verelim" dedi ve buna sıcak bakmadıklarını kaydetti. Yıldırım, "Başkanlıkta parti var partinin başkanı olacak. Başkasının tipi bize yakışır mı biz kendi tipimizi uygulayacağız. Çok düşüneceğiz, istişare yapacağız. Yapabildiğimiz kadar herkesi kucaklayan bir anayasa yapacağız" ifadelerini kullandı.

CHP’YE ÇAĞRI

CHP liderine çağrı yapan Başbakan, " Sayın Kılıçdaroğlu’nada çağrı yapıyorum; milletin iradesinden üstün irade yoktur. Halkın kararından endişe etmek buna karşı durmak gereksizdir. Türkiye’nin büyük hedeflerinde küçük hesapları parti hesaplarını bir kenara bırakmamız gerekiyor. CHP’nin yaptığı budur. Önyargılarını kıramıyorlar. Milletin önüne götüreceğiz buna tereddüt yok" dedi.

Yıldırım olası bir referandum tarihi vermektense kaçındı.

"HDP İLE HANGİ ORTAK PAYDADA BULUŞACAĞIZ?"

Bir soru üzerine HDP’yi eleştiren Başbakan, "Siyasi bir parti düşünün terör örgütü ile arasına mesafe koymuyor aksine hareketleri ile destek veriyor. Bu şartlar altında HDP ile hangi ortak paydada buluşacağız? Geçen gün Kandil’de terör örgütü ile yan yana fotoğrafları yayınlandı. Bu milletin öfkesini test etmeye kalkmasınlar" dedi. Terörle mücadeleye ilişkin de bilgi veren Yıldırım, şunları kaydetti :

"Terörle mücadelede kapsamlı bir strateji değişikliği yaptık savunmadan taarruza geçtik. Yerlerinden çıkmadan biz geldik diyoruz. Daha aktifiz. Büyükşehirlerde eylem yapmak için her türlü yolu deniyorlar. Şu anda saha ve psikolojik üstünlük güvenlik güçlerindedir."

Başbakan Binali Yıldırım, PKK ve FETÖ dahil tum terör örgütleriyle mücadelenin aralıksız süreceğini de ekledi.

HİLMİ ÖZKÖK’ÜN İDDİALARI

Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün komisyonda yaptığı açıklamalar da sorulan Yıldırım, "Sayın eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, MGK’nın 2004 tarihli kararından bahsediyor. 2004 tarihli MGK’nın gündem maddesi Türkiye’de Nurculuk Faaliyetleri. FETÖ yazıyor mu? Biz terör örgütünden bahsediyoruz. Sen silahlı bir eylem yapmıyorsun ama yapabilirsin diye hareket edilemez. Bu konuda Özkök konuyu karıştırıyor. Özkök, darbe girişimlerine karşı hangi eylemleri yapmış?" dedi. Yıldırım, "Nazlı Ilıcak soruyor Fethullah Gülen’e, -Hocam askeriyenin baskıları ne zaman bitecek?-. -Özkök Genelkurmay Başkanı olunca bitecek- diye cevap veriyor Gülen" anekdotunu da ekledi.

Yıldırım, bir başka soru üzerine ise, "Balyoz ve Ergenekon vardı; FETÖ’cüler o dönemde bu iddiaları sulandırdı, gerçek olan yalan oldu" ifadelerini kullandı.

FETÖ VE GÜNDEM

Başbakan Binali Yıldırım, FETÖ’nün yeni taktiğinin kamudan ihraç edilmelere yönelik itirazlar olduğunu belirterek, "Çıkarılan memur sayısından fazla müracaat var, düşünebiliyor musunuz?" dedi

Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti 25. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı için bulunduğu Afyonkarahisar’da gazetecilerin sorularını yanıtladı. FETÖ’nün yeni taktiğinin itiraz bombardımanı olduğunu ifade ederek, "Çıkarılan memur sayısından fazla müracaat var düşünebiliyor musunuz? Bu da bir tezgah. Sanal alemde bir şey başlatılıyor ya birisi bir şey başlatıyor ve herkes bunu yaysın diyor. On kişiye gönderince şöyle olur, böyle olur diye, şu sevabı kazanırsınız diye; bu da onun gibi bir şey. Yakında bir genelge yayımlandı bu pek fark edilmedi. İsmi olmayan, adresi olmayan ihbarları hiçbir şekilde dikkate almayacaksınız. Biz bu kadar titiz çalışıyoruz çünkü bir insanın, hayatı, geleceği söz konusu. Bu konuda çok üstün körü karar veremezsiniz. Kılı kırk yarmak mecburiyetindeyiz" diye konuştu.

Başka bir soru üzerine ise Başbakan, istihbarat alt yapısının ciddi anlamda gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. İstihbaratı iç ve dış istihbarat olarak yeniden yapılandırmak gerektiğini kaydeden Yıldırım, bu konuda çalışmalarının yapıldığını ancak henüz tamamlanmadığını belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında gerçekleşecek bir bakanlar kuruluna önce takdim edilecek. Burada müzakere edilecek, istişare edilecek ve sonunda uygun görünen şekliyle KHK’ya girebilir. Buradaki düşünce, MİT şu anda iç istihbarat ile meşgul oluyor. Belirli bir zaman içerisinde birden bire olmaz. Yerine birşey koymadan bunu kaldırmak olmaz. İstihbaratta zafiyet kabul edilemez o yüzden diyelim 2-3 yıl gibi zaman diliminde iç istihbarattaki yapılanma tamamlanınca MİT tamamen dış istihbarata oraya yönelecek ve daha fazla etkin çalışma alanına sahip olacak" dedi.

MEHMET AĞAR’IN IFADESİ

Mehmet Ağar’ın komisyona verdiği ifade sorulan Başbakan, "1993-1996 yıllarında emniyet genel müdürlüğü yaptı. FETÖ’den tutuklananlar onun döneminde kadrodaydı. O dönemde görevli amirlerdi. Nasıl oluyor bu? O zaman farkında değildi herhalde" dedi.

ADİL ÖKSÜZ

Adil Öksüz’le ilgili iddialar sorulan Yıldırım, "Salıverilme işi çok masum değildir. Adil Öksüz’ün bu işte ABD ile Türkiye arasında koordinasyonu sağladığı iddia ediliyor" dedi. Öksüz’ün istihbarat elemanı olduğuna dair iddia sorulan Yıldırım, "Bu kararı veren hakimleri biz neden açığa alıyoruz? Buna itibar etmiyorum" cevabını verdi.

FETÖ DAVALARI

Başbakan FETÖ davalarıyla ilgili ise şunları söyledi:

"FETÖ soruşturmaları yavaş igidiyor. Hakimlere çağrı yapıyorum, işi hızlandırın. Darbeyi yapan, emirleri veren belli, o delil bu delil diye davaları uzatmayın. Kardeşim darbeye bizzat katılanları emir verenleri toplayın ve sonucu ortaya koyun. Diyoruz ki ’Önce darbecilerin açık seçik belli olanlarını yargılayın.’...Buradan savcılara hakimlere bu çağrıyı yapıyorum. Zaman geçtikçe yargıya olan güven olumsuz yönde oluyor. İkinci planda örgüt ile ilgili olanları yargılamak için yeterince zamanınız olacak. Suçüstü olan insanlar için neyi bekliyorsunuz?"

FETHULLAH GÜLEN’İN İADESİ

Gülen’in iadesi konusunda ikili sözleşmeler çerçevesinde talebin yapıldığını anlatan Yıldırım, "Şuan ABD şu lazım bu lazım diyemez. İddialarımıza itirazı yok. Dava devem edene kadar tutuklayın kaçmasına meydan vermeyin diyoruz. Amerika tv ve gazetelerine rahat bir şekilde beyanatlar veriyor. Adamlarını satıyor, gün geliyor ’benim haberim yok’ diyor dalga geçiyor. Biz hakkımız olanı istiyoruz, onlardan lütuf beklemiyoruz" diye konuştu.

BANKALARA FAİZ TEPKİSİ

"Bankalardan adil olmalarını, insaflı olmalarını bekliyoruz" diyen Başbakan, faizlerin yüksek olduğunu belirterek, "Bankaların görevi ekonomiyi yaşatmak olmalı. Paranın turşusunu mu kuracaksınız?" ifadelerini kullandı. Yıldırım konuyu bankalarla tekrar görüşeceklerini de vurguladı.

TAŞERON İŞÇİLERİN KADRO DURUMU

Başbakan, taşeron işçilerin kadro durumuyla ilgili de şunları söyledi:

"Taşeronlarla ilgili konuyu biliyoruz. Buna hem onları memnun edecek hem de kamunun taşıyabileceği bir çözümü mutlaka yapacağız, endişeleri olmasın"

Politika Haberleri

Demokrasi İçin Ortak Adım.. 10 Partiden 'Kayyum Uygulaması'na Son Teklifi!
Bakırhan'a Yasal İşlem.. Kayyum Atamaları Üzerine Tartışmalar Derinleşiyor!
Devlet Bahçeli'den PKK Lideri Abdullah Öcalan'a Çağrı.. Meclis'te Konuşsun! 
Özgür Özel, Selahattin Demirtaş'ı Ziyaret Etti.. Meclis'in Önemi Vurgulandı!  
Tüzük Kurultayı.. Geleceğin Yöntemlerini Belirlemek Üzere Yoğun Tartışmalar!