Kandıra Cezaevi'nde tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Aysel Tuğluk'un sağlık sorunları nedeniyle tahliyesine karar verildi.
2016'da tutuklanan ve 'yasadışı örgüt üyeliği' suçlamasıyla 10 yıl hapis cezası verilen Tuğluk'a bu süreçte ciddi hafıza kaybının ardından demans tanısı konulmuştu.
2016'da gözaltına alınarak 2017'de, Ankara 17. Ağır Ceza mahkemesi tarafından 'örgüt üyeliği' suçlamasıyla 10 yıl hapis cezası verilen HDP eski Eş Genel Başkanı Aysel Tuğluk'un sağlık sorunları nedeniyle tahliyesine karar verildi.
ADLİ TIP KURUMU "CEZAEVİNDE KALAMAZ" RAPORU VERMİŞTİ
Adli Tıp Kurumu, Kocaeli 1 No'lu F Tipi'nde Aralık 2016'dan beri tutuklu olan ve bir süredir demans teşhisi konulması nedeniyle tahliyesi talep edilen HDP eski Eş Genel Başkanı Aysel Tuğluk hakkında "Cezaevinde kalamaz" raporu verdi. Raporun ardından avukatlar Tuğluk'un serbest bırakılması için başvuruda bulundu. Raporu ve başvuruyı değerleniren mahkeme Aysel Tuğluk hakkında tahliye kararı verdi.
NE OLMUŞTU?
4 Kasım 2016'da HDP eş genel başkanlarının ve milletvekillerinin tutuklanmasıyla başlayan süreçte Aysel Tuğluk da 26 Aralık 2016'da gözaltına alındı. HDP Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Tuğluk hakkında 28 Aralık 2016'da tutuklama kararı verildi. Hazırlanan iddianamede Tuğluk'a "örgüt üyeliği" suçlaması yöneltildi. Gerekçesi ise Demokratik Toplum Kongresi (DTK) eş başkanı iken yaptığı konuşmalar, basın açıklamaları ve TV röportajları idi. Yargılama sonunda Tuğluk'a 2017'de, Ankara 17. Ağır Ceza mahkemesi tarafından örgüt üyeliği iddiasıyla 10 yıl hapis cezası verildi.
DEMANS TEŞHİSİ KONULDU
Kocaeli 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde bulunan Tuğluk'a bu süreçle ciddi hafıza kaybının ardından demans tanısı konuldu. Kocaeli Yüksek Güvenlikli Ceza ve İnfaz Kurumu Müdürlüğü, "Tuğluk'un cezasının infazının geri bırakılmasının gerekip gerekmediğine" dair 22 Mart 2021 tarihli bir yazıyla Kocaeli Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanlığı'na başvurdu. 1 No'lu F Tipi Fakültenin Adli Tıp, Psikiyatri, Nöroloji, Dahiliye ve Kardiyoloji ana bilim dallarında uzman doktorlar tarafından yapılan muayene ve değerlendirmelerin sonucunda hazırlanan 12 Temmuz 2021 tarih raporda, "…kişiye cezaevi koşullarında sağlanabilecek tıbbi destek ve bakımın yeterliliğinde sorun yaşanabileceği, yaşamını bir başkasının yardımı olmaksızın tek başına sürdürmesinin mümkün olmadığı, cezaevi koşullarında bir başkasının yardımı olmaksızın zorunlu ihtiyaçlarını karşılayamayacağı, dolayısıyla cezasının infazının ertelenmesi gerektiği" belirtildi.