AYM, Can Atalay Kararını Açıkladı

Anayasa Mahkemesi, tutuklu Milletvekili Can Atalay'a dair “hak ihlali” kararı verdi. 

Anayasa Mahkemesi, tutuklu Milletvekili Can Atalay'a dair “hak ihlali” kararı verdi. 

Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye İşçi Partisi (TİP) tutuklu Milletvekili Can Atalay'ın bireysel başvurusuna dair kararını açıkladı. AYM, Can Atalay'ın seçilme hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı yönlerinden hak ihlali olduğuna karar verdi.

AYM, aynı zamanda yeniden yargılamaya da hükmetti. Karar, 9'a karşı 5 oy çokluğuyla alındı. Avukatların, AYM'nin kararının yerine getirilmesi için hüküm veren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuruda bulunacağı öğrenildi. 

BAKAN TUNÇ: GEREKÇELİ KARARI OKUMAMIZ LAZIM

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AYM'nin Can Atalay kararı hakkında "Eğer bir hak ihlali kararı varsa, gerekçeli kararı okumamız lazım" yorumunda bulundu.

AK Parti Grup Toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tunç, "Karar daha yeni. Henüz gerekçeli karar açıklanmadı. Gerekçeli kararı gördükten sonra bir açıklama yapmak gerekir” dedi.

"Hak ihlali kararı Meclise dönüş anlamına mı geliyor?" sorusu yöneltilen Tunç, "Anayasa Mahkemesi'nin, eğer bir hak ihlali kararı varsa, gerekçeli kararı okumamız lazım. O gerekçeli karar doğrultusunda işlem yapılır" yanıtını verdi.

NE OLMUŞTU? 

Gezi Davası'nda 18 yıl hapse mahkûm edilerek tutuklanan Can Atalay, milletvekili seçilmesine rağmen tahliye edilmedi.

Gezi Davası'nın gönderildiği Yargıtay başsavcılığı, Gezi Parkı davasında temyiz talepleriyle ilgili görüşünü 7 Temmuz’da açıklamış, görüşte mimar Mücella Yapıcı dışındaki beş kişinin mahkûmiyet kararının onanması talep edilmişti. Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi, TİP’ten milletvekili seçilen Can Atalay’ın tahliye talebini reddetmiş, bu karara karşı yapılan itiraz da 4’üncü Ceza Dairesi tarafından reddedilmişti.

Can Atalay’ın avukatları, Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak, müvekkillerinin milletvekili seçilmiş olmasına karşın tahliye edilmemesinin anayasal hak ihlali olduğu belirtildi. Atalay’ın ‘adil yargılanma hakkının’, ‘seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının’ ve ‘kişi hürriyeti ve ‘güvenliği hakkının’ ihlal edildiği aktarıldı.

Atalay'ın başvurusunu 5 Ekim’de görüşen AYM 1. Bölümü, başvuruyu Genel Kurul’a sevk etmişti. 12 Ekim’de yapılan ilk değerlendirmenin ardından karar bugüne bırakıldı. 

İlgili Haberler

Güncel Haberleri

Mardin, Batman ve Halfeti'ye Kayyum Atandı.. DEM Parti, Gaspa İzin Vermeyeceğiz!
'Sine-i Millet' Çağrısı.. Kemal Kılıçdaroğlu'ndan Kayyum Tepkisi!
KCK'dan Öcalan ile Görüşmeler Öncesi Kritik Açıklama.. Sürece Bağlılık Vurgusu!