Asya ile Avrupa kıtasını deniz tabanının altından karayoluyla birleştirecek Avrasya Tüneli, hizmete açılıyor. Açılış töreni Kumkapı'da gerçekleşecek.
Avrasya Tüneli, Asya ile Avrupa kıtasını deniz tabanının altından karayoluyla birleştiriyor. Tünelle Kazlıçeşme ile Göztepe arasındaki mesafe 15 dakikada geçiliyor.
Avrasya Tüneli Projesi olarak bilinen İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi, 5,4 kilometrelik bölümü deniz tabanı altına inşa edilen iki katlı tünelden ve bağlantı tünellerinden oluşuyor. Tünelin toplam uzunluğu ise 14,6 kilometre.
Tünelin en derin bölümü deniz seviyesinden 106 metre aşağıda bulunuyor.
Tünelde her noktanın 7 gün 24 saat izlendiği kapalı devre kamera sistemi, olay algılama sistemleri, haberleşme ve ihbar sistemleri yer alıyor.
Tünelde maksimum hız saatte 70 kilometre olarak belirlendi.
Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. |
Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. (ATAŞ), 2009'da Avrasya Tüneli'ni gerçekleştirmek üzere kuruldu. ATAŞ, Avrasya Tüneli Projesi’nin finansman, inşaat ve yaklaşık 25 yıl boyunca işletmesinden sorumlu. Türkiye’den Yapı Merkezi ve Güney Kore’den SK E&C şirketleri, ATAŞ’ın iki eşit ortağı. SK E&C Güney Kore'nin üçüncü büyük iş grubu ve dünyanın en büyük şirketlerini belirleyen 2016 Fortune Global 500 listesinde 294. sırada yer alıyor. Yapı Merkezi 1965 senesinde İstanbul'da Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi A.Ş adıyla Ersin Arıoğlu tarafından kuruldu. Ersin Arıoğlu 1940 İstanbul doğumlu. 1963'te İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesinden İnşaat Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. 1969'a kadar aynı fakültenin yapı statiği kürsüsünde öğretim görevlisi ve asistan olarak akademik hayatını sürdürdü. 1969’dan Kasım 2002 yılına kadar bu şirketin Başkanlığını yaptı. Kasım 2002’de Cumhuriyet Halk Partisi'nden İstanbul milletvekili olarak seçildi. Temmuz 2007’den itibaren Yapı Merkezi Holding A.Ş.’de Yönetim Kurulu Başkanı görevini yürütüyor. |
Geçiş ücreti “4 dolar+KDV karşılığı Türk lirası”
Anadolu Ajansı'na göre, geçiş ücretleri otomobil için 4 dolar+KDV, minibüsler için 6 dolar+KDV karşılığı Türk lirası olacak. Tünelde her iki yönde de geçişler ücretli olacak, sürücüler tünel geçiş ücretini Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ve Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) aracılığıyla ödeyebilecek. Ayrıca bir nakit gişesi bulunmayacak.
Tüneli yapan firma
Tünel projesi için ihale, 12 Haziran 2007'de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğünce yapıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, projenin tasarımı, inşaatı ve 24 yıl 5 ay işletmesini gerçekleştirmesi için Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş.’yi (ATAŞ) görevlendirdi. İşletme süresinin tamamlanmasıyla tünel kamuya devredilecek.
Tünelde internet bağlantısı var
Operatörler, Avrasya Tüneli'nde mobil haberleşmenin 4,5G kalitesinde ve kesintisiz sağlanması için çalışmaları tamamladıklarını açıkladı.
AA’ya konuşan Türk Telekom CEO’su Paul Doany, fiber güçlü LTE altyapısıyla kullanıcılara kesintisiz iletişim hizmeti sunmaya hazır olduklarını söylerken, Turkcell Şebeke Teknolojileri Grup Başkanı Gediz Sezgin şöyle konuştu:
"Yaklaşık 50 kişinin görev aldığı çalışmalarda 10,8 kilometre leaky feeder kablo ve 12 kilometre fiber optik kablo kullanıldı. Tünel içinde kesintisiz bir şebeke deneyimi için hem Avrupa hem Anadolu tarafına birer sistem odası kuruldu. 4,5G kapsaması bu sistem odalarında beslenen 16 adet radyo ünitesi ile sağlandı. Tünel inşaatı sırasında mobil kapsama sunduk. Turkcell'de çalışan bir mühendisimiz tarafından geliştirilen 'hareketli anten' teknolojisi sayesinde tüm işçilerin iletişim ihtiyaçlarını karşıladık. Mayıs 2014’ten itibaren tünelde çalışanları, yaklaşık 900 gün boyunca Turkcell kalitesiyle birbirlerine ve sevdiklerine bağladık. İnşaat süresince tünelden 6 milyon 75 bin 242 dakika görüşme yapıldı."