Ankara’da kuvvet komutanlıklarının olduğu bölgede askeri servis araçlarına bombalı saldırı düzenlendi. Sağlık Bakanı, saldırıda ilk belirlemelere göre 24 kişinin hayatını kaybettiğini, 61 yaralı olduğunu söyledi. Patlamanın ardından yayın yasağı getirildi.
Ankara’da Kızılay’a yakın bir noktada Genelkurmay, Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı binalarının da bulunduğu bölgede askeri servis araçlarına yönelik bombalı saldırı düzenlendi.
Başkentte meydana gelen patlama kentin büyük bölümünde duyuldu.
Patlama noktasına çok sayıda ambulans ve itfaiye sevk edildi.
Öte yandan patlama sonrasında Genelkurmay Başkanlığı kavşağında bir şüpheli paket fünye ile patlatıldı.
Genelkurmay Başkanlığı’ndan açıklama
Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Saat 18:31’de Türk Silahlı Kuvvetleri personelini taşıyan servis araçlarına, İnönü Bulvarı üzerinde bulunan kavşaktaki trafik ışıklarında bekledikleri esnada bir terör saldırısı düzenlenmiştir,” denildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Alçakça ve kalleşçe düzenlenen bu saldırıyı şiddetle kınıyor, saldırıda hayatını kaybeden kahraman silah ve çalışma arkadaşlarımıza, vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine ve Yüce Türk Milletine başsağlığı, yaralı kahraman silah ve çalışma arkadaşlarımız ile vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz.”
24 ölü, 61 yaralı
Patlamayla ilgili Ankara Valiliği’nden açıklama geldi. Açıklamada, patlamanın askeri servis konvoyunda meydana geldiği belirtildi.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, saldırıda yaşamını yitirenlerin sayısını 24, yaralı sayısını da 61 olarak açıkladı.
Basın mensuplarına açıklama yapan Bakan Müzezzinoğlu, “Olay yerinde 20- 21, hastanede 3 vefatımız var. 14 hastanede 61 yaralımız bulunuyor. Büyük çoğunluğu birkaç günde tedavileri tamamlanabilecek hafif ya da orta dereceli yaralılarımız” dedi.
Sağlık Bakanı ayrıca “Yaralıların büyük çoğunluğu ayaktan veya birkaç günlük tedaviyle tedavileri tamamlanabilecek hafif veya orta düzeyde yaralılarımız,” dedi.
Sağlık Bakanlığı: Kan ihtiyacı yok
Sağlık Bakanlığınca da, Ankara’daki saldırının ardından yaralılara gerekli müdahalelerin yapıldığı, kan ihtiyacı bulunmadığı bildirildi.
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu da, “Acillerimizde bir sıkıntı yaşamamak için söylüyorum, kan ihtiyacımız yok. Acil kan ihtiyacı söz konusu değil” dedi.
Bakanlık, yakınlarının sağlık durumu hakkında bilgi almak isteyenlerin ise Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi ALO 184’ü arayabileceğini bildirdi.
Davutoğlu’ndan ilk açıklama
Patlamanın ardından kısa bir açıklama yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Patlama ile ilgili bilgi geldi, bakacağız,” dedi.
Başbakan Davutoğlu, Brüksel’e yapacağı resmi ziyareti de iptal etti. Davutoğlu’nun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında düzenlenen ‘Güvenlik Zirvesi’ne katılacağı açıklandı.
Çelik: Saldırıyı lanetliyoruz
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise saldırıyı Twitter üzerinden değerlendirdi.
Çelik, “Terör Ankara’da alçakça saldırdı. Lanetliyoruz bu saldırıyı. Vatandaşlarımızın en yoğun olduğu bölgelerden birinde bu saldırının gerçekleşmesi terörün alçaklığını ve hainliğini bir kere daha gösteriyor.” dedi.
Demirtaş: Acımasız saldırıyı kınıyorum
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, saldırının ardından Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Ankara’daki acımasız saldırıyı kınıyor, hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifa diliyorum,” dedi.
Bozdağ’dan açıklama
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da saldırının ardından yaptığı açıklamada, başsağlığı ve sabır dileklerini dile getirdi.
Adalet Bakanı, Ankara’daki patlamanın, bomba yüklü bir otomobilin patlatılmasıyla meydana geldiğini belirterek de “Her türlü terör saldırısının hesabı sorulacaktır,” dedi.
CHP’li Erdem: Askeri servis araçları kül olmuş durumda
Patlamanın ardından imc tv’ye bağlanan CHP Milletvekili Eren Erdem, patlamanın bombalı saldırıdan kaynaklandığının anlaşıldığını ifade ederek, “3 askeri servis aracı kül olmuş durumda,” dedi.
Yayın yasağı
Ankara’daki patlamanın hemen ardından saldırıyla ilgili RTÜK tarafından yayın yasağı getirildi. RTÜK’ten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“15 Şubat 2011 tarihli ve 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 7’nci maddesinde ‘milli güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hallerde veya kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasının muhtemel olduğu durumlarda’ geçici yayın yasağı getirilebileceği öngörülmektedir. 17 Şubat 2016 tarihinde Ankara’da gerçekleşen patlama da anılan hüküm çerçevesinde olduğu değerlendirildiğinden, söz konusu olayla ilgili geçici yayın yasağı getirilmesi uygun görülmüştür.”