Anayasa Değişiklik Teklifinin İkinci Turu

AK Parti ve MHP’nin ortaklaşarak getirdiği Anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur oylamasının bugün gerçekleşen 62. birleşiminde teklifin 4 maddesi daha kabul edildi.

Anayasa değişiklik teklifinin ikinci tur ikinci gününde TBMM Genel Kurulu'nda kadın milletvekilleri arasındaki kavga ile başladı. Gergin ve kavgalı başlayan Genel Kurul görüşmelerinde bugün dört maedde kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu'nda ikinci tur anayasa değişikliği görüşmelerinin 2. gününde teklifinde, Cumhurbaşkanına “devletin başı ve yürütme yetkisini veren” 8’inci madde 339, Cumhurbaşkanının yargılama şartlarını düzenleyen 9. madde 341, Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar kurulunun atanmasını içeren 10’uncu madde 340, Cumhurbaşkanına TBMM’yi feshetme yetkisi tanıyan 11’inci madde de 342 oy ile kabul edildi. TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, bugün saat 14.00'te yeniden toplanmak üzere birleşimi kapattı.

GÖRÜŞMELERE NAZLIAKA’NIN KELEPÇELİ EYLEMİ DAMGA VURDU

Saat 14:00'te toplanan Genel Kurul'da Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka, TBMM Genel Kurulu'nda başkanlık sistemini içeren anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur görüşmeleri yapılırken, kendisini Meclis kürsüsünde mikrofona kelepçeledi. Nazlıaka'nın 1,5 saat süren eylemi AK Partili kadın milletvekillerinin müdahalesiyle sonlandırıldı. AK Partili kadın vekillerin saldırısı sonucu TBMM Grup Başkanvekili ve HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan ve CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey hastaneye kaldırıldı. İki milletvekilini darp ettiği belirtilen AK Parti Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç de tedavi altına alındı. 10 günlük iş göremez raporu aldığı ifade edilen Gökçen Enç, 8. maddenin oylamasına katılmak için TBMM'ye geldi.

KABUL EDİLEN MADDELER

8. madde cumhurbaşkanına "yürütme yetkisine ilişkin konularda" cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarma yetkisi verecek. Cumhurbaşkanı, devlet başkanı sıfatına sahip olacak ve milli güvenlik politikalarını belirleyerek, gerekli gördüğü tedbirleri alabilecek.

9. madde cumhurbaşkanı hakkında soruşturma açılması teklifin 600 sandalyeli Meclis'te 301 vekil tarafından verilmesi gerektiğini, soruşturma teklifinin 360 vekil tarafından kabul edilmesi gerektiğini ve cumhurbaşkanının yargılanmak üzere Yüce Divan'a gönderilmesi için 400 vekilin evet oyu vermesi gerektiğini düzenliyor. Maddeye göre cumhurbaşkanı, görevi bittikten sonra da görev döneminde işlediği suçlara ilişkin yalnızca böyle yargılanabilecek.

10. madde cumhurbaşkanına dilediği sayıda cumhurbaşkanı yardımcısı atama yetkisi verecek. Cumhurbaşkanı yardımcıları için aranan tek şart milletvekili seçilme kriterine uymaları olacak. Cumhurbaşkanının yurtdışında olması veya yaşamını yitirmesi durumunda makama vekalet edecek cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanların yargılanması için 9. maddedeki sürecin aynısı işleyecek.

En son oylanıp kabul edilen 11. Maddenin içeriği de şu şekilde: "Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tam sayısının beşte üç çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Bu halde Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır. Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.”
 

Politika Haberleri

Bakırhan'a Yasal İşlem.. Kayyum Atamaları Üzerine Tartışmalar Derinleşiyor!
Devlet Bahçeli'den PKK Lideri Abdullah Öcalan'a Çağrı.. Meclis'te Konuşsun! 
Özgür Özel, Selahattin Demirtaş'ı Ziyaret Etti.. Meclis'in Önemi Vurgulandı!  
Tüzük Kurultayı.. Geleceğin Yöntemlerini Belirlemek Üzere Yoğun Tartışmalar!
MetroPOLL Araştırma.. 'AK Parti Seçmeni'nin Kararsızlık Oranı!