Aralarında, doktor, öğretmen, öğrenci, esnaf, rütbeli asker, polis, memur, daire müdürleri, STK temsilcisi ve bir gazeteciden oluşan amatör dağcılar, her hafta düzenli olarak tırmanışlar yaparak Kars’ı yeniden keşfediyor.
Bazı zamanlarda sayıları 40’a varan dağcılar, Cumartesi ve Pazar günleri, Kars’ın tarihi ve doğal güzelliklerini yaptıkları tırmanış ve yürüyüşlerle aşıyor.
Sabahın erken saatlerinde bir ayara gelen yerel kaşifler, oluşturdukları dostane guruplarla kardeşliği ve paylaşımı yaşıyor. Antrenmanlarını sık sık Osmanlı - Rus savaşlarının geçtiği kendi ölçümlerine göre 2 bin 270 rakımlı Yahni Dağına tırmanarak yapan amatör dağcılar, yurt dışında da tırmanışlar yaparak Kars’ı temsil ediyorlar. Geçtiğimiz aylarda İran’da bulunan Demavend Dağına da zirve yapan dağcılar, Kars ve çevresinin doyumsuz tarihi ve doğal güzelliğe sahip dolduğunun altını çizerek yerel dinamiklerin ve devletin ilgili kurumlarının bu varlıkları turizme kazandırması vurgusu yapıyor.
“Ermenistan sınırında bulunan saklı cevher”
Karslı dağcılar, Türkiye - Ermenistan sınırında sıfır noktada olan Magazberd Kalesi ve Harabelerinde geçti. Digor’un Üçbölük köyünden yürüyüşe başlayan dağcılar, bir süre kanyon içerisinden yürüyerek, ilk önce şelaleleri yerinde keşfettiler. Dağcılar, dere yatağında Kars ve çevresinde yaşayan kızıl tilkileri de görme şansı buludular. İki saatlik kanyon yürüyüşünün ardından Magazberd Kalesi yakınlarında bulunan peri bacalarını altında eşsiz bir kahvaltı yapma keyfini de yaşadılar. Dağcıların evlerinde hazırladıkları yöresel yiyecekleri paylaşmaları ise katılımcılara doyumsuz bir haz verdi.
Dağcılar kahvaltının ardından Magazberd Kalesi ve harabeleri keşfe koyuldu. Kaleye yakın bölgedeki mezarlık ve konuşan mezar taşları ise her kesi büyüledi.
Kars’ın Doğu’sunda Ani Ören Yeri’nin yer aldığı Şergülen Düzlüğünde bulunan kanyon ve dere yatağında 6 saatte 10 kilometre yürüyen dağcılar, Türkiye - Ermenistan sınırda fakat bizim tarafımızda olan tarihi ve doğal güzellikleri de yerinde keşfetti.
“Kars’ta peri bacası yok demeyin!”
‘Kars’ta da peri bacaları var’ diyen Dağcılar, Magazberd Kalesi ve çevresindeki ören yeri ile keşfedilmeyi bekleyen tarihi dokunun Vezinköy, Yahni Tepeleri, Başgedikler köyleri, Ani ve Magazberd’in, Hatunoğullarının ilk yerleşim kurdukları ve daha sonra Kur Havalisine dağılmış oldukları Üçbölük Köyüne ve Arpaçay’a yakın dik bir kayalık zemin üzerinde bir kaleye sahip olduğu bilgisini hafızalarına not düştüler.
Dağcılar, Magazberd Harabelerinin bir vadi içerisinde Arpaçay’ın ve kalenin batısında yer aldığını da belirterek, Kuzeyinde kireçli arazilerin aşınması ile peri bacaları oluşmuşmuş olduğunu ve Magzberd’in Ermenistan’a sıfır sınır hattında olduğunu da ifade ettiler.