Türkiye 31 Mart seçimlerini geride geride bırakırken seçim itirazları ve seçimlere yönelik tartışmalara sürüyor.
Selda Manduz’un özel haberinde, Kars’ın Digor İlçesi’ne bağlı Dağpınar Beldesi’nde seçim kazanan HDP Eşbaşkanı Abubekir Erkmen’e Digor İlçe Seçim Kurulu, KHK ile ihraç edildiği gerekçesiyle mazbata vermedi İl Seçim Kurulu’ndan onay istedi.
Digor İlçe Seçim Kurulu’nun Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı’na gönderdiği yazıda, “31.13.2019 tarihli Mahalli İdareler Seçimi sonucunda Kars İli Digor İlçesi Dağpınar beldesinde; Halkların Demokratik Partisi’nden aday olan Abubekir Erkmen’in 692 sayılı KHK’nın ekli 1. Listesinin 827’inci sırasında bulunduğu Kamu Hizmetinden yasaklandığı anlaşılmış olup; Yüksek Seçim Kurulu’nun 1863 sayılı kararına istinaden Kamu Hizmetinden yasaklanan Abubekir Erkmen’in mazbatasının verilip verilmeyeceği hususunda görüşünüzün alınması gerekmiştir” denildi.
AKP Kars İl Başkanlığı Dağpınar'da İhraç nedeniyle mazbatayı alamayan HDP Belediye Başkan Adayı Abubekir Erkmen yerine AKP Dağpınar Belediye Başkan Adayı Ömer Vargün'e mazbatanın verilmesi için Kars İl Seçim Kurulu'na başvuruda bulundu.
KHK İLE İHRAÇ EDİLEN İBRAHİM KABOĞLU’NUN MİLLETVEKİLİ ADAYLIĞINA İTİRAZ EDİLMİŞTİ
CHP'nin 24 Haziran'daki seçimler için İstanbul'dan aday gösterdiği, Prof. İbrahim Kabaoğlu'nun da aralarında bulunduğu, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen 3 profesör için Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) itiraz edilmiş, YSK itirazı reddetmişti.
YSK, KHK’Lİ İBRAHİM KABOĞLU’NUN MİLLETVEKİLİ SEÇİLMESİNE YÖNELİK İTİRAZI REDDETMİŞTİ
YSK’nın itirazı red gerekçesinde; 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın “Yürütme” başlıklı ikinci bölümünün 128. Maddesinin birinci fıkrasında “Devletin kamu iktisadi teşebbüsleri ve diğer kamu tüzel kişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekte yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevler kamu görevlilerinin eliyle görülür. “Milletvekili Seçilme Yeterliliği” başlıklı 76’ıncı maddesinde “onsekiz yaşını doldurmuş her Türk milletvekili seçilebilir.
Milletvekili seçilmeyi engelleyecek şartlar ise aynı maddesin ikinci fıkrasında; en az ilkokul mezunu olmayanlar , kısıtlılar, askerlikle ilişiği olanlar, kamu hizmetinden yasaklılar, taksirli suçlar hariç toplam bir yıl veya daha fazla hapis ile ağır hapis cezasına hüküm giymiş olanlar; zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlarla, kaçakçılık, resmi ihale ve alım ve satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma, terör eylemlerine katılma ve bu eylemleri tahrik ve teşvik suçlarından biriyle hüküm giymiş olanlar affa uğramış olsalar bile milletvekili seçilemezler” ifadeleri kullanılmıştı.
‘ABUBEKİR Erkmen’in mazbatasının verilmemesi hem kanunlara hem de ysk kararlarına aykırıdır’
Mazbata verilmeyen HDP Dağpınar Belediye Eşbaşkanı Abubekir Erkmen’in yasal durumunu değerlendiren avukat Sertaç Çelikkaleli, “Erkmen hakkında verilmiş hiçbir mahkumiyet kararı bulunmadığı gibi belediye başkanlığı başvurusu da kabul edilmiştir. Farklı seçimlerde farklı kararlar verilerek bu haliyle vatandaşlarına tuzak kurması hukuk devleti ilkesine aykırı olduğu gibi böyle bir şey açıkça halk iradesinin gaspı yolunu da açmaktadır” dedi.
Kaboğlu kararı hakkında değerlendirmelerde bulunan Çelikkaleli şöyle konuştu:
Abubekir Erkmen’in mazbatasının verilmemesi hem kanunlara hem de ysk kararlarına aykırıdır. Çünkü İbrahim Kaboğlu kararı incelendiğinde YSK açık bir şekilde milletvekilliği için engel olarak mahkemelerce verilmiş bir mahkumiyet kararını şart koşmaktadır. Bizde seçim sistemlerinde temel kanun 298 sayılı “SEÇİMLERİN TEMEL HÜKÜMLERİ VE SEÇMEN KÜTÜKLERİ HAKKINDA KANUN” dur.
İlgili kanunun 1. Maddesi açık bir şekilde “Özel kanunlarına göre yapılacak cumhurbaşkanı, milletvekili, il genel meclisi üyeliği, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, muhtarlık, ihtiyar meclisi üyeliği, ihtiyar heyeti üyeliği seçimlerinde ve Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların halk oyuna sunulmasında bu kanun hükümleri uygulanır.”
‘KABOĞLU VE ERKMEN’İN HUKUKİ DURUMU AYNIDIR’
Düzenleme getirerek yapılacak bütün seçimlerde 298 sayılı yasanın temel kanun olduğununu hükme bağlamıştır. Bu haliye aynı gerekçeler ile farkı tarihlerdeki KHK’larla ihraç edilen kişilerin 298 sayılı yasaya göre hukuki durumları aynıdır.
Kaboğlu 686 sayılı KHK ile , Erkmen 692 sayılı KHK ile ihraç edilmiştir. Her iki KHK’da da benzer gerekçeler vardır. Birbirinin tekrarı cümleler vardır. Böylesi bir durumda milletvekili için farklı bir uygulama, belediye başkanlığı için farklı bir uygulama düşünülmesi başta Anayasa’nın 10 . maddesinde düzenlenen “kanun önünde eşitlik” , 67. Maddesinde düzenlenen “Seçme, seçilme ve siyasî faaliyette bulunma hakları” olmak üzere ulusal ve uluslararası bir çok düzenlemeye de aykırı olacaktır.
Kaldı ki Erkmen hakkında verilmiş hiçbir mahkumiyet kararı bulunmadığı gibi belediye başkanlığı başvurusu da kabul edilmiştir. Farklı seçimlerde farklı kararlar verilerek bu haliyle vatandaşlarına tuzak kurması hukuk devleti ilkesine aykırı olduğu gibi böyle bir şey açıkça halk iradesinin gaspı yolunu da açmaktadır.
24 HAZİRAN’DA 5 KHK’LI MECLİS’E GİRDİ
KHK ile görevlerinden ihraç edilen 5 bilim insanı, TBMM’nin 27. dönem milletvekili olarak çıktı.
İbrahim Kaboğlu, CHP’nin İstanbul 1. bölgeye 1. sıradan aday gösterilmişti, dolayısıyla CHP’nin %26.44 oyla 27 vekil çıkardığı İstanbul’dan parlamentoya seçilen isimler arasına girdi.
HDP’nin KHK mağduru kadrolarından biri Eş Başkan Sezai Temelli. Temelli, 1. sıradan aday olduğu Van’dan milletvekili seçildi.
CHP’nin milletvekilliği seçimleri için İstanbul 3. bölge 9. sıradan aday gösterdiği Prof. Dr. Cihangir İslam, KHK ile Kafkas Üniversitesindeki görevinden ihraç edilmişti.
HDP listelerinden meclise seçilen isimlerden biri de İstanbul 1. bölge 4. sıradan aday gösterilen Erol Katırcıoğlu. Barış Bildirisi imzacılarından Prof. Katırcıoğlu KHK ile Marmara Üniversitesindeki görevinden ihraç edilmişti.
HDP’nin Kocaeli 1. sıradan aday gösterdiği Ömer Faruk Gergerlioğlu, %7.37 oyla meclise girdi.