Avrupa Birliği'nin (AB) 2018 bütçesinde Türkiye için öngörülen fonlarda 105 milyon euro kesintiye gidilmesi kararlaştırıldı. Karara gerekçe olarak “Türkiye'deki siyasi gelişmeler” gösterildi.
Karar, AB 2018 bütçesi konusunda AB ülkeleri arasındaki 16 saatlik müzakere sonucunda alındı.
105 milyon Euro kesinti
Müzakerelere, Türkiye'ye yönelik bütçe kesintisini savunan ve AB bütçesi konusunda mutlak yetkiye sahip olan Avrupa Parlamentosu (AP) da katıldı.
Deutsche Welle’in haberine göre, AP bütçe raportörü Siegfried Mureşan, müzakereler sonrası yaptığı açıklamada, kesintiye gerekçe olarak “Türkiye'nin Avrupa standartlarından sapmasını” gösterdi ve Gelecek yılki AB bütçesinde Türkiye için öngörülmüş katılım öncesi fonlarda 105 milyon euro kesintiye gidileceğini ifade etti.
AB standartları için 70 milyon rezerv
Mureşan, Türkiye için 70 milyon euro tutarında bir rezervin muhafaza edileceğini, bu fonun “Türkiye'nin demokratik standartlar, insan hakları, ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü alanlarında Avrupa standartlarına yakınlaşması durumunda kullanılacağını” belirtti.
AB bu kararla ilk defa Türkiye'ye yönelik siyasi gerekçeli bir fon kesintisine gitmiş oluyor.
AP’nin onayına sunulacak
AB Konseyi tarafından bu sabaha karşı alınan kararın şimdi Avrupa Parlamentosu tarafından formel olarak onaylanması gerekiyor.
AP konuyu 30 Kasım 2017 tarihinde düzenleyeceği genel kurul oturumunda ele alacak. AP içindeki tüm siyasi gruplar Türkiye'ye aktarılan fonlarda kesintiye gidilmesini desteklediğinden bu sabah alınan kararda değişiklik beklenmiyor.
AP onayının ardından 2018 bütçesi imzalanarak yürürlüğe girecek.
Ekim ayında gündeme geldi
Başta Almanya olmak üzere AB devlet ve hükümet başkanları, Ekim ayında bir araya geldikleri zirvede Ankara ile gerilen ilişkiler nedeniyle mali yardımların azaltılmasını talep etmişlerdi.
Bütçe raportörü Siegfried Mureşan, 24 Ekim'de yapılan bütçe görüşmeleri sırasında Türkiye'ye verilecek katılım öncesi fonlarda 2018 yılı bütçesinde 50 milyon Euro doğrudan kesintiye gidilmesini, 30 milyon Euro'nun ise belirli şartlarda kullanılmak üzere bekletilmesini talep edeceklerini söylemişti.
Türkiye için 2014-2020 zaman diliminde AB'ye katılım öncesi mali yardım olarak kararlaştırılan rakam 4,5 Milyar Euro'ydu.
Avrupa Parlamentosu'nun 2018 yılı için toplam bütçe talebi ise 162 milyar 600 milyon Euro. Ancak üye ülkeler bunu 158 Milyar 900 Milyon Euro'da tutmak istiyor. Bu nedenle toplantıların ardından arabuluculuk görüşmelerine başlanması planlanıyor.