Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, Türkiye ile yürütülen müzakere sürecinde hiçbir faslın açılmasının öngörülmediğini söyledi.
Hahn, Avrupa Parlamentosu Dış İşleri Komitesi’nde Türkiye’yi de yakından ilgilendiren ve 7 ülkeyi kapsayan genişleme paketini sundu.
Euronews'ten Gülsüm Alan'ın haberine göre, raporda önceki senelerde olduğu gibi Türkiye’de insan hakları ve demokrasi konularında ciddi bir gerileme olduğu belirtilirken ilk defa ekonomi ve serbest piyasa konusunda endişeler öne çıkarıldı.
Türkiye'de insan hakları ihlallerinin derinleştiğini ve ekonomi dahil birçok alanda 'geriye gidildiğini' söyleyen Hahn, 'Türkiye AB'den uzaklaşmaya devam ediyor" dedi.
Ankara ile yapılan mülteci anlaşmasından memnun olduklarını belirten Hahn, "Ortak çıkarlarımız doğrultusunda işbirliğimiz devam ediyor" diye konuştu.
'HAPİSHANELERDE KÖTÜ MUAMELE VAR'
Sunumun hemen ardından Türkiye Raportörü Avrupa Parlamenteri Kata Piri ve Portekizli vekil Ana Gomes’in de aralarında bulunduğu toplam üç parlamenter, "Türkiye’deki hapishanelerde hücrede tutulan kadın hakimlere ve Ankara'da kötü muameleye maruz kalan diplomatlar konusunda susmamalıyız" diyerek Avrupa'nın insan hakları değerlerinin bunu gerektirdiğini söyledi.
TÜRKİYE'DEN İLK TEPKİ
Öte yandan, Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı AB'nin Türkiye ilerleme raporu hakkında açıklamalarda bulundu.
Kaymakçı,"Genişleme politikasının önemi her yıl artmaktadır. Türkiye'de raporda yer alan tutarlı ve makul eleştirileri tabiki not edecek ancak raporda yer alan haksız ve orantısız eleştirileri kabul etmemiz mümkün değildir. Ayrıntılı bir değerlendirmemiz komisyonla tartışılacaktır. Bu rapor AB'nin kendi, varoluşsal krizlerini yansıtmaktadır. AB ülkemize maalesef tarafsız yaklaşamamakta Türkiye'deki mevcut durumu tespit edememektedir. Popülist bakış açısı kurumlara sirayet etmiştir" dedi.
Faruk Kaymakçı "Tüm aday ülkelerden sadece aday ülke olarak bahsedilirken Türkiye için öncelikle aday ülke, stratejik ortak ve bölgesel aktör olarak da gösterildi. Raporda Türkiye'nin AB değerlerinden uzaklaştığına dair geçersiz bazı ifadeler var. Türkiye sapasağlam yerinde duruyor. Türkiye Avrupa'nın parçasıdır, Türkiye Avrupa'dır AB'yi AB değerlerinden uzaklaştırmaya çalışan bazı çevreler de var. Biz bunları Türkiye ve Avrupa'nın lehine gelişmeler olmadığı için itibar etmek istemiyoruz. Türkiye 20 fasılda ilerleme kaydetti. Siyaseten 14 fasıl engellenmiş durumda. Güney Kıbrıs'ın AB üyesi olması büyük hata" diye konuştu.