Anayasa değişikliğinin 57’inci birleşimine HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan’ın “soykırım” ifadesi sonrası yaşanılanlar damgasını vururken, teklifin 9, 10 ve 11’inci maddeleri oylanarak kabul edildi.
Pazartesi günü başlayan Anayasa değişikliği görüşmelerinin 5’inci günü maddeler üzerine yapılan görüşmelerle kapandı. Meclis’in 57. birleşiminde teklifin 9, 10 ve 11’inci maddeleri görüşülüp oylandı. Ancak bu akşamki görüşmeler, değişiklik teklifinden çok HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan’ın konuşmasında “soykırım” ifadesini kullanmasıyla gündem oldu.
MECLİS’İN ÜÇÜNCÜ BÜYÜK PARTİSİ OLMADAN OYLANDI
Paylan’ın 11’inci madde üzerine kürsüde yaptığı konuşmada “soykırım” kelimesini kullanmasından sonra başta AK Parti sıraları olmak üzere CHP ve MHP sıralarından da tepkiler gelirken, Paylan’ın konuşma süresi bulunmasına rağmen söz hakkı elinde alındı. Tartışmalar üzerine uzun bir süre ara verilirken, arada da bu konu dört parti arasında kulislerde görüşüldü. Aranın ardında ise Paylan’a “3 birleşimden çıkarılma” cezası ve “soykırım” ifadesinin de tutanaklardan çıkarılması önerisi MHP, CHP ve AK Partililerin oylarıyla kabul edildi.
Bu kararın ardından da HDP Meclis Genel Kurulu terk etti, görüşmeler Meclis’in üçüncü büyük partisi olmadan sürdürüldü.
KABUL EDİLEN MADDELER
Daha önceki birleşimlerde 8 maddesi kabul edilen değişikliğin bugünkü birleşiminde de teklifin üç maddesi daha kabul edildi. 9, 10 ve 11’inci maddelerin görüşülüp oylandığı görüşmeler, saat 04.15’te birleşimin kapanmasıyla sona erdi.
Görüşmelerde, Cumhurbaşkanı'nın “cezai sorumluluğunu” düzenleyecek olan Anayasa değişikliği teklifinin 9’uncu maddesi 343 evet oyu ile kabul edildi. “Cumhurbaşkanının yardımcılarını” belirleyecek olan 10’uncu madde 343 “evet” ile seçimlerle ilgili düzenlemeyi ön gören 11’inci madde ise 341 “evet” oyu ile kabul edildi.
GÖRÜŞMELER SAAT 14.OO’TE YENİDEN BAŞLAYACAK
57’inci birleşimle birlikte 18 maddeden teklifin 11 maddesi üzerine birinci tur oylamaları tamamlanmış oldu. Geriye kalan maddelerin görüşülmesine ise bugün saat 14.00’te başlayacak olan 58’inci birleşimle devam edilecek. Birleşimde 12, 13 ve 14’uncu maddelerin görüşülmesi ön görülüyor. 12’inci maddede Cumhurbaşkanı’na “OHAL ve savaş ilanı yetkisi” getirilmesini ön görüyor. 13’üncü maddesi ise mahkemelerin kuruluş, görev ve yetkileri ile işleyiş ve yargılama usullerine ilişkin düzenlemeler yer alıyor. 14’uncu maddesi ise Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısının, "Askerî Yargıtay" ve "Askerî Yüksek İdare Mahkemesi"nin kaldırılması ve buralardan Anayasa Mahkemesi'ne üye seçimine son verilmesi neticesinde, AYM’nin üye sayısının 17'den 15'e indirilmesi öngörülüyor.