Resmi Gazete'nin 24 Aralık tarihli baskısında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati imzasıyla yayınlanan kararla 770 kişi ve bir vakfın mal varlıkları donduruldu.
Kararın 6415 Sayılı "Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun" hükümleri uyarınca alındığı duyuruldu.
Kişilerin mal varlıklarının dondurulması kararının dayanağı olarak FETÖ, PKK, DHKPC, MKP, TKPML, DKP, Hizbullah, IŞİD, El Kaide, El Nusra, İslami Hareket Örgütü, Kudüs Ordusu ile "ilişkili oldukları" ileri sürüldü.
Mal varlıkları dondurulanlardan "FETÖ" parantezine alınanlar arasında arasında geçmişte AKP ve Erdoğan ile yakın siyasal ilişki ve işbirliği içinde olan savcı, yargıç, gazeteci ve polisler yanında 15 Temmuz'da öne çıkan Adil Öksüz de var. Bu fasılda adı geçenler arasında kamu oyunda bilinen, Zekeriya Öz, Tarık Toros, Adem Yavuz Arslan, Atalay Candelen, Cevheri Güven, Fikret Seçen, Osman Şimşek, Said Sefa, Sevgi Akarçeşme,Tuncay Opçin ve Abdülkerim Balcı gibi kişiler bulunuyor.
Niagara Vakfının mal varlıkları da "FETÖ bağlantısı" gerekçesiyle donduruldu.
Listedekilerin 108'inin mal varlıkları ise PKK üyeliği gerekçesiyle donduruldu. Bu listedekiler arasında adları bilinenler: Nurettin Demirtaş, Yüksel Koç ve Eyyüp Doru.
Listedeki 119 kişi ise Hizbullah, IŞİD, El Kaide, İslami Hareket Örgütü, Kudüs Ordusu ve El Nusra'yla ilişkili gösterildi.
Lstede DHKP/C, MKP, MLKP, TKP/ML, DKP/BÖG ve DEV-KAR ile bağlantılı gösterilen 89 kişi arasında da adları bilinenler: İbrahim Çiçek, Ecevit Piroğlu, Şadi Özpolat, Arslan Tayfun Özkök, Mihraç Ural, Ziya Ulusoy, Mehmet Güneş, Birsen Ocak.
Kararın dayanağı olarak gösterilen 6415 Sayılı Kanunun 7. Maddesi bu listelerin, bir mahkeme kararına dayanılarak değil, bir "Değerlendirme Komisyonu"nun takdiriyle oluşturulmasına izin veriyor. Komisyon, Yasanın 9. Maddesi'ne göre aşağıda kaydedildiği şekilde oluşuyor ve çalışıyor:
MADDE 9
(1) 6 ncı ve 7 nci maddeler kapsamında malvarlığının dondurulmasıyla ilgili olarak Malvarlığının Dondurulmasını Değerlendirme Komisyonu oluşturulmuştur.
Değerlendirme Komisyonu, Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanının başkanlığında, Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürü, Millî İstihbarat Teşkilâtı Müsteşar Yardımcısı, İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü, Dışişleri Bakanlığı Araştırma ve Güvenlik İşleri Genel Müdürü ve Hazine Müsteşarlığı Mali Sektörle İlişkiler ve Kambiyo Genel Müdüründen oluşur.
(2) Görüş ve bilgilerine gerek duyulan kurum ve kuruluşların temsilcileri de Değerlendirme Komisyonuna çağrılabilir.
(3) Değerlendirme Komisyonu, birinci fıkrada sayılan üyeler veya bunların yerlerine usulüne uygun olarak atanan vekilleriyle toplanarak katılanların en az beşinin oyu ile karar verir.