“65. Hükümet’in İlk 100 Günü” Değerlendirme Toplantısı

Çankaya Köşkü'nde "65. Hükümeti̇n İlk Yüz Günü" değerlendirme toplantısında konuşan Binali Yıldırım, hükümetinin icraatlarını tanıttı.

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde "65. Hükümeti̇n İlk Yüz Günü" değerlendirme toplantısında icraatları hakkında bilgi verdi, tüm bakanlıkların çalışmalarını paylaştı.

Yıldırım çözüm sürecini değerlendirdi ve maddi zarardan bahsetti:

“Terör örgütünün, bu hainlerin verdiği zarar daha büyük. 10 milyar tutarında zarar verdiler o çukurları, hendekleri kazmak suretiyle. Orada güvenlik kuvvetlerimize ve bölge halkına verdikleri zararın parasal tutarı 10 milyar, 3 yıl içerisinde tekrar o zararları ortadan kaldıracağız”.

Yıldırım'ın yaptığı açıklamadan önemli konu başlıkları şöyle:

Danıştay ve Yargıtay

Yıldırım adli yapıda yaptıkları değişiklikleri de anlattı:

"Burada neyi murat ediyoruz, davalar çok uzun yıllar sürüyor, Yargıtay’a, Danıştay’a gidiyor orada da dosyalar birikiyor, vatandaş artık umudunu kesiyor; geciken adalet, adalet olmuyor".

“Özellikle Danıştay ve Yargıtay’ın gelişmiş ülkelerdeki örneklerine benzer şekilde üye sayılarında ve daire sayılarında azaltmaya gittik. Bunun bir sebebi de istinaf mahkemeleri kurulunca artık böyle çok hantal, geniş bir yapıya ihtiyaç kalmamasıydı. Bu aynı zamanda da bir tasarruftur, kamuda tasarruf diye yola çıktık, hem işlerin hızlanması hem de bu alanda daha hızlı sonuç alınması için bu düzenlemeleri yaptık”.

Bozdağ: 33 bin 838 hükümlü var

Yıldırım'ın, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a kaç mahkumun tahliye olduğunu sorması üzerine Bakan Bozdağ, dün akşam itibarıyla 33 bin 838 hükümlünün cezaevlerinden tahliye edildiğini bildirdi.

Müezzinoğlu’na hayırlı olsun dedi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının çalışmaları hakkında da bilgi veren Yıldırım, yeni bakan Mehmet Müezzinoğlu'na hayırlı olsun dileklerini iletti.

Çalışma ve sosyal güvenlik alanında 100 gün içerisinde yaptıkları değişiklikleri şöyle sıraladı: "İş sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu az tehlikeli işlerde 50 işçi ve daha az çalıştıran yerlerde 1 yıl süreyle ertelendi, yeniden gözden geçirilecek, kamu ve özel hepsi dahil".

Müezzinoğlu “Turkuaz Kart”ı anlattı

Konuya ilişkin Bakan Müezzinoğlu ise "Finansman açısından, yatırım açısından belirli miktarın üzerinde yatırım getiren, stratejik alanlarda ve belirli miktarın üzerinde yatırım yapanlara da bu Turkuaz Kart verilecek" ifadelerini kullandı

Başbakan Yıldırım, buradaki ana amacın Türkiye'de yatırım yapmayı, üretimi ve böylece daha çok istihdamı teşvik etmek olduğunu söyledi.

"İşverene yük gelmiyor"

Fabrikaların işçi alırken eleman yetiştirme konusunda yaptıkları harcamalara ilişkin çalışma yaptıklarını anlatan Yıldırım, bu doğrultuda fabrikaların yeni işe aldığı elemanların bir yıllık ücretlerinin devlet tarafından karşılanmaya başlandığını söyledi. Yıldırım, "İş verene yük gelmiyor, aynı zamanda da işe giren meslek öğreniyor ve ondan sonra da tam kapasite çalışmaya devam ediyor. Bu şekilde ilave, 100 gün içinde, 205 bin vatandaşımıza iş sağlamış olduk." dedi.

“Köye dön” projesi

Başbakan Yıldırım, Genç Tarım İşçisi Projesini başlattıklarını da hatırlatarak, "15 bin gence, her birine 30 bin lira karşılıksız para veriyoruz. Git köyünde tarımla uğraş, yeter ki oradaki toprakları işleyelim. Böyle bir projemiz var".

İçişleri bakanlığı faaliyetleri

Daha sonra İçişleri Bakanlığı ile ilgili faaliyetler hakkında konuşan Başbakan Yıldırım, şunları söyledi:

"Ağırlıklı olarak iç güvenlik, terörle mücadele ve operasyonlar konusu burada önem kazanıyor. Terörle mücadele özellikle geçtiğimiz 24 Temmuz'dan itibaren yeni bir anlayışla devam ediyor. Yeni anlayış nedir, ülkenin her köşesinde vatandaşımızın, can, mal güvenliği sağlanıncaya kadar, vatandaşlarımız, yurdun her köşesine rahatça seyahat edinceye kadar, terör gruplarının, bölücü terör unsurlarının güvenlik kuvvetlerimize, sivil vatandaşlarımıza yönelik saldırıları tamamen bitinceye kadar operasyonlara ara vermeden devam edeceğiz.

4 Ağustos’ta Diyarbakır’da kalkınma açıklaması

“Bu hafta sonu vatandaşlarımızın bilgisine sunmak isterim, pazar günü Doğu ve Güneydoğu illerimiz, 22 ili kapsayan bir yeniden kalkınma projesi ve ekonomik gelişme programını da devreye alacağız ve bunun detaylarını Diyarbakır'da kamuoyuyla paylaşacağız. Özellikle Doğu'da ve Güneydoğu'daki illerimiz belirli gruplar halinde toplanmak suretiyle, cazibe merkezleri oluşturulacak ve buralara yönelik ciddi yatırımları başlatıyoruz."

"Çözüm, mözüm yok kardeşim”

Hükümetin, iç güvenliğin sağlanması konusunda hiçbir taviz vermeyeceğini vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Çözüm, mözüm yok kardeşim. Çözüm vatandaşta. O fırsatı kaçırdılar. Vatandaşla aramızdaki bu hainleri çıkaracağız. Terör örgütünün Kürt vatandaşlarımızın başına bela olmadan kurtaracağız. Çünkü bu terör örgütlerinin Kürtler diye bir sorunu yok. Kürt vatandaşlarımızın PKK terör örgütü sorunu var. Biz bu sorunu kentlerde büyük ölçüde kontrol altına aldık. Şimdi kırsalda güvenlik birimlerimiz, silahlı kuvvetlerimiz, jandarmamız, polisimiz bütün gücüyle üzerine gidiyor, gitmeye de devam edecek. Bu konuda herhangi bir zafiyet asla kabul etmiyoruz."

"Elektronik kimlikler 2017'den itibaren dağıtılacak"

Elektronik kimliklerin de 2017'den itibaren dağıtılacağını dile getiren Yıldırım, pilot uygulamanın devam ettiğini anımsattı. Yıldırım, söz konusu kimliklerde vatandaşlara ilişkin her türlü bilginin yer alacağının altını çizdi.

Sözleşmeli öğretmenlik

Yıldırım, 19 Eylül'de ilk ders zilinin çalacağını belirterek, "Örgün, yaygın 19 milyon öğrenci ders başı yapacak. Allah zihin açıklığı versin. İyi bir eğitim öğretim yılı geçirmelerini Mevlamdan niyaz ediyorum. Çocuklarımıza başarılar diliyorum." dedi.

Bu sene milli eğitimde yeni bir uygulamaya gittiklerine dikkati çeken Yıldırım, şunları kaydetti:

"O yeni uygulama sözleşme öğretmenlik... İlk etapta 15 bin sözleşmeli öğretmen işbaşı yapacak. Bunlar baştan nereye gideceğini biliyor. Hangi şartlarda görev yapacağını biliyor. Öyle kurayla, gönülsüz, mecburi gitmek yerine, isteyerek, bilerek, heyecanla gidip çalışmalarına başlayacaklar. Bu bağlamda Doğu ve Güneydoğu'da maalesef terör örgütünün baskısı veya terör örgütüyle bir şekilde ilişkiye girmiş öğretmenleri de değiştiriyoruz. Buna karar aldık. Bu 14 bin civarında öğretmeni, maalesef oradan başka yerlere almak mecburiyeti var. Bunlar eğitim yerine, terör örgütünün amaçlarına hizmet eder bir noktaya gelmişler. Bunu da bu şekilde halledeceğiz."

“100 günde beş üniversite kurduk”

Başbakan Yıldırım, söz konusu 100 gün içerisinde beş yeni üniversite kurduklarını anımsattı:

“Ayrıca 498 engelli öğretmen ataması yaptık. 500 lazımdı ancak 498 müracaat çıktı, yani bütün müracaatlar atandı. 10 bin 291 yeni derslik hizmete giriyor. Böylece okul sayımız 60 bini geçmiş oluyor. Ayrıca 7 bin 800 tane de özel okul bunun içinde var. Neredeyse özel okul miktarı yüzde 14'e erişmiş durumda. Bir güzel uygulamamız organize sanayi bölgeleri (OSB) içinde meslek okulları vardı. Şimdi artık bu meslek okulları OSB dışında da açılsa, aynı haklardan yararlanacak.” 

Politika Haberleri

Demokrasi İçin Ortak Adım.. 10 Partiden 'Kayyum Uygulaması'na Son Teklifi!
Bakırhan'a Yasal İşlem.. Kayyum Atamaları Üzerine Tartışmalar Derinleşiyor!
Devlet Bahçeli'den PKK Lideri Abdullah Öcalan'a Çağrı.. Meclis'te Konuşsun! 
Özgür Özel, Selahattin Demirtaş'ı Ziyaret Etti.. Meclis'in Önemi Vurgulandı!  
Tüzük Kurultayı.. Geleceğin Yöntemlerini Belirlemek Üzere Yoğun Tartışmalar!