Eş güdümlü adımlar atan TCMB ve BDDK, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcunu ödeyemeyenler için 60 aya kadar yapılandırma imkanı sunacak.
Bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarına yönelik yapılan düzenlemeler, borçlu vatandaşlar için büyük bir kolaylık sağlamayı hedefliyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından alınan yeni kararlarla, kredi kartlarıyla ilgili önemli değişiklikler hayata geçirildi.
TCMB VE BDDK'DAN BİREYSEL KREDİ KARTLARI İÇİN ÖNEMLİ ADIMLAR
PolitiKARS’ın ajanslardan derlediği bilgilere göre; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bireysel kredi kartlarına yönelik yeni düzenlemeleri hayata geçiriyor.
Bu kapsamda, kredi ve kredi kartı borçlarını ödeyemeyenler için 60 aya kadar yapılandırma imkanı sunuluyor. Yapılan değişiklikler, bireysel kredi kartlarının asgari ödeme oranlarında da güncellemeleri içeriyor.
YAPILANDIRMA İMKANI: 60 AYA KADAR UZATMA
BDDK, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcunu ödeyemeyenler için 60 aya kadar yapılandırma imkanı sağladı.
Kredi kartı borçlarını zamanında ödeyemeyen kullanıcılar, mevcut borçlarını bu süre zarfında yapılandırabilecekler.
Yapılandırmanın bir diğer önemli detayı, her ay düşen taksit tutarının, ilgili ayın asgari ödeme tutarına eklenmesi.
Ayrıca, yapılandırılan kredi kartı borcunun en az yarısının ödenmesi gerektiği belirtiliyor; bu süre zarfında ise kredi kartı limitinin artırılmasına izin verilmeyecek.
ASGARİ ÖDEME ORANLARINDA YENİ UYGULAMA
BDDK, kredi kartlarında asgari ödeme oranlarında önemli bir değişikliğe gitti.
Dönem borcunun yüzde 20'si olarak belirlenen asgari ödeme oranı, 25 bin liradan 50 bin liraya çıkarıldı. 50 bin lira ve altındaki kredi kartları için asgari ödeme oranı, dönem borcunun yüzde 20'si olacakken, 50 bin lira ve üzeri kartlarda bu oran yüzde 40 olarak uygulanacak.
FAİZ ORANLARINDA DEĞİŞİKLİKLER
TCMB, bireysel kredi kartlarına uygulanan azami akdi faiz oranlarını da güncelleyecek.
24 Ekim'de duyurulacak yeni oranlar, 1 Kasım'da yürürlüğe girecek. Referans faizin sabit kalması durumunda, azami akdi faiz oranları da değişecek.
Dönem borcu 25 bin liranın altında olan kredi kartları için yüzde 3,50, 25 bin ile 150 bin lira arasında olanlar için yüzde 4,25 ve 150 bin liranın üzerindekiler için yüzde 4,75.
Kredi kartları üzerinden nakit çekim ve kullanım için azami akdi faiz oranı ise yüzde 5 seviyesinde korunacak. Bu düzenlemeler, borçlu tüketicilerin finansal yüklerini hafifletmeyi amaçlıyor.
Bu yeni düzenlemelerin, bireysel krediler ve kredi kartı sahipleri üzerindeki etkileri önümüzdeki günlerde net bir şekilde görülecek.