50 Yıllık Mobilya ve Ahşap Oyma Ustası Sanatını Anlattı

Yalçın Şanaldı, insanın ahşap ile uğraştığındaki ruh halini, “Ahşap insanın bir kere elektriğini alır, stresini alır, insanı rahatlatır, insana sevgi verir, huzur verir” dedi.

50 yıldır mobilya ve ahşap oyma ustalığı yapan Yalçın Şanaldı, insanın ahşap ile uğraştığındaki ruh halini, “Ahşap insanın bir kere elektriğini alır, stresini alır, insanı rahatlatır, insana sevgi verir, huzur verir” sözleri ile özetleyerek, herkesi bu sanatı yapmaya devam etti.

Afyonkarahisar Belediyesi bünyesinde hizmet veren Taş Medresede usta öğretici olarak sanatını icra eden mobilya ve ahşap oyma ustası Şanaldı, bugüne kadar ahşaptan yaptığı bir birinden güzel binlerce eserin öyküsünü ve mesleğinin detaylarını İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine anlattı. Neredeyse resmedilen bütün obje ve şekilleri ahşaba büyük bir ustalıkla işleyen Şanaldı, mobilyacılığın baba mesleği olduğunu kaydederek, 50 yıl piyasada mobilya-doğrama ustası olarak çalıştığını kaydetti. Şanaldı, “Son 15 yıldır da hobi olarak içimde uhde olan bu el sanatlarına karşı büyük bir ilgim vardı. Bunu tatmin etmek için 15 yıldır ahşapla uğraşıyorum” dedi.

“Bu işi yapan arkadaşlar başarıya ulaşıyorlar”

Ahşap ile insan arasından bağlantıyı ve ahşabın insanın ruh halinde yaptığı değişmelere de vurgu yapan Şanaldı, “Buraya gelen Afyonlu kursiyerlerimiz içerisinde zaten ahşap sevgisi olan umumiyetle heves ediyorlar. Ahşap insanın bir kere elektriğini alır, stresini alır, insanı rahatlatır, insana sevgi verir, huzur verir. Bilhassa emekli olmuş arkadaşlarımız var. Boş vakitlerini geçirmek için, değerlendirmek için bu işlere sanatsal olarak yöneliyorlar ve isteyen yapan arkadaşlarda başarıya ulaşıyorlar” şeklinde konuştu.

“Biz ahşap üzerine umumiyetle ufak objeler yapıyoruz”

Eserlerinde çoğunlukta Afyonkarahisar’a özgü yöresel objeler ile küçük objeler yaptığını ve öğrencilerinin de aynı şekilde çalıştığını anlatan Şanaldı şunları söyledi:

“Afyonumuz termal kent olduğu için dışarıdan epeyce bir turist akını, yabancı akını oluyor. Bunlar haliyle Afyon’un tarihi yerlerini gezmek için Taş Medrese gibi en önemli yerlerden birisi olarak buraları ziyaret ediyorlar. Turlar geliyor, turlar vasıtasıyla ziyaretlerini gerçekleştiriyorlar. Alışveriş yapıyorlar ve memnun olarak ayrılıyorlar. Biz ahşap üzerine umumiyetle ufak objeler yapıyoruz, biblolar yapıyoruz ve yoğunluklu olarak Afyon’a özgü olan yöresel ürünlerimizi yapmaya çalışıyoruz. Afyonumuzu tanıtmaya çalışıyoruz. Ayet-i Kerime ve Hadis-i Şerif yazılı ahşap tablolara da girmiş bulunuyoruz.”

“Ben usta olarak zincirin son halkasıyım”

Açıklamasında son olarak mesleklerinin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğundan dert yakınan Şanaldı, “Unutulmaya yüz tutmuş bu sanatların daha da ilgi gösterilmesi ve gelecek nesillere aktarılmasından yanayım. Ama maalesef zamanımızda böyle ilgi yok. Çünkü bizler de artık, ben usta olarak zincirin son halkasıyım diyebilirim” ifadelerine yer verdi.

Eserlerde el işçiliği daha fazla

Öte yandan, Şanaldı ve kursiyerlerinin yaptığı at, kaşık, Karahisar Kalesi, haşhaş, dini yazılar ve çeşitli hayvanlar ile birlikte küçük objelere ait eserleri görenler ise hayranlıklarını gizleyemiyorlar. Yapılan eserlerde 3-4 elektromekanik makinaların kullanıldığı gözlenirken, el işçiliğinin ise eserlerde daha fazla olduğu dikkatlerden kaçmıyor. Yapılan eserler neredeyse maliyetine satılırken, ayrıca eserler Taş Medresede oluşturulan bir bölümde de meraklıları için sergileniyor.

Kültür | Sanat | Magazin Haberleri

'Milli Hassasiyetler'in Gölgesinde.. Suavi'nin Seydişehir Konseri İptal Edildi!
Gerginliklerle Dolu Bir Gece.. Suavi'nin Beykoz Konserine Saldırı Girişimi!
86 Yıllık Efsane.. Sanatın Üstadı Genco Erkal Yaşama Veda Etti!
'Sanat Dünyası'nın Trajik Kaybı.. Oyuncu Kenan Işık Hayatını Kaybetti!
Gladyatör 2.. 'Efsanevi Arena'da Yeni Macera 15 Kasım'da Başlıyor!