Son yıllarda birçok ülkenin Filistin'i resmi olarak tanımasına İspanya, Norveç ve İrlanda da dahil oldu.
İspanya, 1967 sınırlarını kapsayacak şekilde Filistin devletini resmi olarak tanıdığını duyurdu.
Başkent Madrid’de bulunan Moncloa Sarayı’nda düzenlenen basın toplantısında İspanya Başbakanı Pedro Sánchez, tarihi bir adım olan bu kararın uluslararası hukuka uygun olduğunu vurguladı.
Sánchez, Filistin devletini başkenti Doğu Kudüs olan, Gazze Şeridi ve Batı Şeria’yı kapsayacak şekilde tanıdıklarını belirtirken, 1967 sınırlarındaki hiçbir değişikliği kabul etmeyeceklerini açıkladı.
Ayrıca, Filistin devletinin başkenti Doğu Kudüs olan ve Batı Şeria ile Gazze’yi bir koridor ile birleştiren bir yapıya sahip olması gerektiğini ve Filistin Ulusal Yönetimi ile birleşmeli olduğunu ifade etti.
İspanya hükümeti, bu kararın barış ve adaleti tesis etme amacına hizmet edeceğine inanıyor ve iki devletli çözüme odaklanacaklarını belirtti.
İSRAİL İLE İLİŞKİ VURGUSU
İspanya'nın bu kararıyla İsrail ile ilişkilerine zarar vermemek istediğini vurgulayan Sánchez, İspanya’nın iki ülke arasındaki dostane ilişkileri güçlendirmeye devam edeceğini de ekledi.
İspanya’nın bu kararı, 2014 yılında İspanyol Meclisi’nin Filistin devletini tanıma yönünde aldığı kararın bir devamı niteliğinde.
NORVEÇ VE İRLANDA'DAN AÇIKLAMA
İspanya’nın Filistin devletini tanımasının ardından Norveç de benzer bir adım attı ve Filistin devletini resmen tanıdığını açıkladı.
Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, ülkesinin Filistin devletini tanıma kararının, Norveç-Filistin ilişkileri açısından önemli bir dönüm noktası olduğunu belirtti.
Norveç'in ardından İrlanda da Filistin devletini resmen tanıdı.
FİLİSTİN'İ TANIYAN BM ÜYESİ SAYISI 145 OLDU
Norveç ve İrlanda da daha önce yaptıkları açıklamalarla 28 Mayıs'ta Filistin devletini tanıyacaklarını duyurmuşlardı.
Böylece Filistin devletini tanıyan BM üyesi ülke sayısı 145'e yükseldi.
Filistin'i tanıyan ilk Batı Avrupa ülkesi İzlanda, AB ülkesi ise İsveç olmuştu.
Norveç, İrlanda ve İspanya'nın Filistin devletini tanıma kararlarıyla beraber diğer Avrupalı ülkelerin de benzer adımlar atmasını umut ediyor.
Filistin'in Avrupalı devletler tarafından tanınmasının, bölgedeki barış ve istikrar için önemli bir adım olduğu düşünülüyor.
Bu gelişmeler, Filistin devletinin uluslararası alanda daha fazla tanınmasını ve barış sürecine katkıda bulunmasını hedefliyor.
Devam eden süreçte, bölgede barışın tesis edilmesi ve istikrarın sağlanması adına atılacak adımlar merakla bekleniyor.