SBK Holding’e 'Kara Para' Operasyonu

SBK Holding’e 'Kara Para' Operasyonu

İstanbul merkezli dört ilde düzenlenen operasyonlarda, kara para akladıkları gerekçesiyle haklarında gözaltı kararı verilen SBK Holding ve alt şirket yöneticisi 19 kişiden 10'unun gözaltına alındığı öğrenildi.

A+A-

132 milyon dolarlık kara para akladıkları iddia edilen SBK Holding ve bünyesindeki altı şirkete operasyon düzenlendi. Aralarında Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz’ın da bulunduğu 19 şirket yöneticisi hakkında gözaltı kararı verildi. Korkmaz ve yedi kişinin yurt dışında olduğu öğrenildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, KOM Daire Başkanlığı, İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) ile Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı görevlilerinin birlikte yürütülen kara para soruşturmasında 132 milyon dolarlık vurgun yapıldığı iddia edildi.

YÜKSEK MONTANLI TRANSFER

PolitiKARS'ın Sözcü ve Sabah'tan derlediği bilgilere göre; İstanbul merkezli dört ilde düzenlenen operasyonlarda, kara para akladıkları gerekçesiyle haklarında gözaltı kararı verilen SBK Holding ve alt şirket yöneticisi 19 kişiden 10'unun gözaltına alındığı öğrenildi. Kara para operasyonunda şirketlerin çoğunun hayali olduğu ortaya çıkarken, yapılan çalışmalarda; SBK Holding A.Ş.'nin sahibi olan Sezgin Baran Korkmaz ile aralarında yabancı uyruklu şahıslarında bulunduğu 19 şahsın kara para akladıkları, MASAK ve kolluk incelenmesine yakalanmamak, paranın izinin sürülememesi amacıyla şirketler arasında gerçekte mal/hizmet alımı olmamasına karşın yüksek montanlı para transferlerinin gerçekleştirdikleri tespit edildi.

ANA SERVERLAR İMHA EDİLMİŞ

Para transferlerinde şirketlerin yanı sıra üçüncü şahısların hesaplarının kullanıldığı tespit edilen operasyonda, sekiz şüpheli şahsın yurt dışında oldukları belirlendi. Firar durumunda olan bir şüpheliyi yakalama çalışmaları ile şirketlerdeki aramaların devam edildiği kaydedilirken, kara para aklandığı tespit edilen SBK Holding A.Ş’nin şirket serverlarının da yerinde olmadığı ve imha edildiği öğrenildi.

ŞÖMİNEDE YAKILMIŞ CEP TELEFONLARI

Yürütülen soruşturmalarda, potansiyel vergi mükellefi Isanne S.a.r.l Lux. unvanlı şirketin adresinin boş olduğu ve hayali bir ‘şirket’ konumunda bulunduğu ifade edilirken, böyle bir firmanın belirtilen adreste faaliyet göstermediği anlaşıldı. Yurt dışında bulunduğu tespit edilen Sezgin Baran Korkmaz’ın evinde yapılan aramalarda ise şömine içerisinde yakılmış telefonlar bulunduğu iddia edildi.

ABD İSTEMİŞTİ

ABD’de Utah Federal Savcılığı, mahkemeye başvurarak iş insanı Sezgin Baran Korkmaz'ın (SBK) Türkiye'deki varlıklarının ABD tarafından geri alınmasını talep etmişti. ‘Kingston Kardeşler’in ABD Hazinesini dolandırarak elde ettiği yarım milyar dolar civarındaki teşviklerin en az 132 milyon dolarının Türkiye'ye gönderildiği görülmüş, iki kardeş de mahkeme süresince haftalarca şahitlik yaparak suçlarını itiraf etmiş ve mahkum olmuşlardı.

ONLARCA ŞİRKETE YATIRIM YAPTILAR

2014-2018 yılları arasında Türkiye'ye gönderilen paralar ile SBK'nin kontrolünde ilaç, inşaat ve teknoloji başta olmak üzere birçok farklı yatırımlar yapıldığı ve şirketler alındığı yine kardeşlerin duruşmalarda verdiği bilgilerle ortaya çıkmıştı. Kingston Kardeşler Türkiye'ye gönderdiği paraların işlem belgeleri de dahil olmak üzere, SBK ve SBK'ya yakın başka Türkiye irtibatları ile ilgili iletişim bilgilerini de Amerikalı savcılarla paylaşmıştı.

Aynı duruşmalarda sanık olan ve Sezgin Baran Korkmaz ile Kingston Kardeşleri tanıştıran ve işbirliği yapan Lev Dermen de; suçlu bulunarak mahkum olmuştu. Asıl adı Levon Termendzyan olan Dermen’in SBK'nın Türkiye'deki finansörü olduğu iddia edilmişti.

30 Eylül'de Korkmaz ve 13 şüphelinin mal varlıklarına el koyma kararı alınmıştı.

  • İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği'nin kararına göre; Mega Varlık Yönetim A.Ş., Komak Isı Yalıtım Sistemleri, SBK Holding Biofarma İlaç Sanayii, Münir Şahin İlaç Sanayii, Ecem İlaç Pazarlama, İstanbul Doğu Batı Derneği, Bugaraj Elektronik Ticaret, Heksağon Mühendislik, Auto Alsat Bilişim Otomotiv, Vaniköy Sigorta, Komak Madeni Yağ Akaryakıt, Boğaziçi Cam Sanayi, Bukombin Bilişim, Ünosan Kimya, Noil Yatırım, Blane Teknoloji, Umut İlaç, İsaanne Sarl şirketlerinin mal varlığına el konuldu.
  • 17 Ekim'de ise 13 şüphelinin mal varlıklarına yönelik verilen el koyma kararı kaldırılmıştı.
  • SBK Holding ve Sezgin Baran Korkmaz, mal varlıklarına yönelik operasyon haberleri ile ilgili olarak mahkeme kararıyla erişim engeli koydurmuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler