Özel Okul Ücretleri 1 Milyon TL'ye Yaklaştı.. Eğitimde Eşitsizlik Artıyor!

Özel Okul Ücretleri 1 Milyon TL'ye Yaklaştı.. Eğitimde Eşitsizlik Artıyor!

Türkiye genelinde eğitim veren yabancı okulların hazırlık sınıfı ücretleri geçtiğimiz yıla göre önemli ölçüde artarak 1 milyon liraya yaklaştı. 

A+A-

LGS sonuçlarının açıklanmasının ardından tercihlerin yoğunlaştığı dönemde özel okulların fiyatları da belirlendi. 

Türkiye genelinde eğitim veren yabancı okulların hazırlık sınıfı ücretleri geçtiğimiz yıla göre önemli ölçüde artarak 1 milyon liraya yaklaştı. 

ÖZEL OKULLARDA ÜCRETLERDE PATLAMA!

PolitiKARS’ın ajanslardan derlediği bilgilere göre; Liselere Giriş Sınavı (LGS) sonuçlarının açıklanmasının ardından özel okulların fiyat tarifeleri de belli oldu. 

Özel okulların eğitim ücretleri 2023-2024 eğitim-öğretim yılı için büyük bir artış gösterdi. 

YABANCI OKULLARDA FİYATLAR 1 MİLYON TL'Yİ GEÇTİ!

Türkiye'de eğitim veren yabancı okullar, hazırlık sınıflarında eğitim masrafları için 800 - 900 bin TL arasında fiyat talep ediyor. Servis, yemek, kıyafet, kırtasiye ve kitap gibi ek masraflar da eklendiğinde ücretler 1 milyonu buluyor hatta geçiyor.

KAYIT ÜCRETLERİ YÜZDE 100 ARTTI

Üsküdar Amerikan Lisesi'nin hazırlık sınıfı kayıt ücreti, geçtiğimiz yıla göre yüzde 100'den fazla artarak 975 bin TL olarak belirlendi. 

Fransız okullarının hazırlık sınıfı ücretleri ise 350 bin ila 400 bin TL arasında değişiyor.

EĞİTİM MALİYETLERİ UÇUŞTA

Özel Alman Lisesi'nin hazırlık sınıfı ücreti önceki yıl 239 bin TL iken, bu yıl kitap ve kırtasiye maliyeti dahil 905 bin TL'ye çıkarıldı. 

İtalyan liselerinde ise hazırlık sınıfı ücretleri önceki yıla kıyasla 300 bin ila 450 bin TL arasında değişiklik gösteriyor. 

Koç Özel Lisesi hazırlık sınıfı ücreti ise 1 milyon 50 bin TL'ye yükseltildi.

Özel Amerikan Robert Koleji'nin yıllık ücreti, yemek ve yatakhane masraflarını içermeyen şekilde 446 bin TL'den yaklaşık 1 milyon 48 bin TL'ye yükseldi. Taksit seçeneğiyle ödemelerde ise bu rakam 1 milyon 102 bin TL'yi aşıyor.

EĞİTİMDE EŞİTSİZLİĞİN ARTACAĞI ENDİŞESİ

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) belirlediği zam oranı sadece ara sınıflarda geçerli. Hazırlık sınıfı ücretleri okullar tarafından belirleniyor.

Okul ücretlerindeki bu büyük artış sosyal medyada eleştiri yağmuruna tutulurken, birçok kişi ülke genelinde eğitim eşitliğinin iyice bozulacağı yorumunda bulundu.

ENFLASYONDA REKOR ARTIŞLAR

TÜİK'in açıkladığı son verilere göre Haziran ayı TÜFE rakamlarına göre enflasyon yıllık bazda yüzde 71.6 artarken, aylık bazda yüzde 1.64 artış gösterdi. 

Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise yıllık enflasyonu yüzde 113,08, aylık enflasyonu ise yüzde 4.27 olarak bildirdi. 

Eğitim, yıllık bazda en fazla fiyat artışı yaşanan harcama grubu oldu, fiyatlar bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 107.11 arttı.

Eğitimdeki fiyat artışları ve yüksek enflasyon, eğitimde eşitsizliğin artması konusunda endişeleri artırıyor.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.