Otizm Meclisi: Eğitim Her Çocuğun Hakkı
Türkiye Otizm Meclisi, tüm yasal dayanaklara rağmen otizmli çocukların temel sorunlarının sürdüğünü belirtti.
Türkiye Otizm Meclisi, tüm yasal dayanaklara rağmen otizmli çocukların temel sorunlarının sürdüğünü belirtti.
118 sivil toplum kuruluşunun yer aldığı Türkiye Otizm Meclisi, "Eğitim her çocuğun hakkıdır" diyerek bir açıklama yayınladı.
Gerek Anayasa gerek tüm ulusal ve uluslararası mevzuatta düzenlendiği üzere her çocuğun eğitim hakkından ayrımcılığa uğramadan, gerekli tüm koşulların eksiksiz sağlanarak eşitlikçi biçimde faydalanma hakkına sahip olduğunu hatırlatan Türkiye Otizm Meclisi, tüm bu yasal dayanaklara rağmen otizmli çocukların temel sorunlarının sürdüğünün altını çizdi.
Temel sorunlar şu başlıklarda aktarılıyor:
- Okul kabulünde sorunlar ve ayrımcılık
- Rehabilitasyon merkezleri üzerinden verilen eğitim saatlerinin yetersizliği
- Kaynaştırma hakkının ihlali ve RAM yönlendirme sorunları
- Özel Eğitim mezunları dururken sınıflarımıza kısa bir kurs almış eğitimcilerden atama yapılması
- Özel Eğitim için materyallerin gerek nitelik gerek nicelik olarak eksikliği
- Rehberlik Araştırma Merkezlerinin tüm bu sorunlara çözüm geliştirememesi
- Servis konularının sürekli sorun olmaya devam etmesi
- Bütün yaz yapılmayan tadilatların tam okullar açılırken başlaması gibi ve daha pek çok konularımız
Açıklama şöyle:
"2011 yılında ilk adımları atılan, 2016 yılında resmi gazetede yayınlanan Otizm Eylem Planında ve geçtiğimiz yıl TBMM'nin ilgili komisyonunun raporunda açıkça tespit edilmesine rağmen henüz çözüme kavuşmamıştır.
"Biz Türkiye Otizm Meclisi olarak hem STK'larımız, hem üye ve ailelerimizle sürekli iletişim halinde olduğumuzdan yaşanan tüm sorunların birebir şahidiyiz, çözümleri için 365 gün çalışıyoruz.
"Çocuklarımızın geleceği ve bizlerden sonrası açısından hayati öneme sahip olan bu sorunları çözebilmek için önce bu sorunların varlığını kabul etmek ve nasıl çözülebileceğine dair verimli bir iş birliğini hep birlikte geliştirmek gerektiğine inanıyoruz.
"Bugün maalesef hala ülkemizde otizmli çocuklar okullara kabul sorunları ve ayrımcılıklar, kaynaştırma eğitimine yönlendirmelerde ciddi zorluklar, okul ve sınıf içindeki ihtiyaçları açısından büyük eksikler ve giderek azalan örgün eğitimdeki otizmli öğrenci sayılarından da görüleceği üzere büyük bir eğitim sorunu ile baş başadır.
"Bizler bu anlamda bize düşecek her türlü görevi yapmaya hazırız. Ülkemizde otizmli çocuklar adına yaşanan hak ihlallerinin son bulmasını talep ediyoruz."
HABERE YORUM KAT