Orkideler İçin Expo 2016’da Bir Araya Geldiler
Avrupa Birliği Sivil Toplum Diyaloğu Projesi kapsamında EXPO 2016 Antalya’da ’Çocuklarımız gibi küçük ve değerli’ sergisi, sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
Avrupa Birliği Sivil Toplum Diyaloğu Projesi kapsamında EXPO 2016 Antalya’da ’Çocuklarımız gibi küçük ve değerli’ sergisi, sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Türkiye ve Yunanistan’ın ortaklaşa düzenlediği sergide 10 sanatkar, ahşap oyma, rölyef, suluboya, cam işleme, mozaik, keçe, yağlıboyalarıyla orkide türlerinin korunmasına destek için bir araya geldi.
Orkidelerini ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Derneği (ANTOK) ve Hellenic Society for the Protection of Nature (Yunanistan) işbirliğiyle hayata geçirilen "Türkiye ve Yunanistan’da Doğal Yayılış Gösteren Orkide Türleri İnteraktif Koruma Platformu" isimli proje, EXPO 2016 Antalya’da "Çocuklarımız gibi küçük ve değerli" sergisiyle sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ve sivil toplum örgütlerinin diyaloğunu amaçlayan program, Avrupa Birliği Bakanlığı ve Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi tarafından yürütülüyor. ANTOK Başkanı İsmail Gökhan Deniz direktörlüğünde bir araya gelen 10 sanatkar, ahşap oyma, rölyef, suluboya, cam işleme, mozaik, keçe, yağlıboyalarıyla, orkide türlerinin korunması için Gübretaş Tarım ve Biyoçeşitlilik Müzesi’nde sergi düzenledi.
"Yunanistan’dan dostlarımızla aynı amaç için bir araya geldik"
On farklı temayla sanatseverlerin ağırladığı sergide konuşan Akdeniz Üniversitesi Öğretim üyesi ve ANTOK Başkanı Deniz, "Ülkemiz toprakta yaşayan karasal orkide türleri bakımından son derece zengin ve yaklaşık 170 doğal orkide türüne ev sahipliği yapıyor. Ancak salep hammaddesi elde etmek amacıyla yumruları sökülüyor ve gelecek nesilleri tehdit ediliyor. Yunanistan’dan dostlarımızla aynı amaç için bir araya geldik. Proje kapsamında Türkiye ve Yunanistan’da yayılış gösteren orkide türleri için interaktif bir dijital platform ve veri tabanı oluşturarak yabani orkide türlerinin korunmasına ilişkin etkin ve efektif rol alan yetkili birimleri bilgilendirmeyi amaçlıyoruz" dedi.
Sergideki eserler ise Antalya Büyükşehir Belediyesi Antalya Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları bünyesinde görev yapan Sevgi Çamağaç, Esin Yağcı, Canan Ünalan, Aygün Öncül, Rabia Alagöz ve Akdeniz Üniversitesi Öğretim üyeleri Hakan Elinç, Nemat Bilalaov ve Zuhal Elinç tarafından hazırlandı. Resimli Türkiye Florası çizerlerinden Sevil Mehdi de suluboya çalışmasıyla sergide yer alan başka bir isim oldu.
Gübretaş Tarım ve Biyolojik Çeşitlilik Müzesi’nde 29 Ekim’e kadar açık olacak sergi, daha sonra Ankara ve İstanbul’da doğaseverlerle buluşacak. Proje kapsamında sergide yer alan eserler Yunanistan’da da sergilenmesi amacıyla ikişer adet hazırlandı. İki ülkeyi orkide köprüsüyle bir araya getiren eserler, Ekim ayından itibaren de Atina ve Selanik’te sergilenecek.
HABERE YORUM KAT