Nikol Pashinyan Resmen Başbakan Adayı
Protestoların lideri Pashinyan yaptığı açıklamada 8 Mayıs'taki oylamayı işaret ederek "Protestolara ara verileceğini" duyurdu. Pashinyan, parlamentoda vekillerin 1/3'ünün oyuyla bugün resmen Başbakan adayı oldu.
Ermenistan'da muhalif hareketin lideri Nikol Pashinyanresmen Başbakan adayı oldu. Ermenistan Parlamentosu Halkla İlişkiler ve Enformasyon dairesinden verilen bilgiye göre Pashinyanmilletvekillerinin 1/3'ü tarafından aday gösterildi.
Pashinyan'ın adaylığının lehine gereken 35 imza yerinde, 41 milletvekili imza attı.
Serj Sarkisyan'ın istifası sonrasında 1 Mayıs'ta Ermenistan Parlamentosunda başbakanlık oylaması yapılmıştı.
Oylamaya ülkede yaklaşık 3 hafta süren protestoların lideri ''Çıkış İttifakı'' Grubu (Yelq) partisinden aday gösterilen Nikol Paşinyan tek aday olarak girmiş, ancak ihtiyacı olan 53 oy alamayarak 45 oyda kalmıştı.
Pashinyan oylamanın ardından destekçilerine sokağa çıkma çağrısı yapmıştı.
Ülke tarihinin en büyük grevi
Ermenistan'da 17 Nisan'da eski Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın parlamento tarafından bu kez başbakan seçilmesiyle başlayan protesto dalgası Sarkisyan'ın istifasının ardından da sürmüştü.
Sarkisyan'ın da dahil olduğu Cumhuriyetçi Parti'nin iktidarda kalmasını istemeyen halk, muhalefet lideri Nikol Pashinyan için yapılan oylamada çoğunluk sağlamaması üzerine bu kez ülke genelinde genel greve gitmişti.
Erivan başta olmak üzere birçok kentte havaalanına giden yolları kapatan göstericiler, dün resmi binalara girişi engellemiş, metro ve tren hatları durmuştu.
Ermenistan'da bir akademisyen yolu oyuncak arabalarıyla kesen bu çocuğun fotoğrafını paylaştı.
Erivan'da "Nikol Başbakan" sloganlarıyla yürüyen halka akşam saatlerinde hitap eden Nikol Pashinyan, protestolara geçici bir ara verilmesi çağrısı yaptı.
"Ara veriyor ve dinleniyoruz"
Pashinyan, Erivan'daki Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan binlerce kişiye hitaben yaptığı konuşmada "Sorun çözüldü gibi. Protestolara ara veriyor ve dinleniyoruz" dedi.
Pashinyan ayrıca parlamentoda 8 Mayıs'ta yapılacak ikinci oylamada başbakan seçilmesini beklediğini söyledi. Meclisteki üç muhalif parti 8 Mayıs'taki oylamada Pashinyan'ı tekrar başbakanlığa aday gösterme kararı almıştı.
Protesto süreci nasıl başladı?Ermenistan'da 2015'te yapılan bir referandumla kabul eden anayasa değişikliği ile devlet başkanının önemli yetkileri başbakana devredilmişti. 2008'den bu yana iki dönem cumhurbaşkanlığı yapan Serj Sarkisyan, Armen Sarkisyan'ın devlet başkanı seçilmesinin ardından bu kez 17 Nisan'da parlamentoda yapılan oylamada başbakan seçilmişti. Serj Sarkisyan'ın bu kez de başbakan olması Ermenistan'da protestoların da başlangıcı oldu. |
Nikol Pashinyan (Paşinyan) kimdir?Protestoların başını çeken Nikol Pashinyan 1975 doğumlu. Eski bir gazeteci olan Pashinyan ülkenin en çok satan gazetelerinden Haykakan Zhamanak'ta çalışıyordu. Cumhurbaşkanı Levon Ter-Petrosyan liderliğindeki muhalefet hareketinin Ermeni Ulusal Kongresi'nde yer alan önemli üyelerinden biri. Ermenistan'ın önde gelen gazetelerinden Ermeni Times'ta editörlük yaptı. Robert Kocharyan ve Serj Sarkisyan hakkında muhalif yazılarıyla gündem yarattı. 2000 yılında ise iftira ve hakaret davalarıyla hapse mahkum olduktan sonra halkın gözünde kahraman ilan edildi. Bir süre saklandıktan sonra Ermeni polisi tarafından aranmaya başlandı. Haziran 2009 da yakalanan Pashinyan, Mayıs 2011'de hapis cezasına çarptırıldı. Daha sonra aftan yararlanarak serbest bırakıldı. 6 Mayıs 2012'de Ermenistan Ulusal Meclisi'ne seçildi. Protesto gösterileri için Erivan'da yaptığı konuşmada "Ülkede barışçıl kadife devrim başladı" diyen Pashinyan, "Tüm devlet sistemini felç etmeliyiz, iktidar halka geçmeli. Serj Sarkisyan, yöneteceği bir Ermenistan ve halkı olmadığını görmeli" çağrısı yaptı. |
HABERE YORUM KAT