1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Hatalı Park Yapan Araçlara Vatandaştan Boyalı Ceza
Narin Cinayeti.. WhatsApp’ta Silinmiş Mesajların Geri Getirilmesi Mümkün Mü? 

Narin Cinayeti.. WhatsApp’ta Silinmiş Mesajların Geri Getirilmesi Mümkün Mü? 

Meta şirketi, Narin Güran'ın cinayetiyle ilgili olarak talep edilen silinmiş WhatsApp mesajlarının mevcut olmadığını açıkladı. 

A+A-

Meta şirketi, Narin Güran'ın cinayetiyle ilgili olarak talep edilen silinmiş WhatsApp mesajlarının mevcut olmadığını açıkladı. 

Şirket, DW Türkçe'ye verdiği bilgiyle, bu tür verilerin "hiçbir şartta depolanmadığını" vurguladı.

META’NIN AÇIKLAMASI: "ELİMİZDE YOK"

PolitiKARS’ın ajanslardan derlediği bilgilere göre; Meta İletişim Direktörü Joshua Breckman, Narin Güran cinayeti soruşturması kapsamında oluşan bilgi taleplerine yanıt vererek, "WhatsApp bireylerin kişisel konuşmalarının bir kopyasını yedeklemiyor. Bu nedenle, sahip olmadığımız bir şeyi sağlamayı reddetmemiz de olası değil," dedi. 

Breckman, "Meta'nın bilgi paylaşmayı reddettiği" iddialarını da çürütmüş oldu.

WHATSAPP MESAJLARINA ERİŞİM MÜMKÜN MÜ?

Breckman, Meta'nın Türkiye’de veya diğer bölgelerdeki soruşturmalar kapsamında WhatsApp mesajlarının içeriğini paylaşmamış olduğunun altını çizerek, "WhatsApp'ın çalışma biçiminden ötürü bizim dünyanın herhangi bir yerindeki mesajlara erişmemiz mümkün değil," ifadelerini kullandı. 

Silinen mesajların geri getirilip getirilemeyeceği sorusunu yanıtlayan Breckman, "Eğer yedeklenmemişse silinen mesajları geri getirmenin mümkün olmadığını" belirtti.

UÇTAN UÇA ŞİFRELEME NE ANLAMA GELİYOR?

WhatsApp, "uçtan uca şifreleme" teknolojisi kullanarak mesajların yalnızca gönderen ve alıcı tarafından okunabileceğini savunuyor. Bu sayede, aradaki hiçbir tarafın (WhatsApp dahil) bu içeriği okuyamadığı veya dinleyemediği belirtiliyor. Şirketin internet sitesinde, devlet yetkilileriyle sadece mahkeme kararları sonucunda sınırlı bilgilerin paylaşıldığı ifade ediliyor. Bu bilgiler, "kullanıcı adı, abonelik tarihi, son görülme tarihi, IP adresi, cihaz türü, e-posta adresi, profil fotoğrafları ve grup bilgileri" ile sınırlıdır.

LOG KAYITLARI VE MAHKEME EMRİ

WhatsApp, olağan süreçte mesajlaşma log kayıtlarını saklamadığını ancak mahkeme emriyle belirli bir kullanıcıya ait mesaj ve arama log kayıtlarını toplamaya başlayabileceğini duyurdu. 

Yargı kaynaklarından alınan bilgilere göre, Narin Güran vakasında şüpheliler hakkında daha önce böyle bir talep olmadığı için log kayıtları Meta'nın elinde mevcut değil.

WhatsApp, "çocuk istismarı vakaları veya hayati tehlike bulunan acil durumlar dışında" yetkililerden gelen bilgi paylaşım taleplerine dair kullanıcıları bilgilendirdiğini de kaydediyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler