Mehmet Altan Tutuklandı, Ahmet Altan Serbest
10 Eylül’den beri gözaltında olan Taraf Gazetesi’nin eski Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan serbest bırakıldı, Prof. Dr. Mehmet Altan ise tutuklandı.
10 Eylül’den beri "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması"nın (FETÖ/PDY) medya oluşumuyla ilgili soruşturma" kapsamında gözaltında olan Taraf Gazetesi’nin eski Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan serbest bırakıldı, Prof. Dr. Mehmet Altan ise tutuklandı.
Mehmet Altan ve Ahmet Altan, Emniyet’teki işlemlerinin tamamlanmasının ardından dün Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na getirildi.
Savcılık sorgularının ardından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen gazeteci-yazar Ahmet Altan serbest bırakılırken kardeşi Prof. Dr. Mehmet Altan ise tutuklandı.
Nöbetçi İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği, Mehmet Altan'ın, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme ve terör örgütüne üye olmak" suçlarından tutuklanmasına karar verdi.
Mahkeme, Ahmet Altan'ın ise "haftada bir gün evine en yakın güvenlik birimine imza verme" ve "yurt dışına çıkış yasağı" zorunluluğundan oluşan adli kontrol tedbiri uygulanarak serbest bırakılmasına hükmetti.
Ne olmuştu?
Gazeteci-yazar Ahmet Altan ve Prof. Dr. Mehmet Altan, 10 Eylül’de gözaltına alınmıştı.
Avukatları Veysel Ok ve Ergin Cinmen, 12 Eylül’de yaptıkları açıklamada gözaltı işlemine itiraz etmek için Çağlayan Adliyesine gittiklerinde soruşturma savcısı Can Tuncay’ın bayram tatiline çıkmış olduğunu ve soruşturmanın akıbetinin, kendisinin adliyeye gitmesinden sonra anlaşılacağını söylemişti.
Avukatlar ayrıca itirazı inceleyecek sulh ceza yargıcı da bulamadıklarını ifade etmişti.
Ahmet Altan ve Mehmet Altan'ın sosyal paylaşım sitesi üzerinden canlı yayın yapan Can Erzincan TV'de 14 Temmuz 'da katıldıkları Özgür Düşünce programında söyledikleri sözler olduğu ifade edilmişti.
Mehmet Altan hakkında
Yazar, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İktisat Politikası Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi, profesör.
Cumhuriyet Gazetesi'nin Paris muhabirliği, Sabah ve Star gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı, televizyon kanallarında tartışma programları hazırladı, yönetti, sundu.
1985-2013 arasında 35 kitap yazdı.
Ocak 1953, Ankara doğumlu. İstanbul İktisadi Ticari İlimler Akademisi’ni bitirdi. Paris I. Pantheon Sorbonne Üniversitesi'nde, Türkiye-IMF ilişkilerini inceleyen çalışmasıyla 1980 yılında uzman, Türkiye'nin ABD ve SSCB ile ilişkilerini inceleyen teziyle de iktisat doktoru unvanı aldı.
Yazar Çetin Altan’ın oğlu, Ahmet Altan’ın kardeşi.
Ahmet Altan hakkında
Gazeteci, yazar. Taraf gazetesi kurucu genel yayın yönetmeni (Alev Er ile birlikte). Muhabir (Associated Press), editor (Hürriyet Dış Haberler), köşe yazarı (Hürriyet, Milliyet, Yeni Yüzyıl, Taraf) ve Yeni Yüzyıl gazetelerinde köşe yazarı olarak çalıştı. 1990’larda gazeteci Neşe Düzel ile birlikte Star TV’de Kırmızı Koltuk programını hazırladı ve sundu.
Milliyet gazetesinde yazdığı Atakürt yazısı nedeniyle yargılandı, 1 yıl 8 ay hapis cezası aldı, gazeteden atıldı (1995). Taraf gazetesinde Roboski katliamını konu alan “Devlet yardakçılığı ve ahlak” yazısında dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret’ten 1 yıl 2 ay hapis cezasına mahkum oldu. Ceza 7 bin lira adli para cezasına çevrildi (2012).
Dört Mevsim Sonbahar, Sudaki İz, İsyan Günlerinde Aşk, Kılıç Yarası’nın da aralarında bulunduğu 11 roman ve beş deneme kitabının yazarı. Akademi Yayınevi Roman Ödülü (1983/ Dört Mevsim Sonbahar), Yunus Nadi Ödülü (1998/ Kılıç Yarası gibi), Leipzig Özgürlük ve Medyanın Geleceği ödülü ( 2009), Uluslararası Hrant Dink Ödülü (2011), Türkiye Yayıncılar Birliği Düşünce ve İfade Özgürlüğü (2013) sahibi.
1950, Ankara doğumlu. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi (1981) mezunu. Yazar Çetin Altan’ın oğlu, Mehmet Altan’ın kardeşi.
HABERE YORUM KAT