1. HABERLER

  2. EKONOMİ | FİNANS | OTOMOTİV

  3. Kasım Ayı 'İşsizlik Oranı' 0,4 Puan Artarak yüzde 9 Oldu
Merkez Bankası’ndan ‘Kripto Para’ Kararı

Merkez Bankası’ndan ‘Kripto Para’ Kararı

Türkiye'de kripto paraların düzenlenmesine yönelik ilk yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlandı.

A+A-

Türkiye'de kripto paraların düzenlenmesine yönelik ilk yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlandı.

Resmi Gazete'de yayınlanan Merkez Bankası yönetmeliğine göre kripto paralar ödemelerde doğrudan ve dolaylı olarak kullanılamayacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından hazırlanan yönetmeliğe göre kripto varlıklar artık ödemelerde doğrudan ve dolaylı olarak kullanılamayacak.

Kripto varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılmasına yönelik hizmet sunulamayacak. 

Yönetmeliğin “Ödemelerde kripto varlıkların kullanılmaması”yla ilgili maddesinde şu ifadeler yer aldı:

  • Bu Yönetmeliğin uygulanmasında kripto varlık, dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak sanal olarak oluşturulup dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan, ancak itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilmeyen gayri maddi varlıkları ifade eder.
  • Kripto varlıklar, ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamaz.
  • Kripto varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılmasına yönelik hizmet sunulamaz.

Yönetmeliğin “Ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların kullanılmaması” başlığında ise şöyle denildi:

  • Ödeme hizmeti sağlayıcıları, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılacağı bir şekilde iş modelleri geliştiremez, bu tür iş modellerine ilişkin herhangi bir hizmet sunamaz.
  • Ödeme ve elektronik para kuruluşları, kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık edemez.

Yönetmeliğin amaç ve kapsamı ise “Ödemelerde kripto varlıkların kullanılmamasına, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılmamasına, ödeme ve elektronik para kuruluşlarının kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık etmemesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amaçlanıyor” şeklinde aktarıldı.

Yönetmelik 30 Nisan'da yürürlüğe girecek.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.