1. HABERLER

  2. EKONOMİ | FİNANS | OTOMOTİV

  3. Kredi Kartı Düzenlemesi.. Limitler Düşecek, Taksitler Sınırlandırılacak!
Kredi Kartı Düzenlemesi.. Limitler Düşecek, Taksitler Sınırlandırılacak!

Kredi Kartı Düzenlemesi.. Limitler Düşecek, Taksitler Sınırlandırılacak!

Ban­kalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, mayıs ayında kredi kartı ile yapılan harcamalar yüzde 103 artarak 1,3 trilyon TL’ye yükseldi.

A+A-

Kredi kartlarından yapılan harcamalarda son dönemde patlama yaşanıyor. 

Önümüzdeki günlerde kredi kartı kullanımını azaltmak amacıyla limit ve taksit sayılarını düşürmeye yönelik adımlar bekleniyor. 

HARCAMALAR YÜKSELİŞTE

Ban­kalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, mayıs ayında kredi kartı ile yapılan harcamalar yüzde 103 artarak 1,3 trilyon TL’ye yükseldi. Bu artışın ardından kredi kartı kullanımını azaltmak için önemli adımlar atılması gerektiği konuşuluyor.

KREDİ KARTI KULLANIMI ARTIYOR

Dünya gazetesinden Birol Bozkurt’un haberine göre, Türkiye’de kredi kartı kullanımı hızla artıyor. BKM verilerine göre kartlı öde­meler son bir yılda iki kattan faz­la artarken toplam kart adedi de 410 milyona yaklaştı. Ancak bu artışın arkasında yüksek enflasyon ve ihtiyaç kredisi faizlerinin kredi kartı faizlerine oranla hâlâ yüksek olması gibi nedenler bulunuyor.

MERKEZ BANKASI DÜZENLEMELERİ

Merkez Bankası, kredi kartı kullanımını kısıtlamak ve parasal sıkılaştırmayı artırmak amacıyla mart ayında önemli düzenlemeler yaptı. 

Kredi kartı nakit avans çekim­lerinde faiz oranı yüzde 4,42’den yüzde 5’e yükseltildi ve kredili mev­duat hesabı faizi de yüzde 5’e çıkarıldı. Ancak bu düzenlemelerin kredi kartı kullanımını azaltmadığı görülüyor.

KART LİMİTLERİ VE TAKSİT SAYILARI

Önümüzdeki günlerde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) kredi kartı limitlerine yönelik yeni bir düzenleme yapacağı konuşuluyor. 

Kısa süredir kullananlar için maksimum limit aylık gelirin 4 katı olacakken, uzun süredir kart sahibi olan ve düzenli ödeme yapan müşterilere maaşları ve yan gelirleri toplamının 8 katı oranında limit tahsis edilmesi planlanıyor. 

Ayrıca yüksek taksitli harcamaların azaltılmasına yönelik taksit sayısının düşürüleceği de gündemde.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.