Kobanêli Ressam: Her Kadın Bir Ülkedir
Urfa'ya göç etmek zorunda kalıp, çoğunlukla savaş ve kadın figürlerini resmeden Shain, tuvale döktüğü her kadın için ise "Her kadın bir ülkedir" diyor.
Kobanêli Roya Shain, duygularını kelimelerden öte tuvale döken genç bir kadın ressam. DAİŞ saldırıları sırasında Urfa'ya göç etmek zorunda kalıp, çoğunlukla savaş ve kadın figürlerini resmeden Shain, tuvale döktüğü her kadın için ise "Her kadın bir ülkedir" diyor.
DAİŞ çetelerinin Kobanê'ye yönelik15 Eylül 2014'te giriştiği saldırılar sırasında ailesiyle birlikte yanlarına alabildikleri eşyalarla Urfa'ya göçen Kobanêli Shain, genç bir kadın ressam olarak duygularını kelimelerden öte resimleri yansıtan bir sanatçı. Çok istemesine rağmen eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalan Shain, Urfa'ya geldikten sonra evinin bir odasını resim yapmak için kullanmaya başladı. Shain'in yaptığı resimlerine yansıyan iki belirgin figür, gerçekliğini yakından hissettiği savaş ve kadın.
Resme ilgisinin çocukluk yıllarına dayandığını söyleyen Shain, "İlk olarak karakalemle başladım. Sonra sulu boya ve 7 yıldır da yağlı boya çalışıyorum. Şimdiye kadar bir tablom satıldı. Aslında ne kadara satılmış olması önemli değil benim için. Önemli olan sanata önem verilmesi ve kendimi geliştirebileceğim ortamların olması" dedi.
'HENÜZ ÖĞRENİYORUM'
Urfa'da tablolarının 2 karma sergide yer aldığını ifade eden Shain, "Ancak benim hayalim bireysel sergi açmak. Kendimi geliştirmek istiyorum. Ancak geliştirecek bir ortam bulmakta zorlanıyorum. Henüz öğrenme aşamasındayım. Daha çok çalışmam lazım. İlk resim yapmaya başladığımda bakarak yapıyordum. Bir cismin aynısını çizerek başladım resim sanatına. Daha sonra kendi tasarımlarım oldu" diye konuştu.
TABLOLARINDA SAVAŞIN İZLERİ
Kobanê'den ayrıldıktan sonra tablolarında savaşı çizen Shain, savaştan kaçan Kobanêlileri anlatan tablosunu anlattı: "Göçebe yaşantımız beni etkiledi. Kobanê'den Türkiye'ye göçü çizdim. Bu tablo Kobane'den çıkarken sınırı geçişimizi anlatıyor. Halk perişandı. Kadınlar, çocukları ile birlikte sınırı geçiyor. Savaşı yaşadık ve etkisinde kaldım. Gördüklerimi tabloma işledim."
KONUŞAMADIKLARINI TABLOLARI ANLATIYOR
Ülkesindeyken yaptığı bir tabloyu savaş esnasında son anda yangından kurtardığını söyleyen Shain, tablonun üzerinde ateşin izlerini göstererek, "Yaptığım birçok tablom Kobanê'de kaldı. Bu tabloda gördüğünüz yer Kobanê. Bu yaşlı adam da yıkılan ülkesi karşısında çok üzgün. Ben çok konuşamam, savaşı anlatamam. Ancak tablolarımla size anlatmaya çalışacağım. Ülkemden ayrılmak kolay olmadı. 75 yaşındaki bir insan içinde ülkesinin yanmasına şahit olmak kolay değil" diyerek yine savaşın etkisinde kalarak yaptığı ülkesinin gerçekliğini anlattı.
'HER KADIN BİR ÜLKEDİR'
Savaşın yanında bir kadın olarak kadınları resmetmekten zevk aldığını söyleyen Shain, kadın yüzleri çizdiği tabloları da şu sözlerle anlattı: "Her kadın bir ülkedir. Çocukluğumdan beri kadın suretleri yapıyorum. Bir kadının yüzü size birçok şey anlatır. Hüzünlü olsun, sevinçli olsun kadın başlı başına birçok şeyi içinde barındırır." Yaşadığı topraklardan ayrıldıktan sonra, ruh halinin tabloda tercih ettiği renklere de yansıdığını ifade eden Shain, bir kadının yüzünü ve hüznünü tablosuna nasıl işlediğini anlattı: "Bu tabloda kadın beni görün diyor, hüzünlü bir kadın, ancak bir o kadar da güçlü ve cesur. Siyahi kadınları da tabloma işledim. Çünkü kadınların geleneksel kıyafetleri ve renkleri çok şey ifade ediyor. Siyahi kadınlar, Mısırlı kadınlar, Kürt kadınlar, Arap ve Türk kadınlar fark etmez. Hepsini resmetmek istiyorum."
HABERE YORUM KAT