Kıbrıs Görüşmeleri Sonuçsuz Kaldı
Birleşmiş Milletler İsviçre’de Kıbrıslı liderler arasında yapılan ikinci tur görüşmelerde ilerleme kaydedilemediğini, tarafların Kıbrıs’a dönüp sürecin bundan sonrasının nasıl ilerleyeceği konusunda durum değerlendirmesi yapacağını bildirdi.
İsviçre’de Kıbrıslı liderler arasında yapılan ikinci tur görüşmelerde ilerleme kaydedilemedi.
Birleşmiş Milletler (BM), Kıbrıs’taki liderlerin son iki gün Mont Pelerin’de ciddi ve özlü görüşme gerçekleştirdiklerini ancak müzakerelerin son aşamasına geçilmesine olanak tanıyacak yeterli ilerlemeyi sağlayamadıklarını açıkladı.
BM açıklamasında, tarafların Kıbrıs’a dönüp sürecin bundan sonrasının nasıl ilerleyeceği konusunda durum değerlendirmesi yapacağı ifade edildi.
Dün akşam saatlerinde gerçekleşen ikinci turun son görüşmelerinin sonuca ulaşamadan bittiğiyle ilgili bir açıklama da Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanlığı’nın resmi sosyal medya hesaplarından geldi.
Beş saat süren görüşmenin ardından Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu basına açıklamasında, gelinen aşamada mutlu haber verememenin üzüntüsü içerisinde olduğunu söyledi. Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Akıncı’nın adaya döndükten sonra değerlendirme yapacağını ve gerekli kararların ona göre açıklanacağını belirtti.
Burcu Güney Kıbrıs tarafının yeterli hazırlıkla gelmediğini söyledi. “Yeterli bir politik, felsefi ve teknik hazırlıkları yoktu.”
Güney Kıbrıs tarafının toprak konusunu bitirme, diğer taraftan da Kuzey Kıbrıs tarafının da beklentisi bulunan diğer dört başlık altında kalan konuların da güvenlik ve garantilerin ele alınacağı son aşamaya bırakılması düşüncesinde olduğunu söyleyen Burcu, tıkanıklığın nedeninin, “Kıbrıs Rum tarafının dönüşümlü başkanlığı bile beşli konferansta bir pazarlık konusu olarak cebinde tutma“ ve toprak konusunda “yüksek bir pazarlık marjıyla Kıbrıs Türk tarafının karşısında durma” tutumu olduğunu söyledi.
Burcu toprak düzenlemelerinde geri dönecek göçmen sayısıyla ilgili tartışmaya hakkında da bilgi verdi. “Kıbrıs Rum tarafının önerisi alt sınır olarak 78 bin, üst sınır olarak da 92 bindi. Diyorlar ki 78 bin ile 92 bin arasında bir sayı iade edilen topraklara göçecek, en azında göçme imkanı sunulacak.”
Kuzey Kıbrıs tarafının son ana kadar bu rakamı makul bir çizgiye çekmeye çalıştığını belirten Barış Burcu, Güney Kıbrıs tarafının dile getirdiği 78 ve 92 bin aralığını ilk ve son teklif olarak sunduğunu, bunların “ilk ve son sözleri olduğunu” söyledi.
Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis, 7-11 Kasım ve 20-21 Kasım tarihleri arasında gerçekleşen görüşmelerde toprak ayarlaması kriterlerinde uzlaşı sağlamayı, güvenlik ve garantilerin görüşüleceği çoklu toplantı tarihini belirlemekle birlikte haritaları da görüşmeyi hedefliyordu.
HABERE YORUM KAT