Kars’ta Göllere Yavru Sazan Balığı Bırakıldı

Kars’ta Göllere Yavru Sazan Balığı Bırakıldı

Kars’ta göllere 100 bin adet yavru sazan balığı bırakıldı.

A+A-

Kars’ta göllere 100 bin adet yavru sazan balığı bırakıldı.

Kars İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ekiplerince, Antalya’dan getirilen 100 bin adet yavru sazan balığından, 50 bini Aygır Gölü, 30 bini Kağızman Deniz Gölü ve 20 bini de Digor Şirinköy Göleti ile buluşturuldu.

Kars İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü Üretim Tesisleri’nde 2017 yılında üretilen 5 milyon sazan balığı yavrusundan İl Müdürlükleri talebi doğrultusunda 100.000 adetinin Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü’nde görevli teknik ekip eşliğinde Antalya’dan getirildiğini belirtti.

Düzgün, getirilen yavru sazan balıklarının Susuz Aygır Gölü’ne 50.000 adet, Kağızman Deniz Gölü’ne 30.000 adet ve Digor Şirinköy Gölet’ine 20.000 adet bırakıldığını ve önümüzdeki günlerde bu çalışmaların devam edeceğini söyledi.

Kars İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, “Bu kapsamda yapılan çalışmaların başarıya ulaşması ve göllerimize bırakılan balıkların gelişebilmesi için balıkçılıkla uğraşanlara ve köylülerimize önemli görevler düşmektedir. Böylece balık yoğunluğu önemli derecede artacak ve göllerimizdeki balık popülasyonunun sürdürülebilmesi ve canlı tutulması sağlanacaktır. İlimizde av yasağı sezonu olan 15 Mayıs-15 Ağustos tarihleri arasında ve 40 cm den küçük balıklar avlanmamalı, bırakılan yavrular korunmalı ve en az 1 kez üremelerine imkân tanınmalıdır. Bakanlığımızın hem ticari hem de amatör balıkçılık tebliğinde belirlediği avlanma zamanı ve avlanabilecek balık boyu standartlarına uyulmalıdır. Balıkları sadece yasak dönemde değil, avlanmanın serbest olarak yapıldığı dönemde de korumak ve bilinçli olarak avlamak gerekmektedir” dedi.

Düzgün, “Amatör balıkçılar avlanma sırasında olta sayısına, iğne sayısına, resmi avlanma günlerine, yasal avlanma dönemlerine günlük avlanabilir balık adedine, miktarlarına, balıkların yasal avlanma boylarına dikkat ederek sürdürülebilir su ürünleri avcılığına destek olmalıdırlar. Amatör balıkçıların, ticari balık av aracı olan balık ağı kullanarak avlanmaları durumunda bu kişilere 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu hükümlerince 1.155 TL. İdari para cezası uygulanacaktır. Ayrıca gün ihlali, olta sayısı ihlali, iğne sayısı ihlali, balık boyu, balık limitleri vb. amatör balıkçılık kuralı ihlalleri durumunda ise 339 TL. İdari para cezası uygulanacaktır” diye konuştu.

Dr. Hüseyin Düzgün, “Bu bölgelerdeki vatandaşların göletlerde avcılık yapmaları ve balık tüketimlerini arttırmayı amaçladık. Doğal ortamda balıklarımızın üreyip çoğalmasını sağlamaya çalışıyoruz. Gelecek yıllarda İlimiz göllerinin balıklandırma faaliyetlerini geliştirmeye yönelik çalışmalarımız devam edecek ve yeni türlerin su kaynaklarımıza bırakılması sağlanacaktır” şeklinde konuştu.

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.