Kars Kaşarı | Bu Hikayede Herkes Zarar Ediyor!
Kars'ta kaşar üretiminde kullanılan sütün fiyatı geçen yıla sabitlenince, köylüler 7-8 liralık sütü 3 liraya satmak zorunda bırakıldı.
Kars'ta kaşar üretiminde kullanılan sütün fiyatı geçen yıla sabitlenince, köylüler 7-8 liralık sütü 3 liraya satmak zorunda bırakıldı. Mandıracılar artan maliyetleri karşılayamıyor. Raflara çıkan kaşar ise bir çok tüketici için ulaşılmaz.
Gazeteci Selda Manduz'un Art Gerçek'te yayımlanan özel haberine göre; Türkiye’de ilk peynir müzesine sahip olan Kars, 30’dan fazla peynir çeşidiyle de 'dünyanın 18’inci peynir rotası' olma özelliğine sahip. Kars’ta süt ürünlerinin ekonomi üzerindeki etkisi belirleyici. Şehrin simgesi haline gelen ve Türkiye’de ciddi bir satış oranına sahip olan Kars Kaşarı ise bu ürünler arasında ilk sırada yer alıyor. Ancak Kars Kaşarı, tüm kesimlerin mağdur olduğu bir üretim sürecinin ürünü.
AVANS SİSTEMİ: KÖYLÜLER TONLARCA SÜT BORÇLU
Kars’ta geleneğe dönüşen ‘avans sistemi’ yaşanan ekonomik krizin de etkisi ile en çok süt üreticilerini mağdur etmiş durumda. Avans sistemi mandıracıların bir yıl önce süt üreticilerine yıllık süt ücretini peşin vermesi ile uygulanıyor. 2021 yılında sütün litre fiyatı 3 liraydı. Şimdi ise 7 liranın üstünde. Ulusal Süt Konseyi, 14 Ekim 2022'den itibaren çiğ inek sütünün litre başına tavsiye fiyatı 8.5 TL olarak belirledi. Ancak mandıracılara tonlarca süt borçlu olan süt üreticileri, ürettikleri sütleri 3 TL’den satmak zorundalar. Yem, saman, elektrik, ilaç ve yakıt fiyatları yüzde 400-500 artmasına karşında süt fiyatlarının 2021 yılına sabitlenmesi köylerde hayvancılık yapan üreticileri üretim yapamaz hale getirmiş durumda.
Habere ulaşmak için aşağıdaki linki tıklayınız...
HABERE YORUM KAT