1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Vefat | KSS Yapı Kooperatifi Başkanı Namık Akça Hayatını Kaybetti
Kars Gravyeri İçin Yeni Bir Dönem.. 'Coğrafi İşaret'le Tescillendi!

Kars Gravyeri İçin Yeni Bir Dönem.. 'Coğrafi İşaret'le Tescillendi!

Kars Gravyeri, Türk Patent ve Marka Enstitüsü tarafından coğrafi işaretle tescillenerek önemli bir başarıya imza attı. 

A+A-

Kars Gravyeri, Türk Patent ve Marka Enstitüsü tarafından coğrafi işaretle tescillenerek önemli bir gelişmeye imza attı. 

Kars’ta yüksek rakımlı yaylalarda beslenen ineklerin sütünden üretilen bu eşsiz peynir, Kars Ticaret ve Sanayi Odası’nın (KATSO) çabalarıyla bu tescili aldı. 

Kars Gravyeri, Türk Patent ve Marka Enstitüsü tarafından coğrafi işaretle tescillenerek önemli bir başarıya imza attı. 

KARS GRAVYERİ NEDEN ÖZEL?

PolitiKARS’ın ajanslardan derlediği bilgilere göre; yüksek rakımlı yaylalarda beslenen ineklerin sütünden üretilen Kars Gravyeri'nin coğrafi işaret almasının önemini vurgulayan, Çapan Süt Ürünleri işletmesinin sahibi Selami Çapan, "Kars gravyeri tescillendi. Biz bunu daha öncesinden bekliyorduk. Çünkü ülkemizde gravyerin yapıldığı tek il Kars’tır," dedi. 

Gravyerin kalitesini artıran etmenler arasında iklim, hayvan sütünün kalitesi, hayvan ırkı ve mera yapısı bulunduğunu belirtirken, tamamen doğal süt ile üretildiğini de ekleyen Çapan, "Gravyer, aroması ve yapımıyla kaşar peynirinden tamamen zıttır. Kahvaltıda farklı bir lezzet sunan gravyer, özellikle turistik bölgelerde sıkça tercih edilmektedir," şeklinde konuştu.

AVRUPA COĞRAFİ İŞARETİ HEDEFİ

Kars Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Bozan, Kars’a özgü gravyer peynirinin coğrafi işaret almasının yanı sıra Avrupa coğrafi işareti almak için de çalışmalara başlayacaklarını belirtti. 

Bozan, "Kars’ta yılda yaklaşık 200-250 ton gravyer peyniri üretilmektedir. Bu ürünümüz için 2021 yılından itibaren başlattığımız süreç, önceki başkanımızın girişimleriyle devam etti ve bu tescil alındı," dedi.

KARS’IN ZENGİN FLORASI 

Zengin florası ile dikkat çeken Kars yaylalarında beslenen ineklerin sütünden üretilen gravyer peynirinin, uzun emeklerle elde edildiği biliniyor. 

Kars Ticaret ve Sanayi Odası, gravyer peyniri için 2021 yılında Türk Patent ve Marka Enstitüsü’ne yapılan başvuru sonucunda, 17 Eylül 2024 tarihinde coğrafi işaret tescil belgesi aldı.

Kars Gravyeri, sadece yerel ekonomiyi canlandırmakla kalmayacak, aynı zamanda Türkiye’nin zengin gastronomi kültürüne yeni bir boyut kazandıracak. Kars'ın bu eşsiz peynirinin, uluslararası alanda da tanınması hedefleniyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.