Karakurt'ta Tarihi Yok Saydılar
Kars’ın Sarıkamış ilçesine bağlı 1600 nüfuslu Karakurt köyünde bulunan 21 adet tescilli kültür varlığı taşınmaz yapı “ÇED” raporuna göre yok sayılarak birer birer yıkılıyor.
Kars’ın Sarıkamış ilçesine bağlı 1600 nüfuslu Karakurt köyünde bulunan 21 adet tescilli kültür varlığı taşınmaz yapı “ÇED” raporuna göre yok sayılarak birer birer yıkılıyor.
PolitiKARS’ın gazeteci Suat İncedere’den derlediği bilgilere göre, Kars'ın Sarıkamış ilçesinde yapımı tamamlanan barajın su tutmaya başlamasıyla birlikte Karakurt köyündeki evler su altında kalmaya başladı.
Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından 2014 yılında inşasına başlanan Karakurt HES Barajı, yapımının tamamlanmasıyla 8 Şubat'tan itibaren su tutmaya başladı.
Su toplamaya başlayan “Karakurt HES Barajı” nedeniyle tescilli kültür varlıkları da tehlike altına girdi.
“ATATÜRK EVİ” OLARAK BİLİNEN EV YIKILDI
Erzurum Kongresi döneminde Mustafa Kemal’e manevi ev olarak hazırlanan, çalışma odası ve özel eşyalarının da bulunduğu belirtilen “taş ev” dün iş makinesi ile yıkıldı.
Köyde, konut olarak kullanılan taş evler ile Karakurt Kilisesi gibi 21 tane tescilli yapı bulunuyor.
Geçtiğimiz günlerde sahipleri tarafından boşaltılan evler gibi, Atatürk’e manevi olarak hazırlanan evde dün iş makinesi ile yıkıldı. Yıkıma tepki gösteren köylüler “Baraj ve HES” projesine ilişkin hazırlanan ÇED raporunda “proje alanı ve yakın çevresinde (yer altı ve yer üstünde) kültür ve tabiat varlıklarına rastlanmadığı” iddiasında bulunmuştu.
Haberin uzantısı...
Mezarlar Taşınıyor
Kars’ın Sarıkamış ilçesi Karakurt köyü mezarlığı, barajda su tutulmaya başlanmasıyla su altında kalacağından mezarların nakledilmesine başlandı.
Çalışmalar kapsamında, 1979'da Mersin'de şehit düşen Komiser Natık Karadeniz'in naaşı, ailesinin isteği mezarlıkta düzenlenen resmi tören ve dualar eşliğinde defnedilmek üzere Mersin'ne gönderildi.
Mezarlıktaki diğer mezarların nakli ise mevzuat ve dini vecibelere uygun şekilde sürdürülüyor.
HABERE YORUM KAT