Karakurt'ta 'ÇED Raporu' Bilmecesi
Sular altında kalacak köydeki tarihi evler, Urartu dönemi kaya mezarları, eski karakol binası ile Karakurt Kilisesi, “Baraj ve HES projesi” nedeniyle yok oluyor.
Kars'ın Sarıkamış ilçesinde, baraj suları altında kalacağı için kısa sürede evlerini boşaltmak zorunda kalan Karakurt köylüsü yetkililerden yardım bekliyor.
TARİH YOK EDİLİYOR
PolitiKARS’ın yerel kaynaklardan derlediği bilgilere göre, Aras nehri üzerinde inşa edilen Karakurt Barajı'nda su tutulmaya başlandı.
Baraj suları altında kalacak olan köyde istimlak (kamulaştırma) bedelleri üzerine gerginlik yaşanırken, evlerini boşaltmak zorunda kalan Karakurt köylüsü, binlerce yıllık tarih yok edilirken kurumlardan ses çıkmadığını iddia etti.
ÇED RAPORU GERÇEĞE AYKIRI
Bölgenin kültürel zenginliğinden nasiplenen Karakurt köyünde birden çok eser bulunuyor. ‘Karakurt Kilisesi’ bu zenginliğin en değerli kültür varlığı iken, baraj ve baraj gölü havzası için hazırlanan ‘ÇED’ raporunda bu zenginliklerin yok sayıldığı ve ilgili kamu kurumlarının bu duruma ses çıkarmadığı ifade edildi.
Köydeki tarihi evler, Urartu dönemi kaya mezarları, eski karakol binası ile Karakurt Kilisesi, “Baraj ve HES projesi” nedeniyle yok oluyor.
Projeye ilişkin hazırlanan ÇED raporunda ise “proje alanı ve yakın çevresinde (yer altı ve yerüstünde) kültür ve tabiat varlıklarına rastlanmadığı” ifadesi yer alıyor.
İlgili haber...
Vali Türker Öksüz, Karakurt Heyeti ile Görüştü
Kars Valisi Türker Öksüz, Karakurt köyü muhtarı ile ihtiyar heyetini makamında kabul etti.
Köylülerin avukatının da katıldığı görüşmede; “köyde yapılan kamulaştırma ile ilgili hususlar ve yeni köy yerleşim alanında yapılacak çalışmalar değerlendirildi.” ifade edildi.
HABERE YORUM KAT