Karakurt Köylüsü 'Viyadük' İnşaatını Durdurdu

Karakurt Köylüsü 'Viyadük' İnşaatını Durdurdu

Karakurt'ta Kars’ın en prestijli projesi olarak tanıtılan bölünmüş yol ve viyadük inşaatının köylülerin itirazına göre durduğu bildirildi.

A+A-

2014 yılında Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından inşasına başlanan Karakurt Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin yapımı tamamlandı.

Gazeteci Suat İncedere’nin PolitiKARS.com için derlediği bilgilere göre, su altında kalacağı öngörülen bu köyün, baraj su tutmaya başlamadan önce boşaltılması gerekiyordu.

Ancak Sarıkamış ilçesine bağlı Karakurt köyü sakinleri ile kamulaştırma yapan firma arasında anlaşmazlıklar yaşandı. Bazı köy sakinleri evlerinden ayrılmayı reddedince boşaltılamayan o evler suya gömüldü.

HES projesini gerçekleştiren firma tüm kamulaştırmaların yapıldığını, köylüler ise hâlâ paralarını alamadıklarını iddia ediyor.

KARS-ERZURUM YOLU BİTMEDEN BARAJ SU TOPLADI

2014 yılında inşası başlatılan projenin ön görülen bağlantı yollarının kamulaştırma ve yapım işleri dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme (UDH) Bakanı ve Kars Milletvekili Ahmet Arslan’ın gözetiminde devam ediyor. Proje, bölgede birçok yolun güzergâhını da değiştiriyor. Kars Erzurum kara yolu bağlantısı Sarıkamış Karakurt üzerinden sağlanırken yeni yol bitirilmeden baraj su toplamaya başladı. Su havzası içinde kalan yol trafiğe kapatıldı.

Şubat ayında duyurulan açıklamada, "Iğdır'dan Erzurum istikametine ulaşım Selim-Sarıkamış-Karakurt merkez güzergâhı üzerinden sağlanacak. Nisan ayı itibarıyla baraj sularının tam yükselmesi nedeniyle Karakurt yolu da tamamen ulaşıma kapatılacak. Erzurum'a ulaşım Sarıkamış-Karaurgan yolu ile sağlanacak." ifadeleri kullanıldı.

‘VİYADÜK İNŞAATI’ DURDU

Karakurt'ta Kars’ın en prestijli projesi olarak tanıtılan bölünmüş yol ve viyadük inşaatının köylülerin itirazına göre durduğu bildirildi.

Kamulaştırma bedellerine itiraz ettiklerini ve paralarını alamadıklarını iddia eden köylülerden Elben Şimşek, “viyadük-köprü yol” inşaatını durduğunu belirtti.

Kars ve Iğdır’ı Erzurum’a bağlayan bölünmüş yeni yolun arazisinden geçtiğini belirten Şimşek, 4 yıl önce Karayolları 18. Bölge Müdürlüğü tarafından kamulaştırılan arsasının bedelinin henüz ödenmediğini iddia etti.

Şimşek, "Evinin viyadüğün altında, 5 sene önce 4 ahır, kiler, fırın, 2 takım ev, 2 tane samanlık, 2 tane harman yeri. Beni kandırarak ufak bir tutanakla 2 adet ahırımı 4 yıl önce söktüler. 4 yıl önce 100 bin lira biçilen değer bana ödenmedi. Evimin bahçesinden geçen “viyadük” inşaatını paramı vermedikleri için durdurdum" diyerek Karayolları 18. Bölge Müdürlüğü’nü suçladı.

İşte köylülerin iddiaları.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler