1. HABERLER

  2. BÖLGEDEN

  3. Ahırın Çatısı Çöktü: 2 Ölü, 6 Yaralı
'Kafkas Zambağı' Koruma Altında.. Koparana Ağır Ceza Geliyor!

'Kafkas Zambağı' Koruma Altında.. Koparana Ağır Ceza Geliyor!

Bölgede yetişen endemik bir doğa harikası olan Kafkas zambağını koparanlar artık ciddi bir ceza ile karşı karşıya! 

A+A-

Ardahan Posof'ta ve bölgede yetişen endemik bir doğa harikası olan Kafkas zambağını koparanlar artık ciddi bir ceza ile karşı karşıya! 

Ardahan’ın Posof ilçesinde, kesilmeye ve koparılmaya çalışılan bu nadide bitkinin korunması için 387.141 lira para cezası getirildi.

KORUMA ALTINDA, AĞIR CEZA UYGULANACAK!

PolitiKARS’ın ajanslardan derlediği bilgilere göre; Kafkas zambağı, Posof’un kuzey yamaçlarında özel koruma altında bulunuyor. Ardahan Doğa Koruma ve Milli Parklar ile jandarma ekipleri, bu endemik türü sürekli olarak denetim altında tutuyor.

zambak.jpeg

ÇİÇEKLER AÇTI

Yaz aylarında çiçek açan Kafkas zambağı, her yıl Haziran sonu ile Ağustos ortalarına kadar Posof’un eteklerinde kendini gösteriyor. Nesli tükenme tehlikesi altındaki bu bitki türü, Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu gereğince ciddi bir koruma altında bulunuyor.

YÜKSEK CEZA

Kafkas zambağını koparanlar, yasaya aykırı davranarak 387.141 lira idari ceza ile karşı karşıya kalıyorlar. 

Bölgeye özgü bu endemik bitki türü, bin 500 ile 2 bin metre yükseklikte doğal olarak yetişiyor ve bölgenin eşsiz bitki çeşitliliğini temsil ediyor.

KAFKAS ZAMBAĞI HAKKINDA!

Kaf zambağı, Kafkas zambağı, Artvin zambağı veya bilimsel adıyla Lilium kesselringianum, zambakgiller familyasından çok yıllık bir zambak türüdür.

Deniz seviyesinden 1450 ila 2400 metre yükseklikteki koruluk yamaçlar, çayırlıklar, Piceae ormanları ve tahıl tarlalarında yetişmektedir.

Kafkasya, Artvin ve Ardahan'ın Posof ilçesinde yetişen endemik bir bitki olan Kafkas zambağı, botanikçi Friedrich Wilhelm Kesselring’den (1876-1966) adını almıştır.

Genellikle 1 ila 1.5 metre uzunluğa erişebilir, ancak bazıları 2 metreye kadar büyüyebilir. Oval şekilli soğanlar 10 ila 20 cm çapındadır ve pullarla kaplıdır. Mızrak şekilli yapraklar 10 ila 20 cm uzunluğundadır.

Kafkas zambağı, yaz aylarında çiçek açar ve Posof’un kuzey yamaçlarında kendiliğinden doğal olarak yetişir. 

Nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için koruma altına alınmıştır ve Jandarma ekipleri tarafından sürekli kontrol edilmektedir. 

Eşsiz bitki çeşitliliğini temsil eden bu endemik tür, her yıl Haziran sonu ve Ağustos ortalarına kadar çevreleyen dağların eteklerinde kendini gösterir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.