Kadınların 18 Yaşından Sonra Meme Muayenesi Yapması Gerekiyor
Uzmanlar, 18 yaşından sonra her kadının kendi kendine meme muayenesi yapması gerektiğini ifade etti.
Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Saydam, 18 yaşından sonra her kadının kendi kendine meme muayenesi yapması gerektiğini ifade ederek, "Kadından tanı koymasını beklemiyoruz. Memesinde bir değişiklik var mı yok mu onu tespit etmesini istiyoruz" dedi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi’nde görevli Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Saydam, kadınlara meme kanserine karşı önemli uyarılarda bulundu. Kadınlara 40 yaşından sonra mamografi ve ultrason taramasını önerdiklerini belirten Saydam, bu yaştan sonra meme kanseri sıklığının arttığını söyledi. 18 yaşından sonra her kadının kendi kendine meme muayenesi yapması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Serdar Saydam, bu şekilde iyi huylu tümörler ile kanserin erken evrede yakalanabileceğine dikkat çekti. Dr. Saydam, "Kadın 6 ay içerisinde kendi meme yapısına çok rahat alışır. Meme muayenesi iki adet ortasında yumurtlama zamanında yapılmalıdır. Adet öncesinde yapılırsa yalancı şişlikler korkulara yol açabilir. Menapoza girdiyse ayda bir muayene yeterlidir. Adet öncesi dönemde memenizi muayene ettiğinizde bazı şişlikler olacaktır. Ancak adet ortasında bu şişlikler kaybolacaktır. Meme muayenesi zordur. Hasta bize şikayetle geldiğinde biz kontrole karşı memeden başlarız. Bunu hem hastanın meme yapısına alışmak hem de hastanın bulamadığı bir değişikliği tespit etmek için yaparız" dedi.
Meme muayenesini sürekli yapan kadınların 10 kontrolden sonra meme yapısına alışacağına vurgu yapan Dr. Saydam, "Kadın memesini tanıyarak artık memesinin eksperi olur. Adet öncesi dönemde bazı şişliklerin olması normaldir. Kadınlık hormonunun etkisiyle süt kanal ve bezleri büyür ve küçülür. Adet ortasında bu şişlikler kaybolacaktır. Altı ay süreyle meme muayenesi yapan bir kadın, ’Bu şişlik kaybolacak, bu kaybolmayacak’ şeklinde bir kanıya varabilir. Memedeki bir şişlik gerilemediğinde kadınların hemen paniğe kapılmaması gerekiyor. Gerilemeyebilir, ikinci adet dönemi beklenmelidir; ancak ikinci dönemde da şişlik inmediyse doktora başvurulmalıdır" diye konuştu.
Kadınlardan kendi kendine meme muayenesi ile memedeki tümöre tanı koymalarını beklemediklerini kaydeden Prof. Dr. Serdar Saydam, "Kadından tanı koymasını beklemiyoruz. Memesinde bir değişiklik var mı yok mu onu tespit etmesini istiyoruz. Kadınlar, ’Ben tümörü nasıl tanıyacağım’ diye soruyor. Biz onlardan tümörü tanımalarını istemiyoruz. Meme yapısında bir değişiklik olacak ve bu farklı meme yapısı sürecek. İşte bu durumda doktora başvurmasını istiyoruz. Türkiye’de tarama programları yeterli değil. Kendi kendine meme muayenesi yapıp, şüphelenerek doktora gelip kanser tanısı konulan çok sayıda hasta var. Meme kanseri son evredeyken meme ağrısı, öksürük, nefes darlığı gibi belirtiler verir. Ancak bu durumda hastalık uzak organlara yayılmıştır" dedi.
"ELLE MUAYENEDEN PARMAK UÇLARI KULLANILIR"
Kadının kendi kendine yapacağı meme muayenesinin ardından yapılacak kontrolle kansere tanı konabileceğinin altını çizen Dr. Saydam, "Ancak kanser tanısı konduğunda hastalık dört evreden birinde (evre 1, evre 2, evre 3 veya evre 4) olabilir. Yaşam evre 1’de çok çok iyidir. Ancak evre 4’te tıp çok fazla bir şey yapamıyor. Dördüncü evrede hastalık uzak organlara yayılım yapmıştır. Meme kanseri sadece memede ve koltuk altında görülmez. Sistemik bir hastalıktır. Akciğer, kemik ve karaciğere yayılabilir. Evre 3’te genellikle hastalık koltuk altına yayılmıştır. Bazı tümör tiplerinde hiçbir tümör hücresi kalmama olasılığı artık yüzde 60 ve 70’lere çıktı. Tümör mikroskopta bile gözükmüyor. Bizim için önemli olan mikroskoptur. Elle muayenede parmak uçları kullanılır. Çünkü cildimizdeki en hassas bölgeler parmak uçlarıdır. Memeyi parmak uçları ile göğüs duvarı arasında sıkıştırarak muayene yapılmalı. Bazı kadınlar memeyi avuçlayarak meme muayenesi yapıyor. Bu şekildeki bir meme muayenesi hiçbir işe yaramayacaktır. Gelen tüm hastalarıma meme muayenesinin nasıl yapılacağını anlatan broşürlerden veriyorum. Ve hastalarıma ’Broşürü fotokopi çektirip komşularınıza dağıtın’ diyorum" diye konuştu.
HABERE YORUM KAT