İran'dan 'Zengezur Koridoru' Uyarısı.. Sınırlar Kırmızı Çizgidir!

İran'dan 'Zengezur Koridoru' Uyarısı.. Sınırlar Kırmızı Çizgidir!

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Zengezur Koridoru projesine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

A+A-

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Azerbaycan’ın Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ni diğer bölgelere bağlayacak olan Zengezur Koridoru projesine dair önemli açıklamalarda bulundu. 

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Zengezur Koridoru projesine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

Arakçi, İran’ın komşu ülkelerinin sınırlarında yaşanacak herhangi bir değişikliğin "kırmızı çizgi" olduğunu ve bunun "tamamen kabul edilemez" olduğunu belirtti.

RUSYA'NIN AÇIKLAMALARI TEPKİ ÇEKTİ

PolitiKARS’ın ajanslardan derlediği bilgilere göre; Arakçi’nin bu tepkisi, Rusya’nın Azerbaycan ve Ermenistan arasında bir barış anlaşması sağlanması için iletişimin açık tutulması gerektiğini ifade etmesinin ardından geldi. 

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ni Azerbaycan’ın diğer bölgelerine bağlayacak olan bu projeye karşı olan tutumunu net bir dille ifade eden Arakçi, “Komşularımızın sınırlarının yeniden çizilmesi kırmızı çizgimizdir” dedi.

SINIR DEĞİŞİKLİKLERİNE KARŞI TEHDİT VAR!

Arakçi, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, bölgesel barış ve güvenliğin İran’ın milli güvenliği açısından son derece önemli olduğunu vurguladı. 

"Kuzeyden, Güneyden, Doğudan, Batıdan komşularımızın toprak bütünlüğüne yönelik herhangi bir tehdit kabul edilemez" ifadesiyle, İran'ın bu konuda kararlı bir tutum sergilediğini ortaya koydu. 

İran, Rusya’nın Azerbaycan ile Ermenistan arasında sağlanacak bir barış anlaşmasına destek olma niyetini endişeyle izliyor. 

Tahran, bu tür olası "jeopolitik değişiklikler" konusunda rahatsızlık duyuyor ve Zengezur Koridoru'nun Ermenistan'ın kara erişimini kesebileceğinden kaygı duyuyor.

RUSYA İLE YAKIN İLETİŞİM

İran Dışişleri Bakanlığı, 2 Eylül'de Rusya'nın Tahran Büyükelçisi ile üst düzey bir görüşme gerçekleştirdi. İki ülkenin yetkilileri, İran’ın Kafkasya’daki çıkışlarının önemini tekrar vurguladı. Ayrıca, İran, Rusya ve Azerbaycan dışişleri bakanlarının yapacakları toplantının gündemi de tartışıldı.

3+3 PLATFORMU NEDİR?

“3+3 platformu”, Ermenistan, Azerbaycan ve Gürcistan’ın yanı sıra İran, Rusya ve Türkiye’yi de kapsayan bir çeşit işbirliği formatıdır. 

Ancak bu formatta yalnızca iki toplantı yapılabilmiştir ve Gürcistan, toplantılara katılmayı reddetmektedir. Bu durum, bölgedeki işbirliği çabalarını zorlaştıran bir unsur olarak öne çıkıyor.

TÜRKİYE’NİN DESTEĞİ

Zengezur Koridoru projesine destek veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun stratejik bir koridor olacağını ve tüm tarafların yararına olacağını söyledi. "Bu koridor devreye girdiği anda İran ve Azerbaycan rahatlayacak" açıklamasıyla projeye verdiği destekle dikkat çekti.

ERMENİSTAN’DAN ALTERNATİF PROJE

Ermenistan ise 'Barış Koridoru' adlı alternatif bir proje önererek; Hazar Denizi'ni Akdeniz ve Basra Körfezi'ne bağlayarak Gürcistan, İran, Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan arasında ticaret ve enerji akışını artırmayı hedefliyor. 

Ermenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Vahan Kostanyan, Haziran ayında İran’ın bu projeyi desteklediğini açıklamıştı.

Zengezur Koridoru projesi üzerine yaşanan tartışmalar, bölgesel jeopolitik dinamikleri etkileyen ve çeşitli ülkelerin çıkarlarını doğrudan ilgilendiren kritik bir konuma sahipken; ilgili tarafların bu süreçte nasıl bir yol izleyecekleri merakla bekleniyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.