1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Azerbaycan - Ermenistan Cephe Hattında Çatışma: 2 Azeri Asker Hayatını Kaybetti
İran'daki İdam Cezaları.. Kürtler ve Diğer Azınlıklar Üzerindeki Etkiler!

İran'daki İdam Cezaları.. Kürtler ve Diğer Azınlıklar Üzerindeki Etkiler!

İran, insan hakları ihlalleriyle ilgili tartışmaların odağında kalmaya devam ederken, 7 Ağustos'ta İran'da bir hapishanede en az 20 kişinin idam cezasının infaz edildiği bildirildi.

A+A-

İran, insan hakları ihlalleriyle ilgili tartışmaların odağında kalmaya devam ederken, 7 Ağustos'ta İran'da bir hapishanede en az 20 kişinin idam cezasının infaz edildiği bildirildi.

İran'da insan hakları ihlalleri dur durak bilmiyor. İnsan hakları kuruluşlarının bildirimlerine göre, 7 Ağustos tarihinde, sabah vaktinde bir hapishanede en az 20 kişinin idam cezası infaz edildi.

Tahran yönetiminin, bu idamları "siyasi olmayan" suçlarla ilişkilendirdiği iddia edilse de, gözlemciler bu durumun, ülkedeki siyasi iklim ve etnik gruplara karşı yürütülen baskıcı politikalarla bir ilişkisi olduğunu belirtiyor.

HENDAK'TAN HIZLI BİR AÇIKLAMA

PolitiKARS'ın derlediği bilgilere göre; İran'da idamların gerçekleştirilmesi üzerine gözler, Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran’daki ölümüne ne şekilde tepki vereceğine çevrildi. Hengaw isimli insan hakları kuruluşu, 13’ü Kürt, Beluç ve Afgan kökenli olmak üzere, bu idamların sabah vaktinde infaz edildiğini duyurdu. Ayrıca, insan hakları kuruluşu HRANA ise idam edilenlerin sayısının en az 22 olduğunu rapor etti.

QEZAL-HESAR CEZAEVİ'NDE İDAMLAR

Söz konusu idamlar, İran’ın Kerec kentindeki Qezal-Hesar Cezaevi’nde gerçekleşti. İranlı yetkililerin açıklamalarına göre, bu idamların gerekçesi "siyasi olmayan" suçlarla bağlantılıydı. Bu durum, birçok insan hakları gözlemcisinin, İran hükümetinin muhalifleri bastırma konusunda kararlı olduğuna yönelik endişelerini artırıyor.

KİMLİKLERİ BELİRLENEN MAĞDURLAR

Hengaw, idam edilenlerin kimliklerini içeren bir liste paylaştı. İfadelere göre, 10 kişinin kimliği tespit edildi. Bu kişilerin isimleri arasında Şehab Melêkî, Mehrdad Ghanbar Beigi, Mohammad Nazari, Îsmaîl Şerefî, Shahriar Foroutan, Rasoul Heidari, Omid Farhikhteh, Firûd Gerawend, Mihemed Xulamî, Abdullah Shahnavazi ve Khalil Nahtani yer alıyor. Bu kişilerin dört tanesinin Kürt olduğu belirtilmektedir.

2024 VERİLERİ AÇIKLANIYOR

İran’daki İnsan Hakları Aktivistleri İstatistik ve Yayın Dairesi’nin verilerine göre, 2024 yılının başından itibaren 21 kadın da dahil olmak üzere en az 767 kişi idam cezasına çarptırıldı.

Bu idamların yedisi, "halka açık" bir şekilde gerçekleştirilirken; İran'da özellikle azınlık gruplara olan ayrımcı tutum ve insan hakları ihlalleri bakımından uluslararası alanda dikkate alınması gereken önemli bir sorunu oluştururken, bölgedeki siyasi dinamikleri ve insan hakları tartışmalarını da derinleştiriyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.