İran'da Ulusal Yas.. Reisi ve Beraberindekiler İçin Matem Törenleri!
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile ortak baraj projesi açılışına katıldıktan sonra yaşanan helikopter kazasında hayatını kaybetmesi sonrasında matem törenleri düzenleniyor.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le ortak baraj projesi açılışına katıldıktan sonra Tebriz'e dönmek için bindikleri helikopterin sınırdaki dağlık bölgede sisli hava düşmesiyle ölen İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve beraberindekiler için cenaze töreni başladı.
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile birlikte katıldığı ortak baraj projesi açılışının ardından Tebriz'e dönüş yolunda bulundukları helikopterin sınırdaki dağlık bölgede sis nedeniyle düşmesi sonucu hayatını kaybetti.
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile ortak baraj projesi açılışına katıldıktan sonra yaşanan helikopter kazasında hayatını kaybetmesi sonrasında matem törenleri düzenleniyor.
PolitiKARS’ın ajanslardan derlediği bilgilere göre; İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve diğer yetkililer de hayatını kaybettiği trajik olayın ardından ülke genelinde matem törenleri düzenleniyor.
İRAN'DA YAS İLAN EDİLDİ
İran'da 5 günlük yas ilan edilirken, matem törenleri Tahran ve ülke genelinde gerçekleştirildi.
Reisi'nin naaşı, Doğu Azerbaycan eyaletinin başkenti Tebriz'de dolaştırıldıktan sonra Şii dini merkezi Kum'a ve ardından Tahran'a götürülecek. Tahran'da yapılacak veda duası töreninin ardından resmi cenaze töreni düzenlenecek.
MEŞHED'E GÖTÜRÜLÜP DEFNEDİLECEK!
Reisi'nin naaşı daha sonra Güney Horasan vilayetine, doğum yeri olan Razavi Horasan eyaletinin başkenti Meşhed'e götürülecek ve burada düzenlenecek törenin ardından toprağa verilecek.
FİLİSTİN’E VERDİĞİ DESTEKLE DE TANINIYORDU
İran genelinde düzenlenen törenlerde, Reisi için İran ve Filistin bayraklarıyla birlikte saygı duruşunda bulunuldu.
Reisi'nin geçmişindeki bazı tartışmalı olaylar da tekrar gündeme geldi. 1988'de hapisteki muhaliflerin idam kararlarını veren 'ölüm komitesi'nde yer alması ve diğer bazı görevleri nedeniyle eleştirilere maruz kaldı.
NAMI DİĞER 'KASAP', 'CELLAT'
İran'da muhalifler tarafından 'kasap', 'cellat' olarak anılan Reisi, geçmişinde tartışmalı kararlar ve görevler bulunuyordu.
İbrahim Reisi'nin cumhurbaşkanlığı döneminde, İran, ABD yaptırımlarıyla derinleşen ekonomik kriz, Jina Mahsa Amini'nin gözaltında ölümünün tetiklediği başörtüsü zorunluluğuna karşı başlayan kitlesel protestolar ve İsrail'in Gazze Savaşı'nın etrafındaki misilleme sarmalında baş düşmanıyla ilk kez doğrudan silahlı çatışmalarla sarsıldı.
ÜLKENİN SİYASİ ARENASINDA ÖNEMLİ BİR FİGÜRDÜ
İbrahim Reisi'nin ani vefatı, İran siyasetinde önemli bir boşluk yarattı ve ülkede büyük bir üzüntüye yol açtı.
İbrahim Reisi'nin ani ve trajik ölümü, İran'ın geleceği üzerinde belirsizlik yaratırken, gelecekte İran'ın iç ve dış politikasında nasıl bir yön değişikliği olacağı ve ülkenin nasıl bir liderlik yapısıyla devam edeceği merak konusu olmaya devam edecektir.
Bu süreçte, İran'ın karşı karşıya olduğu ekonomik ve siyasi zorluklar da dikkate alınmalıdır.
HABERE YORUM KAT