İran’da Helikopter Kazası.. Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi Hayatını Kaybetti!

İran’da Helikopter Kazası.. Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi Hayatını Kaybetti!

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın da içinde bulunduğu bir helikopter, dün akşam saatlerinde Doğu Azerbaycan'da düştü.

A+A-

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın da içinde bulunduğu bir helikopter, dün akşam saatlerinde Doğu Azerbaycan'da düştü.

Reisi'yi taşıyan helikopter, Azerbaycan gezisi dönüşünde kaza yaptı ve olumsuz hava koşulları nedeniyle arama kurtarma çalışmaları uzun sürdü.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın da içinde olduğu helikopter kazası, dün akşam saatlerinde Doğu Azerbaycan'da meydana geldi.

PolitiKARS’ın ajanslardan derlediği bilgilere göre; saatler süren arama kurtarma çalışmalarının ardından İranlı ekipler enkaza ulaşırken, Cumhurbaşkanı Reisi ve Bakan Abdullahiyan'ın hayatlarını kaybettiği belirlendi.

iran-ibrahim-reisi.jpg

Dün akşam Doğu Azerbaycan'da şiddetli rüzgar ve sis nedeniyle düşen uçakta bulunan İran Cumhurbaşkanı Reisi ve İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan ile birlikte toplam 9 kişi hayatını kaybetti.

kaza-024.jpg

Helikopterin enkazına Türkiye'nin de görevlendirdiği İHA'nın da destekleriyle 15 saatlik çalışma sonucu ulaşan İranlı yetkililer, helikopterde bulunan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın yanı sıra Tebriz Valisi Malik Rahmeti ve İran lideri Hamaney'in Tebriz Temsilcisi Muhammed Ali Al-i Haşim'in de aralarında yer aldığı 9 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

YÖNETİM, GÖREVİNE DEVAM EDECEK

İran'da Cumhurbaşkanı Reisi'nin öldüğünün devlet televizyonundan duyurulmasıyla, gözler Tahran'a çevrildi. Tasnim haber ajansı, Tahran'da kabinenin acil şekilde toplandığını bildirdi. Kabineden yapılan ilk açıklamada, "Reisi sözünün arkasında durdu, ulusu için hayatını feda etti. İran yönetimi görevine devam edecek" ifadeleri yer aldı.

OHAL İLAN EDİLDİ, BORSA KAPATILDI

Yaşanan olay üzerine İran'da OHAL ilan edildi, borsanın kapalı olacağı açıklandı. Yetkililer, sonraki günlere dair nasıl bir yol izleneceğine ilişkin yeni bir açıklamanın yapılacağını söylüyor. Pazar günü kaza haberinin duyulmasıyla İran riyali ABD doları karşısında değer kaybetmişti.

ALİYEV İLE AÇILIŞ TÖRENİNE KATILMIŞTI

Öte yandan; Tasnim, İran Cumhurbaşkanı'nın, Azerbaycanlı mevkidaşı ile birlikte pazar günü iki ülke arasındaki sınırda bir su barajının açılışını yaptığını belirtti. Olay, İran'ın Doğu Azerbaycan eyaletindeki açılış töreninin bitiminden sonra meydana geldi.

reisi-aliyev.jpg

2 HELİKOPTER GÜVENLİ ŞEKİLDE ULAŞTI

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin bulunduğu helikopter ile diğer helikopterlerin yerel saatle 13.30'da irtibatının kesildiği ve 2 helikopterin yaklaşık 15-20 dakika bölgede Reisi'nin helikopteri için arama yaptığı belirtildi. Reisi'nin konvoyundaki 2 helikopterin daha sonra güvenli bir şekilde hedeflerine ulaştığı bildirildi.

HELİKOPTERİN MODELİ

Uzmanlar, helikopterin ABD yapımı Bell 212 tipi bir helikopter olduğunu doğruladı. Hava aracının orta büyüklükte, 15 koltuk kapasitesine sahip olduğu belirtildi. Helikopterde kaç kişinin bulunduğu konusunda net bir bilgi bulunmamakla birlikte, uçuş ekibi ve olası güvenlik personelinin de bulunduğu tahmin ediliyor.

ARAMA ÇALIŞMALARINDA 3 PERSONEL KAYBOLDU

Helikopterin düştüğü bölgede yağmurlu, sisli ve soğuk hava koşulları nedeniyle aramalar güçlükle yapılıyor. Arama çalışmalarında şu ana kadar İran Kızılayı'ndan 3 personelin kaybolduğu bildirildi.

CUMHURBAŞKANI BİRİNCİ YARDIMCISI GÖREVİ DEVRALACAK

İran Anayasası'nın 131'inci maddesi, cumhurbaşkanının ölümü halinde cumhurbaşkanının seçilememesi hallerinde, ülke liderinin (Ali Hamaney) atamasıyla, birinci cumhurbaşkanı yardımcısının cumhurbaşkanının yetki ve sorumluluklarını devralmasını öngörüyor.

Meclis başkanı, yargı erki başkanı ve birinci cumhurbaşkanı yardımcısından oluşan kurul, yani yasama, yürütme ve yargı başkanları, yeni bir cumhurbaşkanının en fazla 50 gün içerisinde seçilmesi için süreci düzenlemekle yükümlü.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler