1. HABERLER

  2. İnsanlık Anıtı'na Siyasi Engel
İnsanlık Anıtı'na Siyasi Engel

İnsanlık Anıtı'na Siyasi Engel

Kars Belediyesi'nce Kars Kalesi'nin simetriğinde Üçler Mahallesi'ndeki tepeye yaptırdığı 'İnsanlık Anıtı'nın yapım çalışmaları

A+A-
Kars Belediyesi'nce Kars Kalesi'nin simetriğinde Üçler Mahallesi'ndeki tepeye yaptırdığı 'İnsanlık Anıtı'nın yapım çalışmaları, Erzurum ile Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun hazırladığı rapor üzerine durduruldu. Alibeyoğlu, kararın politik olduğunu savundu.

Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu'nun girişimleriyle ünlü Heykeltraş Mehmet Aksoy tarafından yapılan 35 metre yüksekliğinde, 350 ton ağırlığındaki İnsanlık Anıtı'ndaki çalışmalar, SİT alanı içerisinde olduğu gerekçesiyle durduruldu. Konuyla ilgili açıklama yapan Başkan Alibeyoğlu, "İnsansızlaşan, insanın insana yabancılaştığı kimliklerini, değerlerini, inançlarını yitirdiği bu dünyamızda, insanlık değerlerinin vücut bulması adına bir insanlık anıtı yapalım dedik" şeklinde konuştu.
DÜNYAYA İNSANLIK MESAJI VERELİM DEDİK
Alibeyoğlu daha sonra şunları söyledi: "Özgürlük anıtları sömürücü dönemlerinde anlam taşıyordu ama şimdi artık küresel savaşlar oluyor insanlar öldürülüyor, insanlar acı çekiyorlar. Böylesi bir ortamda, böylesi bir dünyada insanın layık olduğu yere gelmesini hedefleyen, insanın temasını işleyen bir anıt yapalım dedik. Aynı zamanda amacımız soykırım anıtları halklar arasında kan davasını pompalıyor, Ermenistan'daki soykırım anıtı özellikle Türk düşmanlığını körüklüyor. Biz de buradan Ermenistan sınırındaki bir kentin belediye başkanı olarak soykırım anıtlarının halklar arasında kan davasını pompaladığını, bizim soykırım da yapmadığımızın anıtı olsun dedik. Kars 40 yıllık kara günler çekerek işgal görmüş. 90 bin askerimiz Sarıkamış faciasında tek kurşun sıkmadan şehit olmuşlar. Böylesi bir coğrafyadan dünyaya insanlık mesajı verelim dedik. Bu coğrafyadan Nuh'un gemisinden insanlık dünyaya yayılmış. Biz Kafkasya gibi birçok dilin, birçok kültürün yoğun olduğu bu bölgede bir insanlık mesajı verelim dedik. Orta Asya barış adası olsun dedik, bir daha bu savaşların yaşanmaması adına bir insanlık anıtı yapalım dedik. Barış adına savaştık deyim yerindeyse. Bir zamanlar gecekondularla kapalı olan kalemizin simetriğindeki bir tepeyi gecekondulardan arındırarak TOKİ'den aldığımız 350 konuta insanlarımızı tek kuruş almadan yerleştirdik. Orayı doğal dokusuna kavuşturarak Kars'a da hakim olan bu tepenin üzerine böyle bir anıt yapalım dedik. Newyork'ta özgürlük anıtı var, Rio'da İsa'nın heykeli var. Biz de buradan dünyaya bir mesaj olsun diye Kars'ı ve özellikle ülkemizi de sembolize etsin diye bir anıt yapmayı hedefledik. Anıtı heykeltıraş Mehmet Aksoy'a yaptırdık."

Çalışmaların durdurulmasına da değinen Alibeyoğlu, "Anıtın yapımıyla beraber o bölgenin SİT alanı olmasının söylenmesi üzerine Erzurum Koruma Kurulu o parselin koruma altına alınmasını söyledi. Ancak anıtın yapımına da devam edilmesini kararlaştırdı ve çevre düzeniyle o bölgenin güzel bir şey olmasına karar verildi ve anıtı yapmaya başladık. Anıtın çalışmaları 2 yıl devam etti. Kaba inşaatı bitti ancak anlamadığımız bir gerekçeyle birileri bu işe çomak sokmaya çalıştılar. Maalesef anıtın durdurulmasına hatta yıkılmasına karar verilmiş. Yani Erzurum Koruma Kurulu anıtın yapılmasına karar vermişken 2 yıl geçtikten sonra Erzurum Koruma Kurulu'ndaki bir raportörün politik davranımı söz konusu. Özellikle gelip yüzey çalışması yapmış bir iki tane gecekondulardan kalan yerde çanak çömlek bulduğunu söyleyip anıtın altında arkeolojik bölge olabileceği diye bir karar hazırlamış. Koruma Kurulu'na bizzat dedik ki, 'Gelin yerinde görelim kazı yapalım' " ifadelerini kullandı.
TEMELE BİN 200 TON DEMİR ATILDI
Anıtın temeline bin 200 ton demir attıklarını da ifade eden Alibeyoğlu, "Bunun yanında yaklaşık 10 metre kazı yapıldı. O zaman ilgililer geldiler kazıda hiçbir şey çıkmadığı görüldü zaten. Anlamadığımız bir gerekçeyle anıtın yıkılmasına karar verilmiş ama sayın Kültür Bakanımız da geldi anıtı yerinde gördü. Herkes büyük bir heyecan duyuyor bu anıtla. Bu işim politik bir boyutu olduğunu biliyoruz. Bu anıtın politik nedenlerle yıkılması ülkemizin ayıbı olacaktır; ben ona inanıyorum. Gerçekten dünya barışına, dünya insanına hizmet edeceğine inandığımız özellikle Berlin Duvarı gibi iki soğuk yüzü olan birleştiğinde tek bir vücut olacak, tek bir insan olacak. Biri Habil birisi Kabil, birisi iyilik, birisi kötülük olan, birisinin elini diğerine uzattığı, diğerinin çekimser olduğu insanın öz benliğine döndüğü, kimliğine kavuşmasını hedefleyen bir anıt yaptığımızı düşünüyoruz" diye konuştu.
TÜRKİYE'NİN EN YÜKSEK ANITI
Alibeyoğlu, Türkiye'nin en yüksek anıtını yaptıklarını da vurgulayarak, konuşmasını söyle sürdürdü:

"Yanına 50 bin kişilik anfi tiyatro yaptıracağız. Önceden bütün etkinliklerimiz, festivallerimiz kalede yapılıyordu. Kaleyi ele geçirmek için bin yıl kan döken halkların çocukları o kalede barış türküleri söyleyip halaylar çekiyorlar. Her festivalimize Kafkas Kültürleri Festivali olmasına rağmen 60 ülkeden folklor ve müzik toplulukları bu festivalimize katılıyor. Kaleyi ele geçirmek için kan döken halkların çocukları savaşı sembolize eden o kalede barış türküleri söyleyip halaylar çekiyorlar. Kalenin simetriğinde yüksek bir tepede biri savaşı, birisi barışı temsil eden iki önemli unsur Kars'ın ve Türkiye'nin de sembolü olacaktı. Altında da insanlık müzesi yapacağız. Savaşların olmaması, savaşların acımasızlığı, insanlığın öldürülmesi, katledilmesi olmaması adına böyle bir anıt. Özellikle soykırım anıtları halklar arasında kan davası pompalıyor. Soykırım anıtlarına karşı insanlık anıtı. Türklerin soykırım yapmadığının anıtını yaptık. Bu anıt maalesef birilerinin üzüm yemek değil bağcıyı kovmak. Buna herkesin, herdulmasına da değinen Alibeyoğlu, "Anıtın yapım kesimin alkış tutmasını destek vermesini bekliyoruz. Biz oraya güzelliği götürdük, insanlığı götürmeye çalışıyoruz. Diyarbakır Koruma Kurulu'ndan yeni bir raportör geldi o da çok beğendi. Her gelen orayı çok beğeniyor, anlamını çok beğeniyor. Bu anıtın yıkılmayacağı inancındayız. Erzurum Koruma Kurulu üyelerine de çağrıda bulunuyoruz. Gelin hep beraber kazı yapalım. En küçük bir şey bulunursa yıkılsın. Yapılmasına karar verilen şey iki yıl sonra neden yıkılıyor. Birileri küçük bir çanak parçası bulmuş ve o bölgede arkeolojik bir şey olabilir diye kendince yorum yapıyor. Kurulun yeni raportörü heyeti buna karar verecektir. Kararı doğrultusunda ben değil bütün Kars halkı buna tepkisini ortaya koyacaktır."
OBAMA DAVET EDİLDİ
Türklerin soykırım yapmadığını da vurgulamak amacıyla ABD Başkanı Obama'yı bir ay önce Kars'a davet ettiklerini ancak şu ana kadar bir yanıt alamadıklarını belirten Alibeyoğlu, "Ermeni diyasporası ve Ermeni lobisi Obama'nın (Sözde) soykırımı tanıması için hemen harekete geçince, Kafkasya'da barışı sağlamak adına birçok etkinlikler yapmamıza rağmen soykırım gündeme gelince biz de bu olaya duyarlılığımızı ifade etmek istedik. Ermenistan sınırındaki barış için savaşmış insanlar olarak, soykırım anıtlarına karşı bir insanlık anıtı yaptığımızı özellikle misyonuyla çakıştığına inandığımız bu anıtın açılışına, Obama'yı Kars'ımıza davet ettik" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
1 Yorum