1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Gürcistan'ın AB Katılım Sürecinde Kriz.. Yabancı Etki ve Uluslararası Gerilim!
Gürcistan'ın AB Katılım Sürecinde Kriz.. Yabancı Etki ve Uluslararası Gerilim!

Gürcistan'ın AB Katılım Sürecinde Kriz.. Yabancı Etki ve Uluslararası Gerilim!

Avrupa Birliği (AB) Büyükelçisi Pawel Herczynski, Gürcistan'ın AB'ye katılım sürecinin durdurulduğunu açıkladı. 

A+A-

Avrupa Birliği (AB) Büyükelçisi Pawel Herczynski, Gürcistan'ın AB'ye katılım sürecinin durdurulduğunu açıkladı. 

Herczynski, AB Liderler Zirvesi'nde alınan bu kararın, Gürcistan hükümetinin Mayıs ayında yürürlüğe giren "yabancı etkinin şeffaflığı" yasasını kabul etmesi sonrasında geldiğini belirtti.

GÜRCİSTAN'IN AB KATILIM SÜRECİ DURDURULDU

AB, Gürcistan'a yönelik 2024 yılı için planlanan 30 milyon euro değerindeki maddi yardımı da dondurdu. 

Herczynski, sürecin olumsuz yönde ilerlemesi halinde ek yaptırımların gündeme gelebileceğini vurgulayarak, "Bu sadece ilk adım, başka adımlar da atabiliriz ve Gürcistan hükümetine destek vermekte de kısıtlamalar olabilir" dedi.

"YABANCI ETKİNİN ŞEFFAFLIĞI" YASASI NEYİ HEDEFLİYOR?

PolitiKARS’ın ajanslardan derlediği bilgilere göre; Gürcistan'da yürürlüğe giren "yabancı etkinin şeffaflığı" yasası, bütçelerinin yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan kurumların "yabancı etki ajanı" olarak kayıt altına alınmasını amaçlıyor. Bu yasa, sivil toplum örgütlerinin bütçe şeffaflığını sağlamayı hedeflerken iktidardaki Gürcü Rüyası Partisi ise yasanın ülkeyi dış etkenlere karşı koruma amacını savunuyor.

RUSYA'NIN "YASA ENGELLEME ÇABASI" İDDİASI

Gürcistan'daki muhalefet, "Rus yasası" olarak adlandırdığı bu tasarının Rusya'da benzer bir yasayla karşılaştırılmasını eleştiriyor. Rusya ise, Gürcistan'ın içişlerine müdahale anlamına geleceğini belirterek yasaya karşı çıkıyor.

YASANIN RUSYA İLE İLİŞKİSİ

Yasanın kabul edilmesi, Rusya'nın Gürcistan üzerindeki etkisini artırdığı şeklinde yorumlanıyor. Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR) ise ABD'nin Gürcistan'da parlamento seçimleri öncesinde ülkede karışıklık çıkarmak istediğini iddia ederek ABD'yi suçluyor.

ABD-ZURABİŞVİLİ İDDİALARI

Gürcistan Cumhurbaşkanı Zurabişvili'nin ABD'nin Gürcistan'a yönelik çabalarını röportaj vermekle suçlandığına dair iddialar gündemde. ABD ise henüz bu iddialara yanıt vermedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.