Geçmişle Gelecek Arasında Bir Köprü.. Oltu 'Rus Kilisesi'nin Restorasyon Süreci!
Bölgenin en değerli kültürel mirasları arasında büyük değer taşıyan Erzurum'un Oltu ilçesindeki tarihi Rus Kilisesi'nin restorasyonunda sona gelindi.
Bölgenin en değerli kültürel mirasları arasında büyük değer taşıyan Erzurum'un Oltu ilçesindeki tarihi Rus Kilisesi'nin restorasyonunda sona gelindi.
Bu değerli yapının yeniden hayat bulması amacıyla yapılan çalışmalar, bölgenin tarihi dokusunu koruma ve geleceğe taşımak adına büyük bir adım teşkil ediyor.
Erzurum’un Oltu ilçesinde tarihi ve kültürel öneme sahip olan Oltu Rus Kilisesi’nin restorasyon çalışmaları hızla sona ermek üzere.
RUS KİLİSESİ RESTORASYONU
PolitiKARS’ın ajanslardan derlediği bilgilere göre; Oltu Rus Kilisesi'nin inşası, Rusların Oltu'yu yönetiminde olduğu döneme, yani 1885-1890 yıllarına kadar uzandığı tahmin edilmektedir.
Kilise, 32x15 metre boyutlarındaki dikdörtgen ayaklar ile desteklenen, kiborion tarzındaki kubbesi ve yanındaki dikdörtgen mekânlarıyla dikkat çekmektedir.
Yapının kuzey ve güney cepheleri daha kısa tutulmuş olup, batı cephesi ise zarif yuvarlak kemerli giriş kapıları ile süslenmiştir.
Ana giriş üzerindeki kule, yapının mimarisini zenginleştirirken, ne yazık ki bu kulenin günümüze ulaşmayan üst örtüsü, restorasyon süreçleriyle tamamlanmıştır.
RESTORASYON SÜRECİ
Restorasyon işlemleri, Erzurum Valiliği’nin öncülüğünde ve Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) desteğiyle 2018 yılında başlatıldı.
Proje kapsamında, arşiv resimleri kullanılarak, kilisenin aslına uygun bir şekilde planlanan restorasyon süreci, 2019 yılında fiziksel restorasyon çalışmaları ile tamamlanma aşamasına geldi.
Bu süreçte, dış cephe fonksiyonelliği ve estetiği artırmak için çeşitli türden taşlar, silmeler ve duvar payeleri kullanılarak bina güçlendirildi.
KÜLTÜREL MİRASIN KORUNMASI
Oltu Rus Kilisesi’nin restorasyonu, yalnızca bir yapının onarılmasından öte, bölgedeki kültürel mirasın korunması ve tanıtılması açısından büyük bir öneme sahip olduğu belirtildi.
Tarihi yapının yeniden hayata geçirilmesiyle birlikte, hem yerel halkın hem de ziyaretçilerin kültürel ve tarihî bilgilere ulaşmasının sağlayarak, turizm potansiyelini artıracağı kaydedildi.
HABERE YORUM KAT