GAK-MEK-GİD Projesi Tamamlandı
Gazaltı Kaynakçılığı Meslek Edindirme Kursu ile Genç İstihdamının Desteklenmesi Projesi (GAK-MEK-GİD) tamamlandı.
Kars’ta Gazaltı Kaynakçılığı Meslek Edindirme Kursu ile Genç İstihdamının Desteklenmesi Projesi (GAK-MEK-GİD) yapılacak olan kapanış programıyla tamamlanacak.
Serhat TV'nin haberine göre, Gazaltı Kaynakçılığı Meslek Edindirme Kursu ile Genç İstihdamının Desteklenmesi Projesi (GAK-MEK-GİD) 1 Mart 2016 tarihinde sözleşmesi imzalanarak hayata geçirilmişti.
40 işsiz genç ve 40 öğrencinin yeraldığı proje hakkında açıklama yapan Proje Teknik Koordinatörü Reis Karakoç şunları ifade etti:
"2013 yılında yazılmış olan bir proje bu. 2016 bir Mart itibariyle de proje başlamış oldu. Buradaki proje öncelikle 80 kursiyerin belirlenmesiyle start aldı. Avrupa Birliği Katılım Öncesi Malî Yardım Aracı (IPA)’nın, İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programının 4 bileşeninden biri olan istihdam öncelik ekseni çerçevesinde gerçekleşen bir proje. Bu projede amaçlanan 80 işsiz gencin meslek sahibi edilip, Türkiye'deki TÜİK ve İŞKUR rakamlarına göre en çok ihtiyaç duyulan istihdam alanlarından birisi olan Gaz Altı Kaynakçılığıyla ilgili TİK ve MİG MAG olarak iki tane ayrı kaynak çeşidinin donanımlı olarak kurslarını tamamalamasıydı. Kursiyerlerimiz belirlendikten sonra, ilimiz Gazi Ahmet Muhtar Paşa Endüstri Meslek Lisesi bu projenin ana faydalanıcısı. Okulumuzda mevcutta bulunan ve depo olarak kullanılan bir yerde, tamamen sıfırdan bir atölye inşa edildi. Atölyenin bütün ekipmanları, en son teknolojik donanımları yine proje kapsamında alındı. Bunu özellikle belirtmek gerekir ki Türkiye'de varolan üçüncü atölye oldu. 80 kursiyer toplamda yaklaşık 5 ay eğitim aldılar. Bu eğitimleri, iş güvenliği eğitimleridir. Teorik ve uygulamalı eğitimler aldılar ve bu eğitimleri okulda bulunan atölyede ve yine okulda bulunan eğitmenler ile dışarıdan istihdam ettiğimiz iki eğitmen arkadaşımızla birlikte gerçekleştirdiler. Ayrıca bunlara KOSGEB'den girişimcilik sertifikası alındı. Bu teorik ve uygulamalı eğitimlerin ardından ilimizde bulunan işletmelerde işbaşı eğitimlerini aldılar. Bu arkadaşlarımızın 20 tanesi yapılan sınavlar, el becerileri ve hocalarımızın belirlemesinden sonra Yalova ilinde Tersan tersanecilikte iki hafta boyunca staj faaliyetlerini gerçekleştirdiler. Staj faaliyetinde arkadaşlarımızın almış oldukları eğitimin ne kadar faydalı olduğunu görmüş olduk çünkü yaklaşık 7 arkadaşımız bu program bittikten sonra staj gördükleri tersanede işe başlayacaklar. Geriye kalan arkadaşlarımız içerisinde burada yerelde çalışacak olan arkadaşlarımız var. Biz bu projeyi yaparken çalıştaylarımız oldu. 6 tane çalıştay yaptık. Yereldeki tüm iş ve meslek grubu dahili işletmelerle görüştük. O çalıştaylarda sürekli bir araya geldik yoğun olarak donanımlı eğitilmiş elemanlara ihtiyaçları olduklarını belirttiler. Bu projenin tamamlanmasıyla arkadaşlarımızın bazıları da bu işletmelerde işbaşı yapmış olacaklar. Bir projenin ayaklarının yere bastığını gösteren en büyük emare sürdürülebilir olmasıdır. Şu anlamda çok rahatlıkla söyleyebilirim ki evet sürdürülebilir bir projedir; çünkü hem kurulan atölye, hem içinde bulunan makine ekipman ve donanım bir protokolle okul bünyesine devredilecek. Dolayısıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü ana kurum olarak, Kars'taki özelde veya diğer kamu kuruluşları olarak ihtiyaç görüldüğü halde bir protokol yaparak yeni bir kurs açabilecek. Ayrıca okulumuz bu atölyenin kurulmasıyla birlikte yeni bir bölüm kazanmış oldu. Bu da okulun varolduğu sürece projeninde varolacağını göstermiş oldu."
HABERE YORUM KAT