Fransa'dan 'Menbiç'e Giriyoruz', ABD'den 'Çekiliyoruz'
Suriye'den gelen Kürt ve Arap temsilcilerin olduğu bir heyeti kabul eden Fransa Cumhurbaşkanı Macron,'un Fransa'ya ait birlikleri Menbiç bölgesine göndereceği öne sürüldü. Trump, ise ilk kez somut çekilme sinyali verdi.
Aralarında Rojava Fransa temsilcisi Halit İsa, TEV-DEM (Demokratik Toplum Hareketi) Eşbaşkanı Asya Abdullah gibi isimlerin de bulunduğu 6 kişilik Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve özel askeri danışmanı Amiral Bernard Rogel dün Paris'te bir araya geldi.
PYD temsilcisi Halid İsa, yaptığı basın toplantısında Afrin'in artık yalnız olmadığını söyleyerek "Fransa, Menbiç'te askeri, Afrin'de de diplomatik olarak üzerine düşenleri yapacak" şeklinde konuştu.
Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Le Figaro ve Le Parisien ise iddiaları doğruladığı haberlerde "Fransa, Kürt müttefiklerini destekleme kararı aldı. Fransa ve Amerika sonunda Menbiç'e askeri destek güç gönderiyor" ifadelerini kullandı.
Yine haberlere göre karar Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Fransa'nın Ankara Büyükelçisi aracılığı ile iletilecek.
Macron'dan "arabuluculuk" teklifi
Elysee Sarayı'ndan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile yapılan görüşmeye ilişkin olarak yapılan yazılı açıklamada, "Cumhurbaşkanı Macron, DAEŞ ile mücadeledeki kararlılık ve fedakarlıklarından dolayı SDG'yi selamladı. DAEŞ tehdidinin devam ettiği bir dönemde, bu örgütle mücadelenin öncelikli önem taşıdığını vurguladı" denildi. Açıklamada söyle devam edildi:
"Cumhurbaşkanı özellikle Suriye'nin kuzeydoğusunun güvenliği ve istikrarı için Fransa'nın desteği konusunda, DAEŞ'in geri dönüşünü engellemek için kapsayıcı ve dengeli bir yönetim oluşması çerçevesinde garanti verdi. Fransa, Birleşmiş Milletler'in 2401 sayılı kararının ardından, Afrin'e ilişkin kaygılarını dile getirmiş ve sivil halka insani yardımın ulaştırılabilmesini istemişti."
Açıklamada ayrıca "SDG'nin bu terörist yapıyla hiçbir operasyonel bağının olmadığı ve terör nereden ve kimden gelirse kınadığı taahhüdünden yola çıkarak, Fransa'nın ve uluslararası toplumun arabuluculuğunda SDG ve Türkiye arasında diyalog kurulabilir. Cumhurbaşkanı, Fransa'nın, temel ülkelerle birlikte, Suriye'de barışı ve güvenliği sağlayacak tek yol olan kapsayıcı bir siyasi geçişi sağlamak için elinden gelen her türlü çabayı göstermeye devam edeceğini söyledi" ifadelerine yer verildi.
"En kısa zamanda çekileceğiz"
ABD Başkanı Donald Trump'ın da, Perşembe günü Ohio eyaletinde katıldığı etkinlikte yaptığı konuşmanın gündem maddeleri arasında Menbiç de bulunuyordu.
Trump, ilk kez ABD askerlerinin Suriye'den çekileceğinin sinyalini vererek "Orada bulunmamızın tek nedeni IŞİD'di. Bu hedefe de büyük ölçüde ulaştık. Bırakalım artık başkaları Suriye ile ilgilensin. Çok yakın bir zamanda Suriye'den çekiliyoruz" ifadelerini kullandı.
Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, ABD Başkanı'nın açıklamalarından haberi olmadığını ve askerlerinin Suriye'den çekilmesi gibi bir planları olmadığını söyledi.
Kalın: Arabuluculuğu reddediyoruz
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un açıklamasıyla ilgili, "Türkiye'nin, SDG adı altında kendini meşrulaştırmaya çalışan PKK/PYD/YPG ile ilgili duruşu açık ve nettir. Türkiye ile bu tür terör yapılanmaları arasında 'diyalog, temas, arabuluculuk' gibi ciddiyetten uzak yaklaşımları reddediyoruz" dedi ve ekledi:
"Terör yapılanmalarını meşrulaştırmak anlamına gelecek adımlar atmak yerine dost ve müttefik kabul ettiğimiz ülkeler, terörün her türüne karşı açık ve net bir tavır sergilemelidir. Farklı isim ve kılıflar terör örgütünün gerçek kimliğini gizleyemez".
HABERE YORUM KAT