1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Doğanşar Kaymakamı Kala Açığa Alındı
Eşitsizlik Korkunç Boyutta.. Türkiye'de Servet Dağılımı Oldukça Adaletsiz!

Eşitsizlik Korkunç Boyutta.. Türkiye'de Servet Dağılımı Oldukça Adaletsiz!

Türkiye’de en zengin yüzde 1’lik kesim ülkedeki servetin yüzde 40’ını alıyor. 

A+A-

Türkiye’de en zengin yüzde 1’lik kesim ülkedeki servetin yüzde 40’ını alıyor. 

En zengin yüzde 1'lik kesim, ülkedeki servetin neredeyse yarısını (yüzde 40) kontrol ediyor. 

TÜRKİYE'DE SERVET DAĞILIM EŞİTSİZLİĞİ AVRUPA'DA İLK SIRADA!

PolitiKARS’ın EuroNews'ten derlediği bilgilere göre; İsviçreli Credit Suisse ve UBS tarafından yayımlanan verilere göre Türkiye'de servet dağılımı oldukça adaletsiz. 

GİNİ KATSAYISI TÜRKİYE'Yİ ÜÇÜNCÜ SIRAYA KOYUYOR

Servet dağılımı adaletsizliğini gösteren Gini katsayısı, Türkiye'yi 34 Avrupa ülkesi içinde üçüncü sıraya yerleştiriyor. 

Türkiye'nin Gini katsayısı 80,2 iken, en eşitsiz ülke olan İsveç'te bu oran 87,4. En düşük eşitsizliğe sahip Slovakya ise 50,8 puan ile listenin en altında yer alıyor.

EN ZENGİN YÜZDE 1'LİK KESİMİN PAYI YÜZDE 40'I AŞIYOR!

Türkiye'de en zengin yüzde 1'lik kesim, servetin yüzde 39,5'ini elinde bulunduruyor. Bu oran, 21 Avrupa ülkesi içinde en yüksek seviyede. En düşük pay ise yüzde 13,5 ile Belçika'da.

İSKANDİNAV ÜLKELERİNDE DAHA FAZLA EŞİTSİZLİK

Gelir dağılımı ve demokratik değerlerde iyi bir konumda bulunan İskandinav ülkeleri, servet dağılımı adaletsizliği konusunda da ortalamanın üzerinde yer alıyor. 

TÜRKİYE'DE HALKIN ÇOĞUNLUĞU AZ SERVETE SAHİP

Türkiye'de yetişkin nüfusun büyük bir bölümünün 10 bin dolardan az servete sahip olduğu görülüyor.  2022 yılında Türkiye'de yetişkinlerin yüzde 71'inin 10 bin dolardan az servete sahip olduğu ortaya çıktı. 10 bin doların altında servete sahip yetişkinlerin oranında Türkiye, Sırbistan'ı geçerek ilk sırada yer alıyor.

YETİŞKİN BAŞINA DÜŞEN SERVET: TÜRKİYE AÇIK ARA SON SIRADA

Türkiye, yetişkin başına düşen servet miktarında 35 ülke arasında son sırada yer alıyor. Türkiye'de yetişkinlerin ortalama serveti 16,7 bin Euro iken, zirvedeki İsviçre'de bu rakam 650,7 bin Euro. 

ORTANCA SERVETTE DE TÜRKİYE SON SIRADA

Yetişkin başına düşen ortanca servet, Türkiye'yi yine 35 ülke içinde son sıraya yerleştiriyor. Türkiye'de yetişkin başına düşen ortanca servet 5,2 bin Euro iken, bu rakam Sırbistan'da 15,6 bin Euro ve İzlanda'da 392,4 bin Euro olarak ölçülüyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.