1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 81 İle "Kış" Genelgesi
Ermeni Soykırımı 'Yıl Dönümü'nde Anılıyor

Ermeni Soykırımı 'Yıl Dönümü'nde Anılıyor

Ermeni Soykırımı kurbanları "24 Nisan" günü düzenlen etkinliklerle anılacak.

A+A-

Ermeni Soykırımı’nın 104'ncü yıl dönümünde başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir ve yurt dışında düzenlenecek etkinliklerle soykırım mağdurları anılıyor.

Ermeni Soykırımı, 104'ncü yıl dönümünde 24 Nisan günü düzenlen etkinliklerle anılıyor.

İlgili haberler...

Anma Programı

1915 Ermeni Soykırımı'nın kurbanları için İstanbul'da bugün iki ayrı anma gerçekleştirilecek. 24 Nisan günü hayatını kaybeden Sevag Balıkçı adına da Şişli Ermeni Mezarlığı'nda anma töreni düzenlenecek.

İHD İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon saat 12.00'de Sultanahmet'te bir anma töreni gerçekleştirecek.

İHD'den yapılan açıklamada "İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon olarak, 20. yüzyılın başında Küçük Asya ve Kuzey Mezopotamya'nın Ermeni, Asuri/Süryani ve Rum halklarına yapılan soykırımın başlangıç tarihi olarak kabul edilen 24 Nisan'da bu yıl da Sultanahmet Meydanı'ndaki Türk İslam Eserleri Müzesi önünde anacağız" ifadeleri kullanıldı.

"1915'te cezaevi olarak kullanılan, İstanbul Ermenilerinin Haydarpaşa'dan ölüm yolculuğuna çıkarılmadan önce tutulduğu bu bina ve çevresini soykırımın inkârına karşı bir hafıza mekânı olarak kabul ediyor, basını, soykırım ve inkâr karşıtlarını burada yapacağımız soykırım anmasına davet ediyoruz" dendi.

Şişhane Meydanı'nda basın açıklaması

24 Nisan Anma Platformu da bu yıl saat 19.00'da Şişhane Meydanı'nda bir basın açıklaması yapacak. Platform Şişhane Metro Durağı'nın Şişhane Çıkışı'nda "24 Nisan'da Kaybettiklerimizi Saygıyla Anıyoruz" başlığı altında toplanacak.

Bir anma da Sevag Balıkçı için

24 Nisan 2011'de askerlik görevi yaparken aynı birlikteki bir askerin silahından çıkan kurşunla hayatını kaybeden Sevag Balıkçı için de her yıl olduğu gibi bu yıl da ölüm yıl dönümünde Şişli Ermeni Mezarlığı'nda saat 14.30'da bir anma töreni gerçekleştirilecek.

HDP'li Paylan: Türkiyeli Ermeniler 104 yıldır adalet bekliyor

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergede, 24 Nisan 1915’de Ermeni aydınların tutuklanarak sürgüne gönderildiğini hatırlattı. Paylan, 24 Nisan’ın Ermeni Soykırım’ın başlangıç günü olarak kabul edildiğini belirtti. 

Paylan, şöyle devam etti: “24 Nisan 1915 tarihindeki tutuklamaların ardından, Osmanlı Devletini yöneten cuntanın kararıyla, Ermeni halkı tarihi topraklarından sürüldü. Büyük bölümü yaşadıkları şehirlerin civarında ve tehcir yollarında katledildi. 1915’te yaşanan kayıplar geri döndürülebilir olmasa da; ortak hafızada yer eden acıları birlikte sahiplenmek ve birbirini iyileştirmeye çalışmak bir arada yaşama kültürü adına çok kıymetlidir. Meclisimiz; Osmanlı ve Ermeni halkının aydınlanması için mücadele veren, eğitim kurumlarını ayakta tutan, yazan, üreten, düşünen ve bu topraklarda öldürülen aydınların haklarını teslim etmeli, onların anılarını yaşatmalıdır.” 

“Katledilen tüm aydınların akıbetinin araştırılması, naaşlarının nerede bulunduğunun tespit edilmesi, cenazelerin usulüne uygun defnedilmesi, büyük suçla yüzleşmek adına önemli adımlar olacaktır” diyen Paylan, dünyanın her tarafına saçılmış Türkiyeli Ermenilerin 104 yıldır adalet beklediğini ifade etti. 

Paylan, “Bu adalet ancak, Türkiye halklarının vicdanında ve Türkiye’nin meclisinde sağlanabilir” dedi ve Meclis’in Ermeni halkının büyük felaketini araştırmasını istedi.

24 Nisan 1915'te ne oldu?

Rober Koptaş, Agos gazetesinde 24 Nisan 1915'in neden milat kabul edildiğini şöyle anlatmıştı:

24 Nisan 1915'te, İstanbul'da zaptiyelerin ellerindeki listelere göre tutukladığı iki yüzden fazla Ermeni aydının pek çoğu, hayatları boyunca ellerinde kalemle fikir mücadelesi vermişlerdi.

Gazeteci, yazar, öğretmen, siyasetçi, tüccar ve din adamı olan bu insanların pek çoğu, sürüldükleri Çankırı ve Ayaş'ta katledildi. İlk sürgün grubuna dahil edilmeyip bir süre daha İstanbul'da kalmasına göz yumulan Krikor Zohrab, Vartkes Serengülyan gibi bazı tanınmış isimlerse, sonraki aylarda onlarla aynı kaderi paylaştı.

O ilk büyük kafileyle sürülenler arasında, isim benzerliği nedeniyle yanlışlıkla sürgün edilenler, kaçıp canını kurtaranlar, özel bir izinle geri dönenler de vardı. Rahip Gomidas gibi, İstanbul'a dönmesine izin verildiği halde, yaşadıkları ve gördükleri nedeniyle akıl sağlığını yitiren ve 20 yıl sonra hastane köşelerinde can verenler de...

24 Nisan, Anadolu'nun çeşitli yerlerinde 'çart' (kesim, kırım), 'ağed, yeğern' (felaket), 'aksor' (sürgün), kafle, seferberlik gibi adlarla anılan ve yüz binlerce insanın ölümüyle sonuçlanan büyük felaketin başlangıcı değil ama, en önemli dönemeçlerinden biriydi. Bir halkın kültür hayatını şekillendiren seçkin tabakanın ortadan kaldırılmasının acısı ve etkisi çok büyük oldu ve bu durum sonraki bütün kuşakları etkisi altına alacak bir çoraklaşmaya yol açtı.

Ermeniler, bu büyük yaratıcılar grubuna duydukları saygının sonucu olarak 24 Nisanı milat kabul ettiler. Onları anmak, bu kadim halkın bütün masum kayıplarını anmak anlamına geliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler