'Mezarlıklar’da Numaralı Defin
Maraş merkezli 10 ili kapsayan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler sonrası hayatını kaybedenler toprağa veriliyor.
Maraş merkezli 10 ili kapsayan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler sonrası hayatını kaybedenler toprağa veriliyor.
PolitiKARS'ın ajanslardan derlediği bilgilere göre, depremin ağır hasar verdiği illerden Hatay'ın Antakya ilçesinde, 'deprem mezarlığı' oluşturuldu. AFAD koordinasyounda belirlenen alan kepçeler tarafından kazılarak numaralanan mezarlara dualar eşliğinde defin yapılıyor. İş makineleri tarafından düzenlenen alanda cenaze teslim, cenaze yıkama ve mescit alanları oluşturuldu. Hastanede otopsi işlemi tamamlanan cenazeler, nakil araçları ile 'deprem mezarlığı' alanına getirilip defin yapılıyor.
Cenazeler işlemlerin hızlı yapılabilmesi ve karışıklığı önlemek için mezar taşlarına isim yerine numara verildiği, farklı şehirlerde defin yapmak isteyenlere ise cenazelerin teslim edildiği belirtiliyor.
AFAD: DNA, PARMAK İZİ VE FOTOĞRAF ALINIP DEFNEDİLİYOR
Toprağa verilen cenazelerin kimliklendirme işlemlerinin ne kadar yapılıp yapılmadığı konusunda resmi bir açıklama yapılmadı. Daha önce AFAD'dan yapılan açıklamada, depremde hayatını kaybeden ve kimliklendirmesi yapılamayanların cenazelerinin 24 saatlik bekleme süresinden sonra DNA, parmak izi örneği ve fotoğrafı alınıp, dini vecibelere uygun defnedileceğini duyurulmuştu.
'GÖLCÜK DEPREMİ'NDE OLDUĞU GİBİ MEZAR AÇTIRMALAR OLACAK'
Evrensel’e konuşan Adli Tıp Uzmanları Derneği (ATUD) Başkanı Ahmet Hilal, kararın toplum sağlığı açısından olumlu olduğunu fakat yıllarca sürecek hukuk mücadelesine sebep olacağını ifade etti. Hilal “Tabii bu cenazelerin kimliklendirilip gömülmesi lazım. Ama çok sayıda cenaze var ve bunların hepsinin kimliklendirilebilmesi mümkün değil. Çünkü bu cenazeleri saklayabilecek birileri ve soğuk hava depoları yok” ifadelerini kullandı.
Cenazelerin hızlı bir biçimde gömülmesinin önemli olduğunu belirten Hilal “Fakat eğer cenazeler kimlik tespit edilmeden gömülürse bu sefer yıllar süren, kişi yakınları için acılar ve hukuk mücadelesi başlayacak. Aynı Gölcük Depremi’nde olduğu gibi mezar açtırmalar olacak” diye ekledi.
Alanda kimlik tespitinin nasıl yapıldığını gözlemleyen Hilal “Parmak iziyle kimlik tespiti büyük oranda yapılıyor. Bu iyi bir durum. Ama fotoğraflarının çekilmesi ve bunların yakınlarına gösterilmesi ile kimliği bulunmayan vatandaşların kimliklendirilene kadar morglarda bekletilmesi maalesef sağlanamıyor. Bu da kişilerin yakınları için dezavantajlı bir durum oluyor, acıyı ve üzüntüyü artırıyor” diyor.
HABERE YORUM KAT