1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. HDP'de 'İttifak' Çağrısıyla Yeni Dönem
Demokrasi İçin Ortak Adım.. 10 Partiden 'Kayyum Uygulaması'na Son Teklifi!

Demokrasi İçin Ortak Adım.. 10 Partiden 'Kayyum Uygulaması'na Son Teklifi!

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM), kayyum uygulamalarının kaldırılması için 10 parti tarafından ortak bir kanun teklifi sunuldu. 

A+A-

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM), kayyum uygulamalarının kaldırılması için 10 parti tarafından ortak bir kanun teklifi sunuldu. 

Teklifin ana gerekçesi, uygulamaların Anayasa’ya aykırı olduğuna dair yapılan vurgulardan oluşuyor.

TBMM'DE KAYYUM UYGULAMASINA SON VERİLMESİ İÇİN ORTAK KANUN TEKLİFİ VERİLDİ

PolitiKARS’ın ajanslardan derlediği bilgilere göre; ortak kanun teklifinin gerekçesi, "5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 45’inci maddesinin, Anayasa’nın 2, 5, 123 ve 127’nci maddelerine aykırı olduğu" şeklinde ifade edildi. Teklifin öncelikli amacı, belediye başkanları veya meclis üyelerinin terörle ilişkilendirilerek görevden alınmalarını düzenleyen maddenin yürürlükten kaldırılması.

PARTİ TEMSİLCİLERİNDEN AÇIKLAMALAR

Teklifin imzacıları, TBMM genel kurulunda söz alarak görüşlerini dile getirdiler. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, farklı siyasi partilerin bir araya gelmesinin demokrasiyi güçlendireceğini belirtti. Günaydın, "Bu ortak hareket, yurttaşlara cesaret verecek önemli bir gelişmedir" dedi.

KAYYUM UYGULAMALARINDAN YETKİ AŞIMI

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, kayyum uygulamalarının yasal dayanağının Anayasa’ya aykırı olduğunu vurgulayarak, "Bu düzenlemenin acilen kaldırılması gerek" ifadesini kullandı. 

DEMOKRATİK TUTUM VE ÇÖZÜM ARAYIŞI

İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, bu demokratik tutumun parlamentoda olumlu karşılanmasını umarak, "Bu, Türkiye’deki sıkıntılara çözüm getirebilir" dedi. 

BELEDİYECİLİKTE YENİ DÖNEM BEKLENTİLERİ

Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya, OHAL sürecinin sona erdiğini belirterek, "Sekiz yıldır sürdürülen bu uygulamaların sona ermesini bekliyoruz" şeklinde konuştu. 

DEMOKRATİK GELECEK İÇİN KANUN TEKLİFİNE DESTEK

EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, "Bu meclis eğer demokrasiden söz edecekse, bu kanun teklifini kabul etmelidir" dedi. Yeniden Refah Partisi Milletvekili Doğan Bekin ise, "Kayyum atanmasının sona erdirilmesi artık zorunlu hale gelmiştir" ifadeleriyle teklifi desteklediklerini belirtti.

ORTAK HEDEF: HUKUKSUZLUKLARIN KALDIRILMASI

DEVA Partisi Ankara Milletvekili İdris Şahin, "Bu sıkıntılı ortamdan kurtulmalıyız" diyerek kanun teklifinin acilen görüşülmesi gerektiğini vurguladı. Demokrat Parti İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş ise, "Kanun teklifinin hukuksuzlukları ortadan kaldırmasını talep ediyoruz" dedi. 

Bu gelişmeler, TBMM'de farklı partilerin ortaklaşa hareket ederek, hukukun üstünlüğünü sağlama ve demokrasi için önemli bir adım atmayı amaçladıklarını gösteriyor. Ortak kanun teklifi, Türkiye’nin siyasi atmosferinde kayyum uygulamalarına karşı bir dönüm noktası olmayı hedefliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.